DL: KS Otočec - Želja in dela veliko, denarja malo

4.10.2015 | 11:30

Vesna Barborič

Vesna Barborič

Krajevna skupnost Otočec, ki šteje okoli 2.200 prebivalcev in obsega kar 24 vasi in naselij, je krajevni praznik prejšnjo soboto zaznamovala nekoliko drugače kot doslej. Prenovljeni sedemčlanski svet krajevne skupnosti, od bivših svetnikov je ostal le eden, je v sodelovanju z nekaterimi domačimi društvi pripravil celodnevni kulturno-športnodružabni dogodek.

»Organizirali smo pohod in poiskali ´otoški zaklad´ – srednjeveške stavbe, spomenike kulturne dediščine. Pohodniki, zbralo se nas je 140, smo obiskali in spoznali grad Struga in grad Otočec, se srečali z grajsko gospodo, se pomerili v različnih igrah, v otoškem grajskem parku iskali zlatnike … Nato smo se družili na igrišču pri kulturnem domu, tekmovali v družabnih igrah, krajevna organizacija Rdečega križa je izvajala meritve, članice društva upokojencev, Rdečega križa in sveta KS Otočec pa so napekle domače dobrote,« je v nekaj besedah dogajanje orisala Vesna Barborič, ki je vodenje krajevne skupnosti prevzela na zadnjih lokalnih volitvah.

V svetu KS so si v novem mandatu zadali kar nekaj nalog, želja je sicer veliko, a njihovo uresničevanje žal kroji denar. Zagotovo sta bila največja dosežka prejšnjega mandata ureditev krožišča na Otočcu, ki pa še, ker je zmanjkalo denarja, nima avtobusnih postajališč, in sprejet občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Otočec, ki celovito ureja kraj. »Med cilje v prihodnjih štirih letih smo zapisali, da moramo dokončati naložbe, ki že tečejo – to so kanalizacija Lešnica, kanalizacija in vodovod Ždinja vas, vodovod Trška gora, prednostni projekti pa bodo prav izgradnja kanalizacije po vseh vaseh in vodooskrba, med drugim tudi obnova vodovoda Gorenje Kronovo. Za letos je žal odobrena le širitev čistilne naprave na Otočcu. Želimo si tudi urediti parkirišča in obračališče za šolski avtobus pri osnovni šoli, urediti lastništvo kulturnega doma, uradno je to še vedno športna unija, in ga obnoviti, na Pluski, kjer je zdaj travnato nogometno igrišče, pa bi lahko v prihodnosti zrasel nekakšen športno-rekreacijski center, ki bi imel tudi igrala za otroke. Trudili se bomo organizirati različne dogodke in prireditve ter pri tem sodelovati z društvi in šolo. Letos smo jih nekaj že uspešno izpeljali,« je nizala Barboričeva.

Dotaknila se je še dotrajane stare šole v Šentpetru, kjer je nekoč bila tudi krajevna knjižnica, danes pa so v njej trgovina in prostori nekaterih društev. Ta naj bi svoj prostor sicer dobila v novem objektu z večnamensko dvorano, ki jo je predvidel omenjeni OPPN, vendar je realno še nekaj časa ne bo.

Barboričeva meni, da bi bila zato smiselna tako obnova kulturnega doma kot stare šole, saj bi društva dobila prostor in ljudje primerno dvorano za različne prireditve, krajani pa so dali pobudo, da bi se v kraj vrnila knjižnica, po njenem zaprtju Otočec in Lutrško selo obiskuje potujoča knjižnica. »Ljudje bi radi tudi boljšo avtobusno povezavo z Novim mestom, zato se bomo pozanimali, ali bi lahko pripeljali linijo mestnega avtobusa na Otočec,« je dejala. V želji po čim boljšem sodelovanju in povezovanju s krajani so si svetniki razdelili območja, za katera bodo skrbeli, vrata krajevne pisarne pa so odprta vsako sredo od 17.30 do 18.30.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista, 2. julija 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava