DL: Sodnik jih je oprostil - ni dokazov, da so gojili konopljo

17.11.2015 | 13:30

Obtoženi Viktor in Anton Kosec ter Oliver Kovačič so bili po razglasitvi sodbe zadovoljni, izven sodne dvorane so za Dolenjski list povedali, da so jih proizvodnje prepovedane konoplje zagotovo obtožili zaradi tega, ker so Romi. (Foto: J. A.)

Obtoženi Viktor in Anton Kosec ter Oliver Kovačič so bili po razglasitvi sodbe zadovoljni, izven sodne dvorane so za Dolenjski list povedali, da so jih proizvodnje prepovedane konoplje zagotovo obtožili zaradi tega, ker so Romi. (Foto: J. A.)

Kmalu bodo minila tri leta, odkar so policisti na Vinjem Vrhu, ki je znano kot vinogradniško območje, odkrili 29 sadik prepovedane konoplje. Tožilstvo je prepričano, da sta v proizvodnjo in prodajo te rastline vpletena oče Anton in sin Viktor Kosec, sodeloval naj bi tudi Oliver Kovačič, a sodnik Gojmir Pešec je vsem trem izrekel oprostilne sodbe, ocenil je, da ni dovolj trdnih dokazov, da je res bilo tako.

V času trgatve so policisti v gozdu, približno 500 metrov od vikenda družine Kosec, prijeli Viktorja, ki se je tam sprehajal še z dvema moškima, domnevno naj bi to bila njegov oče Anton in Oliver Kovačič. To se je zgodilo v neposredni bližini, kjer je rasla prepovedana konoplja, ki je bila takrat visoka okoli 170 centimetrov.

»Potem je policiste poklical Anton Kosec in jim med drugim rekel, da oni s tistim nasadom nimajo nič. Policist ga je vprašal, o kakšnem nasadu govori, in odgovoril mu je, da o travi. To pomeni, da je bil oče takrat s sinom, sicer ne bi mogel vedeti, da je Viktorja ustavila policistka, in ne bi omenjal nasada, če zanj ne bi vedel,« sklepa tožilstvo, ki je Kovačiča iz novomeškega romskega naselja Brezje povezalo s Kosci, ker naj bi ga istega dne v neposredni bližini nasada neuspešno ustavljali policisti.

Uspelo mu je pobegniti, a ga jekmalu ustavila novomeška patrulja, saj so jih brežiški policisti obvestili o tem, kaj se je zgodilo. Poslali so jim tudi opis avtomobila, šlo je za bež pasata z ljubljanskimi registrskimi tablicami. »Ustavil sem ga dober kilometer od njegovega doma, ker so registrske tablice popolnoma ustrezale opisu, pripeljal se je z avtoceste,« je na sodišču povedal policist OKC Novo mesto, ki je dobil navodilo, naj voznika zaradi razjasnitve okoliščin povabi na policijsko postajo.

Policisti so Kovačiča že prej na podlagi opisa vozila iskali v naselju, a ga ni bilo doma, čeprav je njegov tast pod prisego trdil drugače. Rekel je, da je bil Oliver cel dan doma, z njim naj bi bil tudi on, skupaj naj bi popravljala avtomobile. Sprva je trdil, da njegov zet nikoli ni imel svetlega pasata, o kakršnem so govorili policisti, kasneje pa se je spomnil, da ga je vendarle imel. Ob tem ga je sodnik podučil, da če bo krivo pričal, mu grozi do pet let zapora.

Tožilstvo je za Viktorja Kosca predlagalo eno leto zapora in 500 evrov stranske kazni, za Oliverja Kovačiča eno leto in dva meseca zapora ter enako denarno kazen, za Antona Kosca pa pogojno kazen leto in dva meseca zapora v preizkusni dobi štirih let ter 1.500 evrov denarne kazni.

Kot je bilo že zapisano, je sodnik ocenil, da v postopku obdolženim krivda ni bila dokazana: »Ne moremo z gotovostjo trditi, da sta konopljo gojila ravno Kosca, tam okoli so še drugi vinogradi in lahko bi jo posadil kdo drug.« Tudi za Kovačiča ni bilo ustreznih dokazov, kajti tudi če se je vozil v bližini, to še ne pomeni, da je bil v nasadu. Sodba še ni pravnomočna, kajti tožilstvo se je zoper njo pritožilo na višje sodišče, ki pa v zadevi še ni odločilo.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 13. avgusta 2015

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava