Na FIŠ potekala že 7. mednarodna konferenca ITIS 2015

25.11.2015 | 12:15

Na FIŠ potekala že 7. mednarodna konferenca ITIS 2015

V organizaciji Fakultete za informacijske študije iz Novega mesta je od 5. do 6. novembra 2015 v novi stavbi fakultete potekala že sedma mednarodna konferenca o informacijski tehnologiji in informacijski družbi (International Conference on Information Technologies and Information Society). Mednarodni dogodek ITIS 2015 predstavlja pomembnejši znanstveni in strokovni forum na področju informacijske družbe in informacijskih tehnologij na območju Jugovzhodne in Centralne Evrope. Tudi v letošnjem letu smo gostili vabljene predavatelje, ki so izjemni mednarodni strokovnjaki in raziskovalci, ki so v Slovenijo prišli iz uglednih inštitucij in mednarodno prepoznavnih raziskovalnih skupin. Tako so imeli udeleženci prvi dan konference  priložnost prisluhniti predavanju Rogera Guimerà z Univerze Rovira i Virgili v Tarragoni v Kataloniji, kjer vodi tamkajšnji Science and Engineering of Emerging Systems laboratorij. Roger Guimera je eden svetovno prepoznavnejših raziskovalcev na področju kompleksnih omrežij. Objavil je nekaj zelo odmevnih rezultatov, kar mu je prineslo čez 8000 citatov. Prejel je številne nagrade za svoje delo, med njimi prestižno Erdos-Renyi Nagrado za Znanost Omrežij leta 2012, ki jo podeljuje Network Science Society ter nagrado za Mladega znanstvenika leta 2014, ki jo je podelila German Physical Society. Na konferenci je predaval tudi Ludo Waltman iz Centra za znanost in tehnologijo Univerze v Leidenu na Nizozemskem, ki je na evropskem nivoju med najbolj znanimi strokovnjaki na področju merjenja znanstvene uspešnosti, novega znanstvenega področja pogosto imenovanega "scientometrika". Ludo Waltman je sodeloval pri razvoju VOSviewera, popularnega software za analizo omrežij znanstvenega sodelovanja.  Kot tretji vabljen predavatelj prvega dne je predaval tudi Igor Mozetič z Oddelka za tehnologije znanja Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani, znan po svojih prispevkih računalniške analize spletnih družbenih procesov.

Drugi dan konference je predaval Markus Abel, ustanovitelj podjeta AmbroSys v Potsdamu, v Nemčiji. S pomočjo znanj iz računalništva in fizike prispeva k optimizacij uporabe solarnih panelov. Markus Abel je za svoje dosežke v akademski sferi kot v podjetništvu prejel številne nagrade, med njimi prestižno nemško Adalbert-Seifriz nagrado.

Na fakulteti že pripravljamo osmo konferenco ITIS 2016, ki bo novembra 2016 ponovno z odličnimi mednarodnimi predavatelji.

Klavdija Macedoni
foto: Martin Vrščaj

Galerija

_fis (1)
_fis (2)
_fis (3)
_fis

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava