Ameriški obisk na OŠ Mokronog; slovenska zastava v Pennsylvaniji

27.11.2015 | 10:25

Ameriški obisk na OŠ Mokronog; slovenska zastava v Pennsylvaniji

Nepopisno lepo je videti vzhičenost otrok, ko jim poveš, da bodo namesto angleščine imeli priložnost v živo spoznati par iz Amerike in se s pravima Američanoma tudi pogovarjati ... G. Don in ga. Marcia Bleggi, katere babica izvira s Trebelnega, oba pa sta upokojena učitelja, s svojimi vsakoletnimi obiski Slovenije že nekaj let promovirata ameriško kulturo in način življenja v Združenih državah Amerike ter hkrati ozaveščata svojo sosesko o lepotah Slovenije, zaradi česar ju upravičeno imenujemo ambasadorja Amerike. Marcia je lani pridobila tudi slovensko državljanstvo, kar s ponosom pove, pročelje njene hiše v Pensilvaniji pa sedaj krasi poleg ameriške tudi slovenska zastava.

Letos, natančneje v sredo, 18. novembra 2015, sta s svojim obiskom popestrila tudi kulturni utrip naše šole in navdušila učence 6., 8. in 9. razredov. Naši učenci so pokazali veliko zanimanja in znanja o ameriški kulturi, dogovarjamo pa se tudi za možnost dopisovanja z ameriškimi učenci, s čimer bi naši učenci pridobili ne samo na utrjevanju in poglabljanju znanja angleškega jezika, temveč predvsem na ozaveščanju pomembnosti znanja tujega jezika, ter preko ustvarjenih novih vezi spoznali sprejemanje drugačnosti, strpnosti in medkulturnih razlik.

Na učence je njun obisk napravil tolikšen vtis, da se že veselijo naslednjega.

C. Z.

Galerija

_u-os (1)
_u-os (2)
_u-os

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

27.11.2015Oceni korenine 

Evo, zdaj se vidi, kako pomembne so korenine, od kod izviraš. Amerikanci so pa sploh znani po tem, da so ponosni nanje. Tega mogoče nam manjka..

27.11.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni vprašanje 

Od kje pa Amerikanci izvirajo ? Avtohtoni so Indijanci,ki so pa menda v "rezervatih" in v podrejenem položaju ? Kdo so potem pravzaprav gringoti ? Oni so "zasedli" novi svet.

28.11.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni franci 

Iz Amerike že pol stoletja ni prišlo NIČ DOBREGA, posamezniki izvzeti ...

29.11.2015Oceni ive 

Franci,če ni od tja prišlo k nam nič dobrega, je pa iz Slovenije k njim odšlo v zadnjega pol stoletja mnogo izobražencev, tudi nekaj mojih znancev. In glej, čudo: pri nas niso mogli premagati birokratskih ovir, da bi uspeli, tam pa so zelo uspešni. Nenavadno, mar ne?

4.12.2015Oceni Vejer 

Omenjena zakonca Bleggi ne zaslužita negativnih razmišljanj in komentarjev. Če bi vsi razmišljali in delali tako kot onadva živita bi bil svet drugačen. Sicer pa kaj pa ali kdo ve kako hudo je bilo našim prednikom, ko so odhajali od doma. Obenem pa si sploh ne moremo predstavljati kako je bilo šele težko nekaterim na drugi strani luže. Kod zanimivost v obdobju pred 2.svet. vojno je bila v ST. Mary's PA ulica, kjer so živeli krajani iz mirnskega področja. Sicer pa vse dobro o ljudeh v USA. Politika je pa povsod ku.....Potomci naših prednikov pa so tudi zelo sposobni in zavzemajo pomembna mesta v USA. Lep miren dan vsem

4.12.2015Oceni franci 

Tudi to je res, Ive! Vse kar je dobro tam, ne velja tu pri nas, ampak to je pa že druga tema.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava