DL: Streljanje v romskem naselju - Mislijo, da lahko delajo, kar hočejo

9.10.2015 | 14:50

Romsko naselje v Željnah pri Kočevju, kjer je prišlo do streljanja, je edino legalno romsko naselje v občini Kočevje. Na zunaj zgleda urejeno, znotraj pa je slika nekoliko drugačna, predvsem kar zadeva odnose med prebivalci naselja. (Foto: M. L.-S.)

Romsko naselje v Željnah pri Kočevju, kjer je prišlo do streljanja, je edino legalno romsko naselje v občini Kočevje. Na zunaj zgleda urejeno, znotraj pa je slika nekoliko drugačna, predvsem kar zadeva odnose med prebivalci naselja. (Foto: M. L.-S.)

V edinem legalnem romskem naselju v kočevski občini, v Željnah pri Kočevju, je prejšnjo sredo popoldne odjeknilo več strelov. Pravzaprav se je, po izjavah prič, streljajo »kot noro«. S Policijske postaje Ljubljana so še isti dan sporočili, da sta bili v streljanju poškodovani dve osebi, ki sta zunaj življenjske nevarnosti, ter da strelec ni bil poškodovan, v edini do sedaj uradni izjavi, ki so jo podali, pa so zapisali, da so bili domnevni razlogi dogodka, ki je prestrašil tako Rome kot vaščane,  nerazčiščeni družinski nedavni spori ter da sta bila zaradi uporabe nevarnih predmetov poškodovana še 17-letni moški in posredno zaradi dogodka še ena mladoletna oseba.

OBSEDENO STANJE

»Bilo je grozno. Še danes sem vsa pretresena. Sin se je kar tresel od strahu,« nam je povedala v času streljanja v Željnah prisotna občanka Kočevja. »Romi so privreli z vseh koncev in bilo je vse polno policistov,« je povedala o pravem obsedenem stanju, ki je nastalo. Na kraj dogodka je menda prispelo okoli 60 policistov iz Kočevja, Ribnice in Ljubljane, nad Kočevjem je ves čas policijske akcije krožil tudi policijski helikopter. Strelec naj bi se po streljanju, v katerem je obstrelil 53-letno žensko in 35-letnega moškega, policiji predal sam, njegovega pomočnika pa so ujeli kasneje.

»Ne vemo še ničesar, ne kdo je koga, ne kaj je bil razlog za spor,« je naslednji dan po streljanju povedal podžupan občine Kočevje Predrag Baković. Ko se je v Kočevju razširila vest o streljanju v romskem naselju, je bila prva misel mnogih občanov, da gre za maščevanje zaradi pred tremi leti na bencinski črpalki v Kočevju ubitega Borisa Zupanca. To domnevo pa so kaj hitro opustili, saj je neuradno zaokrožila vest, da gre za spor med dvema drugima družinama. Streljal naj bi stric 14-letnice, ki je pred dvema tednoma pobegnila od doma, a se še isti dan vrnila. Stric naj bi se skupaj s pomočnikom odpravil do hiše, kjer je bil fant, za katerega je napačno domneval, da je tisti fant, s katerim je nečakinja pobegnila. V prepiru s fantom, ki je prišel v Željne na obisk k sorodnikom, naj bi stric nanj streljal, pri tem pa poškodoval njegovo teto in soseda. A se je kaj hitro pojavila še ena različica: Res naj bi šlo za spor med družinama zaradi nedavnih dogodkov, vendar pa naj ne bi streljal 43-letni stric mladoletnice, ampak njegov mladoletni, 16-letni sin.

STRAH JE UPRAVIČEN

»Eni delamo in smo pošteni državljani, eni pa prejemajo socialne pomoči in si lahko privoščijo, kar hočejo,« je povedal eden izmed na Komunali Kočevje že leta zaposlenih Romov. »To je grozno – katastrofa,« je še vedno pretresen komentiral streljanje, v katerem naj bi strelec brezglavo streljal. Odločno je pristavil, da ne smemo objaviti njegovega imena. »Nočem, da se nekega dne zbudim z brzostrelko, prislonjeno ob glavo. Ti ljudje namreč mislijo, da lahko delajo, kar hočejo,« je pojasnil. Priznal je, da se boji, prepričan pa je tudi, da bo streljanju sledilo maščevanje.

Da s prijetjem strelca in njegovega pomočnika zgodbe še ni konec, pa straši tudi vaščane Željn. »Tokrat sta bila žrtvi streljanja Roma, drugič bo morda kdo izmed nas,« je povedal eden izmed vaščanov. V romskem naselju v Željnah se po njegovih besedah tokrat ni streljalo prvič in prepričan je, da tudi ne zadnjič. Nasploh se vaščani bojijo obračunov med sprtimi romskimi družinami, ki po njihovem prepričanju razpolagajo z ogromnimi količinami strelnega orožja. Da je njihov strah upravičen, pa je potrdil tudi podžupan Baković. »Sovraštvo med sprtimi družinami se bo okrepilo,« je dejal o streljanju. Zato so se že naslednji dan po streljanju začeli pogovarjali o oblikovanju nekakšnega kriznega tima, sestavljenega iz predstavnikov vseh služb, ki imajo opraviti z Romi, da bi predvsem prek mediacij in pogovorov poskušali doseči, da ne bo prišlo do povračilnih ukrepov.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista, 9. julija 2015

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava