Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki obeležilo dan Rudolfa Maistra

24.11.2015 | 13:25

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki obeležilo dan Rudolfa Maistra

V nedeljo, 22. novembra 2015, je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki organiziralo kulturno prireditev, s katero so počastili Dan Rudolfa Maistra, ki ga od leta 2005 praznujemo kot slovenski državni praznik. Dogodek smo pričeli v cerkvi Janeza Evangelista v Krškem, kjer je župnik Alfonz Grojzdek daroval sv. mašo za žrtve 1. svetovne vojne, ki smo se jim po koncu kulturnega dogodka poklonili še pri spomeniku domačim žrtvam v Leskovcu pri Krškem.

Prireditev smo nadaljevali v Dvorani v parku Krško, kjer smo se spomnili dogodkov iz leta 1918, ko je v noči iz 22. na 23. november prva slovenska vojska, ki so ji slovenski častniki poveljevali v slovenskem jeziku, pod vodstvom generala Rudolfa Maistra razorožila nemško zeleno gardo »Schutzwehr« in s tem prevzela popoln nadzor nad mestom Maribor.

Po slovenski himni je zbrane nagovorila predsednica VSO Krško –Kostanjevica na Krki mag. Martina Prevejšek, ki nas je vodila skozi lik Rudolfa Maistra kot vojaškega častnika, bojevnika, stratega, politika, diplomata na eni strani ter kot široko razgledano, notranje bogato osebnost, usmerjeno v znanost in umetnost. Generala Maistra je namreč zanimalo slikarstvo, celo svoje življenje je zbiral slovenske knjige, njegov ustvarjalni duh pa se je najbolj izkazal v njegovih dveh pesniških zbirkah »Poezije« in »Kitica mojih«.

Kot slavnostni govornik je zbrane na prireditvi nagovoril dr. Božo Predalič, generalni sekretar Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je v svojem govoru opisal pomen Maistrovih dejanj za slovenski narod v tistem času in jih vzporedno primerjal z obdobji slovenske zgodovine po 2. sv. vojni, v času osamosvojitve ter danes. General Rudolf Maister je bil kljub velikim zaslugam, ki jih je imel za slovensko zemljo, slovenski narod in slovensko kulturo, v slovenski in jugoslovanski zgodovini žal pozabljen.

Z ubranim petjem slovenske himne in slovenskih domoljubnih pesmi so navdušile članice Vokalne skupine Vilinke, predstavljene pa so bile tudi vojaške in ljubezenske pesmi Rudolfa Maistra v interpretaciji mag. Martine Prevejšek.

Osebnost generala Rudolfa Maistra je vrednota slovenskega naroda, kot ga je označil dr. Bruno Hartman v svoji knjigi o Generalu Rudolfu Maistru (2001), v kateri zapiše: »Slovenci smo mu dolžni zahvalo in priznanje: za njegove dosežke v slovenski kulturi, za njegovo ljubezen do slovenske besede in slovenske knjige, za spodbujanje h kulturni rasti. Največ pa mu dolgujemo, da je mogel v zapletenih razmerah ob prevratu z modrostjo, vojaško odločnostjo in spretnostjo ubraniti Sloveniji velik del njenega ozemlja, ki so si ga lastili drugi. Republika Slovenija bi brez njega ne bila to, kar je danes.«

Naj v celi Sloveniji in v srcih vseh Slovencev doma in po svetu večno živi duh velikega slovenskega generala in Slovenca Rudolfa Maistra.

VSO Krško-Kostanjevica na Krki

Galerija

_rm (1)
_rm (2)
_rm (3)
_rm (4)
_rm

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (10)

24.11.2015+2     + (5)     – (3)     Oceni slovenec 

Res je,da Slovenija brez Maistra nebi bila takšna kot je.Brez zmage partizanov nad fašizmom in domačimi izdajalci pa bi bila še dosti manjša kot je danes,ali pa je sploh nebi bilo.Nažalost pa prav neki ideologi neke stranke vedno bolj poveličujejo okupatorje slovenske zemlje v 2.vojni,prav tiste,ki se jim je tudi Maister uprl.Naj živi Maister,naj živi partizanska narodnoosvobodilna borba.

24.11.2015–1     + (2)     – (3)     Oceni Tone 

@slovenec ...Naj živi naša rdeča partija! ... BEDAK

24.11.2015+6     + (6)     – (0)     Oceni slovenec, ki podpira slovenca. 

Vsaj nekaj lepega, na četrti fotografiji, štiri v belih plaščih.

24.11.2015+6     + (7)     – (1)     Oceni žajfek 

Tolikokrat je že poudarila, da je magistrica, da je že zoprna, saj to že vsi vemo. Jaz menim, da je magister okusa. xxxxx!

26.11.2015+4     + (5)     – (1)     Oceni krneki 

tale magistrica je ena napihnjena kokuš.......faks v Kopru,mi je vse tako jasno

26.11.2015Oceni Čičolina 

Kaj niso luštkani tile osebki??

27.11.2015–3     + (1)     – (4)     Oceni lušna 

meni je pa prav lušna in fajst punca

27.11.2015—     + (1)     – (1)     Oceni realist 

Le kje vidite kako občudovanja vredno lepoto! Povprečne slovenske punce ;-))! A vse štiri prekašajo tisto v sredini ;-))!

27.11.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni podmladek 

Podmladek veteranske organizacije,striček z zastavo ?

28.11.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni krneki 

Tale v sredini je s tem umetnim nasmeškom prav odvratna.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava