Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v šolah sevniške občine

25.11.2015 | 08:15

Tradicionalni slovenski zajtrk tudi v šolah sevniške občine

Po šolah in vrtcih se je petkovo jutro pričelo nekoliko drugače, kot na običajne delovne dni. Vsak tretji novembrski petek je namreč na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije razglašen za dan slovenske hrane in ena od aktivnosti za še večje poseganje po lokalno pridelani hrani ter za zdrav način prehranjevanja je že peto leto zapored tudi »Tradicionalni slovenski zajtrk«. K podpori projekta so se odzvale tudi vzgojno-izobraževalne ustanove v sevniški občini. Župan Srečko Ocvirk se vsako leto udeleži zajtrka na eni izmed šol ali vrtcev, tokrat v Tržišču.

Argumentov, zakaj v domačem okolju pridelano hrano v največji možni meri vključiti v jedilnike v desetih javnih zavodih – med njimi šol, vrtcev in domov za upokojence – je veliko. Med njimi so najmočnejši večja sledljivost in varnost hrane, izboljšanje zdravja in kakovosti okolja, ohranjanje urejenosti in obdelanosti podeželja, predvsem pa krepitev ekonomske blaginje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev z ustvarjanjem delovnih mest ter vpliv na pozitiven razvoj kmetijstva. Javni zavodi, ki so pomembni potrošniki hrane, morajo pri naročanju le-te dosledno upoštevati Zakon o javnem naročanju. Naročniku pa je omogočeno iz postopkov javnega naročanja izvzeti sklope hrane, katerih ocenjena vrednost ne presega 80 tisoč evrov in hkrati ne presega 20 % skupne vrednosti vseh sklopov javnega naročila. Na podlagi te določbe lahko naročnik del naročila odda brez izvedbe postopka javnega naročanja, s čimer se omogoča lokalna samooskrba in uveljavitev načela kratkih verig, tako pa tudi dosega zgoraj navedenih ciljev.

Občina Sevnica skladno z zakonskimi zmožnostmi nudi strokovno podporo šolam in vrtcu kot svojim javnim zavodom pri izvedbi postopkov za izvajanje dobave živil. Razpisi se izvajajo na dve leti, praksa pa kaže zelo dobre rezultate. Otroci imajo na jedilnikih predvsem mleko in mlečne izdelke, meso, razno sadje in zelenjavo, jajca in tudi ekološke izdelke iz lokalne pridelave in predelave.

Občina Sevnica

Galerija

_zajtrk001 (1)
_zajtrk001 (2)
_zajtrk001 (3)
_zajtrk001 (4)
_zajtrk001 (5)
_zajtrk001 (6)
_zajtrk001 (7)
_zajtrk001 (8)
_zajtrk001 (9)
_zajtrk001

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava