Ranljivost in pot do sebe: Pri odnosih ni bližnjic … potrebno je vztrajati

10.10.2015 | 11:20

Ranljivost in pot do sebe: Pri odnosih ni bližnjic … potrebno je vztrajati

Zakorakali smo v mesec oktober, jesenski mesec, ko z drevja že odnaša listje, v Knjižnico Brežice pa prinaša številne prireditve. Danes, 10. oktobra, bomo obeležili svetovni dan duševnega zdravja. Dan, ki ga obeležujemo že od leta 1992, javnost izobražuje in ozavešča o duševnem zdravju. Namen je v ljudeh spodbuditi pozornost na duševne bolezni in njihove glavne učinke na življenje ljudi po vsem svetu.

V četrtek. 8. oktobra 2015, smo na predlog Ozare – nacionalnega združenja za kakovost življenja – Enote Brežice v Dvorani Savice Zorko gostili predavanje Ranljivost in pot do sebe. Predavala je dr. Tina Rahne Mandelj, univ. dipl. soc. delavka, specialistka zakonske in družinske terapije, ki raziskuje odnose in to, kako ljudje ravnamo z ranljivostjo v odnosih.

Uvodoma nas je nagovorila Katarina Vodeb, vodja enote Ozara Brežice. Gre za dnevni center, ki posameznikom nudi različne oblike aktivnosti, s katerimi kakovostno preživljajo prosti čas, razvijajo družabno življenje in se učijo odnosov v skupini. Vključeni uporabniki imajo možnost vključevanja v različne ustvarjalne in izobraževalne delavnice, športno-rekreativne aktivnosti, družabne igre ter krožke, skupino za samopomoč in še številne druge aktivnosti.

Predavanje nas je popeljalo v razmišljanje, kako smo v bližnjih odnosih medsebojno povezani in odvisni od odzivov drugih. Drug pred drugim smo ranljivi, ko sobivamo v stvareh, ki se nam dogajajo. Bližnji odnosi nam namreč dajejo moč in ljubezen, učijo nas skrbeti zase, hkrati pa so ogledalo, kdo smo – zase in za druge.

Predavanje smo zaključili z mislijo, da so v odnosih poti večkrat težke, ne obstajajo bližnjice … a potrebno je vztrajati ter za duševno zdravje skrbeti prav vsak dan.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

v-brezicah (1)
v-brezicah (2)
v-brezicah (3)
v-brezicah (4)
v-brezicah (5)
v-brezicah

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava