Mačrtovalno srečanje v projektu mednarodne mladinske izmenjave »Youth wonderland«

13.10.2015 | 08:10

Mačrtovalno srečanje v projektu mednarodne mladinske izmenjave »Youth wonderland«

Izobraževanje mladih, njihova participacija v projektih, podajanje mnenj brez zadržkov in osveščenost o delovanju EU organizacij so zelo pomembni pri dosegu razgledanosti in uspešnosti v življenju. Takšnega mnenja smo tudi pri Društvu širjenja uporabnih znanj, zato bomo v Krškem prihodnje leto meseca februarja izvedli izmenjavo Youth Wonderland, kjer bomo mladi iz štirih držav poskušali skupaj odkriti nove še nam ne tako dobro poznane stvari, se skupaj naučiti novih stvari, se poučiti o delovanju EU organizacij, o delu z mladimi s posebni potrebami, se naučiti, kako spisati CV, Youthpass, in še mnogo drugega.

Izpeljava tega projekta pa pomeni tudi veliko predhodnje priprave, zato smo se v sredo skupaj z vodji štirih držav (Hrvaška, Francija, Turčija in Slovenija) in še s po enim mladim predstavnikom iz vsake države sestali na dvodnevnem srečanju. Skupaj smo snovali načrt, kako bomo izpeljali izmenjavo in kako bodo potekale aktivnosti, katere teme bomo obravnavali ipd.

Najprej smo se po jutranjem zajtrku pogovorili, kako naj bi izgledal program izmenjave. Po uvodnem medsebojnem spoznavanju, smo se pogovorili o tem, kako bo to spoznavanje udeležencev potekalo na izmenjavi in se dogovorili, da bomo tega izvedli s pomočjo igre, vsaka država pa bo pripravila tudi predstavitev, v kateri se bomo skušali čim bolje predstaviti ostalim sodelujočim državam. Sledila je predstavitev organizacij in mladih udeležencev izmenjave. Kmalu zatem smo se pogovorili o logističnih zadevah – pot, načrtovanje jedilnika, zavarovanje, nastanitev po sobah... Po kosilu smo se pogovorili o splošnih ciljih in pričakovanjih projekta ter te med seboj primerjali, saj so se med državami razlikovali. Skupaj smo snovali cilje in prišli do zaključka, da je potrebnega čim več dela v skupinah, saj je to vodilo do uspešne izmenjave. Prvi dan smo zaključili z odlično večerjo in večernim druženjem. Prihodnji dan smo si po zajtrku ogledali prostore, v katerih se bo izmenjava odvijala in predstavili, kaj se bo v katerem prostoru izvajalo. Po ogledu prostorov je sledil pregled časovnice izmanjave in določitev, za katero aktivnost bo zadolžena katera država, ter kako oziroma s kakšnimi metodami dela bomo te izvajali. Skupaj smo prišli do zaključka, da je pomembno, da bodo vsi sodelujoči v izmenjavi dobili priložnost izražanja svojega mnenje in bili vsi enakovredno vključeni v debate, saj je en izmed ključnih ciljev izmenjave prav enakovrednost. Po tem, ko smo se dogovorili o aktivnostih, ki bodo potekale tekom izmenjave, smo tem določili tudi cilje. Seveda pa nismo pozabili niti na določitev pravil, ki se jih bodo morali sodelujoči držati tekom izmenjave. Ob koncu drugega dne je sledila vnovična skupna priprava večerje, po kateri smo opravili še refleksijo dneva in končno evalvacijo dvodnevnega srečanja. Navdani z optimizmom vsi komaj čakamo izmenjavo prihodnje leto. Projekt se izvaja s podporo programa Erasmus+ Mladi v akciji (Zavod Movit).

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

Sergej Ceglar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava