DL: Celoten zavod za zaposlovanje na Šentjernejski

24.11.2015 | 14:50

Hiša na Trdinovi 10 bi potrebovala temeljito prenovo, s prizidkom pa bi postala tudi dovolj velika, da bi se lahko vanjo spet vrnil zavod za zaposlovanje. Odločitev o njeni usodi je v rokah ministrstva, do takrat pa bo spomeniško zaščitena vila še hitreje propadala. (Foto: B. B.)

Hiša na Trdinovi 10 bi potrebovala temeljito prenovo, s prizidkom pa bi postala tudi dovolj velika, da bi se lahko vanjo spet vrnil zavod za zaposlovanje. Odločitev o njeni usodi je v rokah ministrstva, do takrat pa bo spomeniško zaščitena vila še hitreje propadala. (Foto: B. B.)

Po aprilski selitvi uslužbencev novomeškega zavoda za zaposlovanje s Trdinove ulice na Šentjernejsko cesto so se jim v ponedeljek na novi lokaciji pridružili še kolegi s tukajšnjega urada za delo, ki so bili doslej na Mušičevi ulici. Vseh 30 novomeških uslužbencev zavoda bo tako poslej na eni lokaciji.

Kot pravi direktorica območne službe Tatjana Muhič, skupna lokacija v drugem nadstropju poslovne stavbe KZ Krka omogoča bolj učinkovito organizacijo dela, prijaznejša pa je tudi do strank. Vse službe so namreč pod isto streho, ob novi lokaciji je večje parkirišče, v stavbi pa je tudi dvigalo za gibalno ovirane osebe.

Zavod je do leta 1998 deloval na Trdinovi ulici, potem pa se je zaradi prostorske stiske urad za delo preselil na Mušičevo. Poleg tega je hiša na Trdinovi 10, ki je sicer razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, tudi v zelo slabem stanju. Vidne so razpoke na zunanjosti in v notranjosti stavbe, temelji se posedajo, kar povzroča pokanje vogalov in drugih delov stavbe. Streha hiše zamaka, prostori so vlažni, v njih pa je tudi premalo naravne svetlobe. Hiša bi potrebovala popolno energetsko in statično obnovo, ogrožen je tudi gospodarski objekt, ki stoji poleg stavbe. V njem zavod še vedno hrani svoj arhiv, saj na Šentjernejski prostora za to nima, a je objekt v tako slabem stanju, da gradivu grozi trajno uničenje.

V stavbi na Trdinovi je približno 500 kv. metrov uporabnih prostorov, na Mušičevi pa je imel zavod v najemu še dodatnih 250 kvadratov, za katere je mesečno plačeval po 10 evrov na kv. meter in stroške. Na novi lokaciji imajo v najemu 880 kv. metrov, zanje pa plačujejo 6,5 evra na kvadrat oz. 8,5 evra skupaj s stroški. Najemna pogodba je sklenjena za pet let z možnostjo predčasne prekinitve. Posebnih stroškov s selitvijo niso imeli, pregraditi so morali sicer nekaj prostorov, saj stranke urada za delo potrebujejo individualno obravnavo. Opremo za novo prostore so preselili s stare lokacije, nekaj pa je je od najemodajalca.

Kot pravi Muhičeva, se bo ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti v kratkem moralo odločiti o usodi dotrajane in izpraznjene vile na Trdinovi ulici. Kot rečeno, bi stavba potrebovala temeljito prenovo, razmišljajo pa tudi o dograditvi hiše. V tem primeru bi se lahko območna služba in urad za delo ponovno in v celoti preselila na Trdinovo ulico. Kot je povedala Muhičeva, zavod pripravlja strokovno analizo, v kateri bo podal oceno o najbolj smotrni rešitvi. Na voljo je več možnosti - obnova stavbe, odprodaja ali menjava poslovnih prostorov.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista, 20. avgusta 2015

B. Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.11.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni krneki 

Bolj pametno bi bilo da bi jih preselili na kakšno delovno mesto, kjer se dela,ne pa da zrak mešajo in ga onesnažujejo, kaj drugega itak ni od njih......

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava