Pahor v Novem mestu: "Hvaležen sem, da negujete tradicijo"

23.11.2015 | 12:15

Pahor v Novem mestu: "Hvaležen sem, da negujete tradicijo"
Pahor v Novem mestu: "Hvaležen sem, da negujete tradicijo"

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar sta se udeležila slavnostnega koncerta "Novomeške razglednice" ob 40-letnici folklornega društva Kres in 650-letnici Novega mesta, kjer je imel predsednik republike tudi slavnostni nagovor. Predsednik republike je uvodne besede namenil gospodu Gregorju Macedoniju, županu Mestne občine Novo mesto, in mu v svojem imenu, imenu države in vseh naših ljudi čestital za jubilej, 650 let, ki ga Novo mesto letos obeležuje: "Praznovanje ste obrnili iz preteklosti v prihodnost. Želim si, da bi to lepo in novo mesto vodili tako uspešno kot sedaj tudi v prihodnje."

Slavnostne besede pa je predsednik Pahor namenil Kresovkam in Kresovcem, ki si že 40 let prizadevajo, da se ohrani 'tradicija, ki je vselej v modi', kot je dejal. "Vsi se vam zahvaljujemo za veselje in srečo, ki širokogrudno delite v svojem dolenjskem in v našem skupnem slovenskem prostoru. Zahvaljujemo se vam tudi za trdo delo, ki je vgrajeno v odličnost vašega plesa, pa za vašo vztrajnost in ponos ob ohranjanju in spoštovanju dediščine, ki so nam jo zapustili naši predniki. Izročilo je namreč več kot le ohranjanje duha in ustvarjalnosti naših očetov in dedov. V izročilu so vedno tudi kali naše sedanjosti. V njem tičijo skrivnosti našega spomina na davne čase, na veselja in težave, s katerimi smo se srečevali. V težkih časih se ljudje radi oziramo nazaj in iščemo navdih v preteklosti. Tudi pri prednikih, pri njihovih razmislekih, zavezah, ugotovitvah in vrednotah, ki so jim bile za orientacijo. Novo vedno raste iz starega, staro vedno ostaja del novega. To nam daje notranjo moč in trdno sidrišče tudi pri preizkušnjah, s katerimi se soočamo v sedanjosti. Ohranja našo vitalnost in značaj. Zato sem posebej vesel in hvaležen, da tako skrbno negujete tradicijo. Še posebej tradicijo plesa, ki nas vse zavrti v ritmu naše etnološke in kulturne dediščine." Ob zaključku govora je predsednik republike več kot tisočglavo množico pozval, da z aplavzom pozdravijo Branko Moškon, umetniško vodjo in predsednico Kresa, ki se je pred štiridesetimi leti pričela ukvarjati s folklorno umetnostjo - v tem času pa je "shodilo" več kot tisoč Kresovk in Kresovcev.

Novomeško Folklorno društvo Kres je v kulturnem programu predstavilo kroniko mesta v dvanajstih slikah, ki so jih poimenovali "Novomeške razglednice". Društvo je ljubiteljske narave, člane pa pri ohranjanju ustvarjalnosti prednikov povezujeta dobra volja in ljubezen do ljudskega izročila. Slavnostni koncert je izvedlo več kot 150 članov društva vseh generacij, ki so ujeli mejnike razvoja plesa v Novem mestu in njegovi okolici. Program so sooblikovali tudi godba na pihala Novo mesto, glasbena šola Novo mesto, igralska skupina iz Straže pri Novem mestu in različne plesne zasedbe. Letošnji koncert je bil še posebej slovesen, saj so obeležili 40 let delovanja, jubilej pa povezali s praznovanjem novomeških 650 let. Ob tej priložnosti so posebno priznanje izročili Mestna občina Novo mesto, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveza ljudskih tradicijskih skupin, v imenu Kresovk in Kresovcev pa jih je sprejela Branka Moškon, predsednica Folklornega društva Kres.

Urad predsednika RS
foto: STA: Stanko Gruden

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava