Vrtec Črnomelj v KP Kolpa - v Šokčevem dvoru veliko zakajev

13.10.2015 | 13:05

Vrtec Črnomelj v KP Kolpa - v Šokčevem dvoru veliko zakajev

Večina obiskovalcev Krajinskega parka Kolpa prične obisk v info centru Šokčev dvor v Žuničih in tudi otroci Vrtca Črnomelj so spoznavali naravo, kulturo, obrt in živali parka ob Kolpi na tak način. Kako so nekoč živeli na belokranjskem podeželju, kako so gradili svoja bivališča, kakšne materiale so uporabljali in kakšne spretnosti so obvladali? Kako nastane belokranjska obleka, kaj je lan, kako se uporabljata preslica in statve?

Kako se na pašniku ulovi in ostriže ovčko, kako se pred dežjem zaščiti pastir, kakšne igračke so imeli pastirji, za kaj se uporabljajo različna orodja?

Kako nastane med, kaj je vosek, kako živi čebelja družina?

... in tudi kako pametni so osli, ki so se pasli v okolici?

Vse to in še veliko, veliko več so spoznali ob obisku Žuničev mladi Belokranjci, ki bodo ta znanja nosili s seboj in jih prenesli svojim sestricam in bratcem, seveda tudi staršem, ki so na te stvari mogoče že pozabili.

Veliko je bilo zakajev, kako in kaj? In nekaj odgovor nanje smo lahko podali. Do drugih bodo prišli skozi življenje. Vedno pa jih bo spremljala narava, kultura in ljudje okolja v katerem bodo odraščali.

Obiščite nas tudi Vi, zagotovo boste videli kaj novega, zanimivega ali pa se le spomnili stvari, ki jih že poznate.

Boris Grabrijan

Galerija

zunici (1)
zunici (10)
zunici (11)
zunici (12)
zunici (2)
zunici (3)
zunici (4)
zunici (5)
zunici (6)
zunici (7)
zunici (8)
zunici (9)
zunici

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

13.10.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni očividec 

Bog zna, če je otrokom Boris razložil, zakaj pri - 20 stopinj C zmrzujejo njegove ovce pozimi in poginjajo jagenjčki...

13.10.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

Krajinski park ubira prave poti za učenje najmlajših o življenju ljudi v tej prelepi naši pokrajini. Tukaj res ni mesto za zajedljive komentarje.

13.10.2015Oceni čebelar 

Ja res je Vika, toda ne vem kaj so otroke o čebelah in medu naučili "strokovnjaki"iz Krajinskega parka, če še sami ne ločijo trota od čebele in medu od marmelade.

14.10.2015Oceni domačinka 

Dobro da su deca još mala pa neznajo kaj jim je un trobezljal.Nadam se da bu novi direktor ko mi rečemo- človek na mestu- i bo imal posluh za krajane KP Kolpa, se zna ,da v korist za nas.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava