Dan odprtih vrat novomeškega Sončka

9.10.2015 | 10:50

Dan odprtih vrat novomeškega Sončka

Na svetu je 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo. Šestdeset odstotkov je hodečih, trideset odstotkov jih uporablja invalidski voziček, deset odstotkov pa se jih giblje s pomočjo različnih pripomočkov. Pri cerebralni paralizi gre za motnjo gibanja in drže, ki je posledica nenapredujoče poškodbe možganov v zgodnjem obdobju življenja. Je najpogostejša razvojna motnja v otroštvu. Cerebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje in ni ozdravljiva. Poleg značilnih težav z gibanjem pa imajo lahko otroci in odrasli s CP vrsto drugih težav, kot so težave z zaznavanjem in percepcijo, epileptične napade, intelektualno oviranost, težave z govorom, spanjem in še mnoge druge. Za obravnavo cerebralne paralize je na voljo več zdravstveno terapevtskih obravnav, ki so učinkovite le delno.

Še bolj kot zdravstvena obravnava pa je pomembno ustvarjanje pogojev v družbi, ki bodo ljudem s cerebralno paralizo omogočali običajno življenje v skupnosti. Za ustvarjanje takšnih pogojev pa si že več kot 30 let prizadeva tudi Zveza Sonček, ki je v sredo, 7.10.2015, pod geslom »ZaