DL: Pogrebi v NM - Nadpovprečno dragi, a ne v večkratniku

23.11.2015 | 14:45

Pogreb je za večino Slovencev zelo velik zalogaj, zato bi lahko na novomeški Komunali naredila vsaj to, da bi svojcem jasno, a še vedno dovolj diskretno povedali, koliko jih bo to stalo. (Foto: B. B.)

Pogreb je za večino Slovencev zelo velik zalogaj, zato bi lahko na novomeški Komunali naredila vsaj to, da bi svojcem jasno, a še vedno dovolj diskretno povedali, koliko jih bo to stalo. (Foto: B. B.)

Pred dnevi je v osrednjem slovenskem dnevniku izšel članek, ki govori o nesorazmerno visokih cenah pogrebov pri novomeški Komunali. Zgodba temelji na konkretnem računu, na katerem naj bi za osnovni pogreb zaračunali 1.950 evrov. Po pojasnila smo šli k vodji sektorja Simonu Štuklju. »Svojci so naredili primerjavo med pogrebnimi podjetji v Sloveniji in nam poskušali dopovedati, da smo najdražji, da zaračunavamo storitve, ki jih drugje ne. A to ni res. Končna cena je bila res 1.950 evrov, a to ni bil osnovni pogreb. Ta pri nas stane okoli tisoč evrov,« pravi Štukelj. To pa je primerljivo s cenami v Mariboru, Novi Gorici, na Ptuju in najbrž še kje, medtem ko je strošek osnovnega pogreba v Ljubljani res precej nižji, stane približno 600 evrov.

Stroški konkretnega novomeškega pogreba so bili torej večji zato, ker so svojci naročili storitve, ki niso v osnovni ponudbi. Ti dodatni stroški lahko zajemajo izvajanje glasbe, pevce, sveče, križ, poslovitev od pokojnika pred upepelitvijo, objava osmrtnice itd.

PRESENEČENI NAD CENO

Eden od očitkov se je tudi glasil, da svojci pri naročanju pogreba niso dobili predračuna, saj da računalniški sistem Komunale tega ne omogoča. »Predračun je možno dobiti kadarkoli. Res je, da uslužbenec posamezne elemente pogreba vnaša v obrazec, ki ne omogoča izpisa končne cene, a če želijo svojci predračun, lahko izdela tudi delovni nalog, kjer so vidni vsi zneski. A tudi brez tega lahko uslužbenec poda precej natančno oceno stroškov pogreba, če svojci to želijo,« pojasnjuje Štukelj in nadaljuje: »Občutek imam, da gre pri konkretni zadevi le za način, kako naknadno znižati strošek pogreba. Eden od očitkov, ki ga v svojem 30-letnem delu še nisem slišal, je bil, zakaj smo zaračunali krsto za upepelitev, češ da krsto vzamemo nazaj. To ni možno, brez krste upepelitev ni možna!«

Štukelj opozarja tudi na podatek v Delu, da upepelitev v Ljubljani stane 81 evrov: »Mi smo za konkreten pogreb od Žal dobili račun za 279 evrov in toliko, brez centa pribitka, smo svojcem tudi zaračunali. K stroškom upepelitve namreč sodijo še graviranje in zapiranje žare, uporaba gospodarskega objekta, pregled patologa, delo s pokojnikom pred upepelitvijo in osnovna žara. Račun bi lahko bil nekoliko nižji, a so svojci v konkretnem primeru naročili izredno upepelitev, se pravi upepelitev na točno določen dan.«

UREDITEV GROBA TRIKRAT

Očitek je letel tudi na drag pogrebni obred, ki je v omenjenem primeru stal 318 evrov, medtem ko osnovni obred v Ljubljani opravijo že za 137 evrov. Kot pojasnjuje Štukelj, je cena obreda odvisna od števila pogrebcev, kraja pogreba (ura pogrebca je 50 odst. dražja, če je ta izven Novega mesta) in dolžine trajanja obreda (za civilni pogreb zaračunajo dve uri, za cerkvenega, ki traja dlje časa, pa tri). Obred z enim pogrebcem na civilnem obredu bi v Novem mestu stal 42 evrov, a se svojci običajno odločajo za večje pogrebno moštvo. V konkretnem primeru je šlo za cerkveni pogreb izven Novega mesta s petimi pogrebci.

