DKŽ Suha krajina-Žužemberk: Srčnih in delovnih dvajset let

26.11.2015 | 12:30

Prva mentorica žužemberškim članicam je bila Cvetka Lavrič (desno), ki  vestno in odgovorno delo opravlja še sedaj. Zahvalo ji je predala  predsednica Tadeja Lavrič (leva), v sredi dolgoletna predsednica Slavka  Legan.

Prva mentorica žužemberškim članicam je bila Cvetka Lavrič (desno), ki vestno in odgovorno delo opravlja še sedaj. Zahvalo ji je predala predsednica Tadeja Lavrič (leva), v sredi dolgoletna predsednica Slavka Legan.

Društvo kmečkih žena Suha krajina-Žužemberk letos praznuje dvajseto obletnico ustanovitve, ki so jo zaznamovale v soboto, 21. novembra, s prireditvijo v gostilni pri Gradu v Žužemberku. Na prireditvi so se spomnile prvih začetkov leta 1973, ko so se na pobudo Zadružne zveze Slovenije začele povezovati tudi suhokranjske kmečke žene. Na območju Žužemberka je pionirsko delo z ustanavljanjem aktivov kmečkih žena, na predlog takratnega direktorja Kmetijske zadruge Žužemberk, pričela Ivanka Novinec, doma iz Prapreč pri Žužemberku. Mentorstvo in delo z aktivom je prevzela Lea Hotko. Prelomnica v delovanju aktivov je bila leta 1991, ko je mentorica Cvetka Lavrič iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto sodelovala pri ustanavljanju krajevnih društev. V Žužemberku je nalogo mentorstva prevzela Ida Kastelic, Slavka Legan pa je postala prva predsednica društva, ki je delovalo pod okriljem novomeškega društva kmečkih žena.

Ob ustanavljanju občin leta 2000 je tudi društvo uradno dobilo novo ime, ki ga nosi še danes. Slavka Legan je bila predsednica društva dolgih sedemnajst let, leta 2012 pa je vodenje društva prevzela Tadeja Lavrič. »Želimo, da bi nas ljudje spoštovali in nas cenili zaradi našega prizadevanja in truda, ki ga vsak dan vlagamo v delo za dobro slovensko hrano in ohranjanje podeželja,« je v nagovoru dejala predsednica Tadeja Lavrič in dodala, da članice velikim navdušenjem in zainteresiranostjo korakajo naprej, saj jih prihodnje leto čaka že jubilejna dvajseta razstava suhokranjskih dobrot in državna razstava z ocenjevanjem potic. »Aktivnosti in program dela zato oblikujemo tako, da se za vsako članico najde kaj zanimivega,« je povedala Lavričeva in dodala, da so v društvu zelo prepoznane tudi članice pevske skupine »Žitni klas«.

Članice prirejajo številne razstave, se udeležujejo raznovrstnih pekovskih tekmovanj in različnih dejavnosti, iz katerih črpajo znanje in spretnosti in kjer lahko pokažejo vsa svoja znanja in spretnosti, obenem pa si izmenjujejo izkušnje in dobre ideje. Ob praznovanju se je Lavričeva zahvalila in podelila priznanja za dolgoletno delo članicam, ki so v društvu deset, petnajst in dvajset let, pa tudi članicam sosednjih društev, prijateljskim društvom in sponzorjem, zavodom in tudi številnim posameznikom.

Ob dvajsetletnici so članice izdale zloženko in kuharsko knjigo z različnimi recepti, ki so jih preizkušale na kuharskih tečajih v preteklih letih.

Članicam so med drugim za njihov jubilej čestitali tudi žužemberški župan Franc Škufca, prva mentorica Cvetka Lavrič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje in živinorejo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto mag. Andrej Kastelic, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in članice sosednjih društev. Prijetno kulturno prireditev so začinile s pesmijo članice pevske skupine Žitni klas, pevci vinogradniškega društva Suha krajina, članice s skečem in recitacijo ter ansambel Urok, ki je poskrbel za prijetno druženje.

S. Mirtič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava