César Cui: Obuti maček, KC Janeza Trdine Novo mesto

22.10.2015 | 17:00

Režija: Marta Frelih

Igrajo: Bogdan Stopar, Dada Kladenik, Dušan Topolovec, Gregor Mlakar, Marko Žaler, Martina Ledinek, Matjaž Vezonik, Melanija Markovič, Mihael Mikluš, Mojca Potrč, Peter Izlakar, Saša Fidler, Sebastijan Čelofiga, Terezija Potočnik, Tomaž Planinc, Valentina Čuden

Produkcija: Opera in balet SNG Maribor

Trajanje: 45 minut in nima odmora

Na sporedu:

22.10.2015 ob 17:00, Otroški abonma in izven

OTROŠKA PRAVLJIČNA OPERA O IZNAJDLJIVEM MAČKU, KI JE SVOJEMU GOSPODARJU PRINESEL ŽIVLJENJSKO SREČO.

Pravljično opero v štirih slikah Obuti maček je ruski skladatelj César Cui (1835–1918) napisal leta 1913 po istoimenski pravljici Charlesa Perraulta. Osrednji moralni nauk pravljice, da se velika sreča lahko skriva tudi v majhnih rečeh ter predvsem v naši lastni iznajdljivosti in znanju, se še danes izkaže za tisto življenjsko modrost, na katero prevečkrat pozabljamo.

Maček s številnimi sposobnostmi je edina dediščina, ki po očetovi smrti ostane najmlajšemu mlinarjevemu sinu Jeanu. Z zvijačnostjo uspe Obuti maček pretentati pohlepnega ljudožerca in tako mlademu Jeanu prinese nepričakovano življenjsko srečo, saj se kot novopečeni markiz Carabas in dedič ljudožerčevega gradu lahko poroči z lepo princeso.

Odmevi:

Mariborsko gledališče namenja veliko pozornost programu za otroke. Najnovejša operna produkcija Obuti maček Cezarja Cuija, namenjena predvsem predšolskim otrokom, je zastavljena resno in brez varčevalnega skoparjenja. /…/ V prevodu je opazna skrb za razumljivost dogajanja in dostopnost ciljnemu občinstvu. /…/ Režijska, scenska in kostumska zasnova Marte Frelih je konsistentna in za mlado občinstvo privlačna, še posebej razkošni baročni kostumi.

Borut Smrekar, Delo

Cena vstopnice: 7 €

Družinska vstopnica (4 kos): 24 €