Pri omenjenem pogrebu bodejo v oči tudi tri postavke za urejanje groba, in sicer  predpriprava, izkop in urejanje. Skupaj je to naneslo 175 evrov. »Morda druga podjetja tega nimajo formulirano na tak način, skoraj zagotovo pa to zaračunavajo v neki drugi obliki. Predpriprava groba pomeni ureditev pasovnega temelja za spomenik in prispevek za nov grob. To zaračunamo le pri prvi uporabi groba. Pri izkopu so zadeve jasne, ureditev groba pa pomeni, da se po pogrebu odstrani cvetje, dodatno nasuje zemlja, posujejo poti in podobno,« pojasnjuje Štukelj.

POVPREČNO 833 EVROV

Računsko sodišče je lani v svoji reviziji ugotovilo, da povprečen strošek osnovnega pogreba v Sloveniji znaša 833 evrov, kar je dobrih dvesto evrov manj od osnovnega žarnega pogreba na novomeških pokopališčih. Največ navržeta dva prevoza v Ljubljano (prvič pokojnika odpeljejo, drugič gredo iskat žaro). Na kilometer zaračunajo 77 centov, kar skupaj nanese 244 evrov. Druga najvišja postavka je račun za upepelitev, ki ga izstavijo Žale in znaša 233 evrov oz. nekaj več, če gre za izredno upepelitev. Za štiri pogrebce na civilnem pogrebu v Novem mestu zaračunajo 170 evrov, za pripravo, izkop in urejanje groba pa 175 evrov. Material za upepelitev (krsta, vreča in talar) stane 140 evrov. Ostanejo še stroški urejanja dokumentacije in potrdil, prevzem pokojnika, dezinfekcija, uporaba hladilnice in podobno.

»Kakih posebnih primerjav nismo delali, a kakor slišim in po lastnih izkušnjah, so zneski podobni. Razlike v osnovnih storitvah so morda sto ali dvesto evrov. Imamo pa v Novem mestu eno najcenejših najemnin grobov v Sloveniji. Tega ni nihče poudaril,« pravi Štukelj.

In zakaj je osnovni pogreb pri novomeški Komunali za 200 evrov dražji od slovenskega povprečja? »Eden od razlogov je zagotovo prevoz v Ljubljano. Natančen odgovor bi lahko dal, če bi videl opis storitev, ki jih je upoštevalo računsko sodišče. Prva ureditev groba po 14 dneh v to najbrž ni bila zajeta.«

JE LAHKO CENEJE?

Štukelj poudarja, da so stroški obratovanja večjih pokopališč nižji. Ljubljanske Žale imajo denimo zaposlene pogrebce, v Novem mestu pa ji najemajo honorarno. A na Žalah letno opravijo 2.500 pogrebov, v Novem mestu pa običajno manj kot 200. P oleg tega za Ljubljančane veljajo nižje cene upepelitve kot za ostale, saj je tako določila ustanoviteljica Žal, ljubljanska mestna občina. Cene pogrebnih storitev sicer povsod potrjuje občinski svet, opremo, krste, žare in podobno pa pogrebna podjetja nabavljajo na trgu.

Skratka, očitno je, da ima novomeška Komunala višje cene pogrebov od slovenskega povprečja, a ne v večkratniku, kot je bilo moč razbrati iz omenjenega članka. Dejstvo je tudi, da so pogrebi glede na prihodke Slovencev dragi, zato bi lahko na novomeški Komunali naredila vsaj to, da bi svojcem jasno, a še vedno dovolj diskretno povedali, koliko jih bo to stalo. Štukelj pravi, da so pogovori z direktorjem o posodobitvi računalniškega programa, s katerim bi imeli svojci že v času naročanja vpogled v vse stroške, že stekli.

Nekaj bi Komunala najbrž lahko naredila tudi pri ceni kilometra prevoza, ki je med višjimi v Sloveniji. Prav tako se sprašujemo, ali je za polovico višja cena obreda na pokopališču izven mesta upravičena ter ali ne bi bili lahko stroški priprave groba na urejenem pokopališču nižji. A to so zadeve, o katerih mora odločati občinski svet.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista, 20. avgusta 2015

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

23.11.2015+5     + (5)     – (0)     Oceni markoni  

ZELO DRAGA JE KOMUNALA

23.11.2015+6     + (6)     – (0)     Oceni iz prve roke 

Podobno se dogaja ob cerkvenih pogrebih, v Brestanici stane pogrebna maša in zvonenje cca 70e, pri njegovem sosedu na Senovem, sosednji fari stane ista usluga nad 150e. Seveda brez računa! To je pa še večja razlika.

24.11.2015+5     + (5)     – (0)     Oceni PRAVICA 

prebrala sem (krsta vreča in talar) čakte mal mi prinesemo obleko da pokojnega oblečejo v lepe stvari oz. tiste,ki jih je imel rad A jih potemtakem branju sploh oblečejo ,ali jih preoblačijo ? Vem ,da za upepelitev obstajajo posebni pogoji ,pa vendar kam gre obleka naših dragih in da o pieteti sploh ne govorim .Videla pa sem tako že marsikaj.Aja in ne mi rečt ,da se iz Lj. pripelje samo 1 žara.Mislim da se jih kar več,zaračunajo pa vsako posebej.Lahko rečejo tako ali pa tako dokler mi ne vidimo oz. se ob takih dogodkih nismo sposobni ukvarjati z ničemer drugim.

24.11.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni bernarda 

Tudi jaz se sprašujem zakaj so pogrebi tako dragi. Že sama najmnina za grob je v NM zelo draga. Jaz plačujem 55 evrov na leto, moji sorodniki v eni izmed KS v občini Krško za večji grob od mojega plačujejo samo 26 evrov. Moj svojec je umrl leta 2007, pa sem že takrat plačala za pogreb 1800 evrov, pa ni bilo nič posebnega. Takrat je še "država" dala vsaj 800 evrov, sedaj pa ne da nič, tako, da se sprašujem, kako mnogi mljudje sploh zmorej dostojno pokopati svojega dragega.

25.11.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni PRAVICA 

JA TO PA DA JE DRŽAVA UKINILA POGREBNINE JE PA MILO REČENO SV....MENE ŠE POKOPAT NI S ČIM.MORDA BI PA OBČINE PREVZELE DOLOČEN PRISPEVEK NA POKOJNEGA.RECIMO 1000 EUR,SAJ TAKO IN TAKO NIMAMO NIČ OD NJIH.PA OPROSTITE,ČE SEM KOGA OSEBNO PRIZADELA.

25.11.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni gorazde 

zdj človek ne sme še umreti.....od kod bom našparal 2.000€,če mi penzija glih znese,stem da sm lačen preden pride penzija?pa živi z 357€,pa še šparaj da me skromno pokopajo,tu je pa ta država čist adijo!

25.11.2015+4     + (4)     – (0)     Oceni butec&butec 

Nič šparat, će ciganom vse socialna plača, bojo pa še nas pokopal!

25.11.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Borut 

Tudi plača direktorja na Komunali je ca 6000 EUR. Torej ni nič nenavadnega da zaračunavajo dvakrat večjo kilometrino kot velja v Sloveniji.

26.11.2015Oceni PRAVICA 

če nam je država vzela pravico do povrnitve pogrebnine,naj svojo dolžnost prevzamejo občine,za njih nekaj nardimo financiramo jih pa tud skoz in skoz.ZAČNITE S PETICIJO

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava