DL: Kmetija Radež - Domači siri, skute in jogurti

18.11.2015 | 14:45

Jožica Radež je z družino poleg domače hiše uredila prostor za predelavo mleka, v katerem je proizvodni prostor, zorilnica sira in manjša trgovina. (Foto: M. Ž.)

Jožica Radež je z družino poleg domače hiše uredila prostor za predelavo mleka, v katerem je proizvodni prostor, zorilnica sira in manjša trgovina. (Foto: M. Ž.)

Različni poltrdi siri, skute in probiotični jogurti iz domačega mleka so izdelki, ki jih lahko ljubitelji lokalno pridelane hrane kupijo pri Radeževih v Jelšah pri Mirni Peči od začetka letošnjega leta. Takrat je Jožica Radež registrirala dopolnilno dejavnost predelave mleka na kmetiji.

»Na kmetiji se že od nekdaj ukvarjamo z mlekom, moji starši so ga oddajali, nato so imeli krave dojilje, in ko se je občasno zgodilo, da je bilo višek mleka, smo prišli na idejo, da bi lahko izdelovali sire. Prve smo tako naredili pred več kot desetletjem in smo jih imeli zase, sorodnike in prijatelje. Nato sem se v okviru delavnic in tečajev Društva podeželskih žena Mirna Peč pred leti udeležila tečaja sirjenja, ki ga je vodil poznani sirar Peter Gorišek, hodila na izobraževalne tečaje v Novo mesto, Naklo, Ljubljano …, da sem pridobila potrebno znanje in se naučila izdelovati še druge izdelke,« je začetke poslovne poti orisala Jožica Radež.

Danes imajo v ponudbi tri vrste skute – sladko, kremno kislo in albuminsko; probiotične jogurte – navadnega ter sadna z okusom gozdnih sadežev in hruška-vanilija; več vrst poltrdih sirov - z orehi, zelenim poprom, čilijem, mediteranskimi zelišči, začimbami iz domačega vrta, kumino in papriko, dimljenega in dimljenega s česnom; mladi sir v slanici in sir za žar, ki je lahko tudi z dodatki, denimo s svežo papriko, kumino ali drobnjakom, kmalu pa morda še maslo. Prav vse je izdelano iz domačega mleka. »Letos smo z dvema izdelkoma sodelovali tudi na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju ter dobili zlato priznanje za sir za žar in bronastega za navadni probiotični jogurt,« pove Jožica, ki ji pri delu pomagajo njena mama, otroci in mož Andrej, ki je odigral glavno vlogo pri urejanju prostorov za predelavo mleka, sicer pa skrbi za vsa strojniška dela na kmetiji.

»Z možem sva bila tudi na tečaju o ekološkemu kmetovanju, tako da zdaj  poskušamo te smernice upoštevati pri pridelavi krme za živino,« je dejala in dodala, da je predvsem zelo vesela, da jo obišče čedalje več ljudi iz domače občine in sosednjih, sicer pa imajo stalne stranke tudi v Ljubljani, Grosupljem, Ivančni Gorici … Radeževi, ki so vključeni v Združenje kmečkih sirarjev Slovenije, pripravljajo tudi spletno stran kmetije, zdaj pa o aktualni sveži ponudbi stranke redno tedensko obvešča prek elektronske pošte.

»V neposredni bližini se nahaja tudi Zijalo, kjer Temenica, ena najbolj znanih dolenjskih ponikalnic, ponovno pride na dan pod 35 metrov visoko skalno steno. Mirnopeško turistično društvo je uredilo tudi pešpot ob reki od Mirne Peči do Zijala in nadalje do cerkve sv. Ane. Obiskovalci lahko pohod združijo še z ogledom naše sirarne in imajo tako lep izlet,« je v njihove kraje povabila Jožica Radež.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 13. avgusta 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava