Lizika je naj spominek

10.10.2015 | 08:15

Lizika je naj spominek

V Turističnem kompleksu Jezero so razstavljeni vsi sodelujoči predlogi letošnjega javnega razpisa za NAJ SPOMINEK KOČEVSKE za leto 2015.

Komisija v sestavi, predsednica Mateja Dekleva, člani Nadja Kovačič, Anita Simičič, Alenka Rovan in Mihael Petrovič ml., je soglasno izbrala izdelek FRIDERIKOVA IN VERONIKINA LIZIKA avtorice Tare Novak. Prvo mesto je tako šlo v roke kandidatki, ki je našemu tržišču predstavila izdelek, ki ga pri nas že dolgo nismo zasledili in je namenjen starejšim in otrokom, zanimiv domačim in tujim turistom, okusen in zdravilen, povezan s krajevnimi zgodovinskimi imeni in predstavlja del Kočevske.

Spomnimo, da Občina Kočevje že od leta 2006 razpisuje natečaj za izbor najboljšega turističnega spominka občine. Na natečaj se lahko prijavljajo fizične in pravne osebe, ki izvirno predstavljajo občino Kočevje ter njeno dediščino in sodobno ustvarjalnost. V prvih letih se je na natečaj prijavljalo manjše število ustvarjalcev, njihovi izdelki pa niso bili umetniško ali tržno dovolj dodelani. Po nekaj letih vztrajanja in medsebojnega učenja, pa so se pokazali prvi rezultati. Izdelki so bili vse kvalitetnejši, tržno dodelani in predvsem – nosijo zgodbo, ki kupce uči tudi o dediščini Kočevske.

Letos je na natečaj prispelo 10 predlogov, med katerimi je komisija izbrala tri najboljše in jih finančno nagradila, poleg Friderikove in Veronikine lizike, ki ju je avtorica  izdelala v dveh vrstah – medeno, ki jo je poimenovala Friderikova medena lizika in liziko iz sirupa smrekovih vršičkov – Veronikina lizika proti prehladu. Izdelek ima še veliko možnosti izboljšav. Naredi se ga lahko v različnih okusih, oblikah, ponudimo ga lahko v različnih embalažah.  Enostavno domiselno, prisrčno, preprosto, prepoznavno! Lizike iz medu in dodatki gozdnih okusov ovite v zgodovinske zgodbe Kočevske. Predlog ima hkrati etnološko in promocijsko dimenzijo. Ročno narisani motivi na ovitkih dajo vsemu še dodaten čar. Vse skupaj posrečena zaokrožena celota, je drugo mesto osvojil predlog  ŽLICA ZA KOČEVSKI GOZDNI MED, katerega videz jasno nakazuje izvor čebelje paše – lahko nas spominja na drevo ali tudi na praske medvedjih šap. Rezbarski dotik je dodana vrednost in ima smiselno povezavo s Kočevsko.

Avtorica Polona Brajer iz Preserja je skušala najti izboljšave klasične stružene žlice za med v obliki košnice, ki je sicer prijetna na pogled in spominja na čebelji roj ali pleteni panj, ni pa praktična za uporabo. Predlog za spominek deluje tako pri zajemanju tekočega kot kristaliziranega medu, hkrati lahko s tem pripomočkom med tudi namažemo. In, ko se kozarec izprazni, z njo postrgamo še dno. Zelo izvirno! Veliko svežine v ideji. Preprosto in lepo! Sam izdelek in embalaža sta zaokrožena celota.

Tretje mesto je pripadlo avtorju Viktorju Koboli z naslovom Mesto SRČEK, KI IGRA. Osnova spominka je lesen srček, v katerega je vgrajena pastirska piščalka z dvema tonoma. Srček sam se nosi kot nakit. Ideja za spominek izhaja iz pregovora »Če ti kdo na srce piha, ti srček zaigra.

Avtor spominka je kot pastir izdeloval piščalke iz meženega spomladanskega lesa. Podobno narejena piščal je vdelana v lesen srček. Za izdelavo je uporabil domač slivov les. Tudi komisiji je »zaigralo« ob lesnem srčku, ki je tako spretno izdelan, da je tudi piščalka. Napis Kočevje je diskretno umeščen, morda bi bil še boljši laserski izpis. Celoto bi nadgradila še zaokrožena zgodba in primerna embalaža.

Na razpis je prispelo še veliko predlogov in izvirnih idej Turističnega spominka, ki jih predstavljamo in zapisujemo  v naključnem vrstnem redu:

GOZDNE ŽIVALI

 Idejo za spominek je avtor Drago Vidmar dobil na sprehodu po širnih kočevskih gozdovih. Ob tem je pomislil, da bi se lahko uporabil tudi že zavržen oziroma odpaden material – skorjo. Avtor je na enostaven način upodobil največje značilnosti naše dežele – sovo, volka in medveda, vsekakor pa ne smemo pozabiti drevo, ki predstavlja Kočevske pragozdove.  Figurice gozdnih motivov ( živali, drevesa ) izdelane z materiali iz narave so prisrčne, preproste in domiselne pa tudi čedne.

ZAKLADI KOČEVSKE

Zakladi Kočevske, avtorja Petra Žagarja iz Predgrada je kolekcija izdelkov, ki združuje bogastvo kočevske narave in naše kulturne dediščine. Kočevska je dežela prostranih gozdov, ki v sebi skrivajo izjemno bogastvo, ki ga ne znamo uporabiti sebi v prid.
Osnova izdelka Zakladov Kočevske je PEL. Pel je star narečni izraz za kovinsko posodo v kateri so nekoč prenašali mleko. V konkretnem izdelku pa je iz lesa oblikovan pel z vsebino, ki je skladna z materialom iz katerega je pel. Torej obstaja več možnosti izdelka.
Izdelek Kočevski orehov pel – pel je narejen iz orehovega lesa, kot držalo na pokrovu služi oreh. Pel vsebuje medeno žganje z orehi, okoli stekleničke pa so natreseni orehi.
Izdelek Kočevski hojev pel – pel je narejen iz lesa hoje, kot držalo pokrova služi storž. Vsebuje kozarček certificiranega kočevskega hojevga mesu.Vsak posamezen pel ima tudi izobraževalno vlogo, saj nam predstavi posamezno drevesno vrsto tako, da jo lahko zaznamo z vsemi čutili. Najprej vidim strukturo lesa, njegovo barvo, prepoznamo značilen vonj lesa, otipamo les in prisluhnemu zvoku, ko nanj potrkamo. Pod pokrovom pa se skriva plod drevesa.
 
Avtorica Slavica Zbičajnik iz Slovenj Gradca je poslala tri predloge:
KOČEVSKI MEDVED in KOČEVSKI GRB  sta narejena v stari tehniki, ki so jo nekoč veliko uporabljali, nato je malce utonila v pozabo, danes pa postaja spet vedno bolj aktualna. Govorimo o pergamo tehniki, kjer gre za risanje na pergament s posebnim pisalom. Za izdelavo izdelka je potrebno veliko potrpljenja in gibčnih prstov. Trud pa je poplačan, saj izdelek daje videz elegantnosti. HRANILNIK je primer lesenega hranilnika s "kočevskim" denarjem. Izdelek je dobra ideja, ki jo je potrebno še nekoliko dodelati.

KOČEVSKI MEDENJAKI so izdelke Zvoda za ohranitev dediščine Nesseltal Koprivnik
Medenjaki – piškoti iz medenega testa z morebitnimi dodatki predstavljajo eno od temeljnih slovenskih tradicionalnih živil in slaščic, in so del naše prehranske ter obenem čebelarske kulturne dediščine. Drobno pecivo sodi v tradicionalno slovensko medičarsko obrt, ki je v slovenskem prostoru doživela razcvet v 18. stol, in je povezana tako z vsakdanjim kot prazničnim življenjem.
Prisrčen izdelek, ki ga že lahko kupite tudi na Tržnici Kočevje.
 
DEKLICA S PIŠČALKO
Le kdo V Kočevju še ni slišal o deklici s piščalko.  To je prva in verjetno tudi ena najbolj znanih kočevskih skulptur, ki jo je izdelal akademski kipar Stane Jarm.. To ni  njegova tipična skulptura, saj je modernistična. Ko je Deklico s piščalko izdelal po županovem naročilu, ni ustrezala takratnemu okusu in je štiri leta niso smeli postaviti na svoje mesto. Tako je deklica dobila svoje mesto na robu vodnjaka šele leta 1963.
Avtor spominka Jože Lisac je Staneta Jarma poznal osebno in ga je vzpodbujal na njegovi umetnosti – tehniki varjenja. Tako je nastala varjena Deklica s piščalko, katere namen je njeno »domačo« slavo ponesti tudi v širši svet.
Sam motiv ima veliko prepoznavnost Kočevja in s tem promocijsko vrednost.  

KOČEVSKE MINIATURE
Spominek Kočevske ministure, avtorice ARS NATURAE, Petra Draškovič Pelc, sestavlja kolekcija 4 avtorskih fotografi fotografov Petre in Staneta Draškoviča Pelc. V kolekciji so predstavljene ključne in najbolj reprezentativne podobe Kočevske. V prvi vrsti tukaj nastopa medved kot predtavnik velikih zveri ter divjih in neokrnjenih prostranstev Kočevske.

Avtorske fotografije so tokrat predstavljene kot miniature v velikosti 10x15 cm, zaščitene s suhim žigom, uokvirjene v bel paspartu in shranjene v lični darilni embalaži, ki je ročno izdelana iz ekoloških materialov te oblikovana tako, da poudari značilnosti Kočevske –medvedja šapa in medved pa sta zanjo najbolj prepoznavna motiva.
Velika promocijska vrednost in dobrodošla novost. Likovno in estetsko pohvalno! Morda v razmislek - še bolj  kočevsko prepoznaven izbor fotografij.
 
KOZOLEC, miniatura 1:100 in 1:70
Idejo za spominek je ponudila Občina Kočevje, ki je s kvalitetno postavitvijo kozolca za namene Turističnega kompleksa jezero jasno sporočila, da je tovrstna arhitektura slovenska ljudska dediščina, torej vrednota, ki jo je potrebno ohranjati, celo več, ponovno reiterpretirati.

Spominek, katerega avtor je Galerija kozolec, Damjan Popelar s.p., Mirna,  je dosledna miniatura obstoječega objekta v dveh merilih 1:100, 1:70 in je ročno sestavljena.
Mojstrsko izdelana miniatura kozolcev. Estetsko ni kaj oporekati, z embalažo je zaokrožen in korekten spominek. Žal pa nikakor ni nosilec kočevske prepoznavnosti.
Isti avtor je predložil v ocenjevanje tudi spominek z imenom ISKRA UPORA – magnetek.
Spominek želi obeležiti 500 letnico kmečkega upora, ki se je zanetil ravno na Kočevskem. Rdeča barva ognejneih zubljev, ki preži gradu iz nemirne in tlačene doline ponazarja prav to. Gre za priložnostni spominek, kar obeležujeta letnici 1515-2015 v takratni gotici. Začetek 15. stoletja je namreč tudi prelomnica, ko se v Evropi le-ta ukine in jo nadomesti latinica.

Oblika ploščice še najbolj spominja na ščit kot predstavnika takratnega plemstva, medtem ko je cenen kompoziten material novodoben in dostopen vsakomur.
Dober predlog, izviren in likovno korekten. Ima veliko promocijsko vrednost in bi ga bilo vredno uporabiti v letošnjem kulturnem letu.
 
Vsi predlogi za Naj spominek bodo razstavljeni v Turističnem kompleksu Jezero v Kočevju.

Vesna Malnar Memedovič
Občina Kočevje

Galerija

drugo mesto
prvo mesto
spominek (1)
spominek (2)
spominek (3)
spominek
tretje mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava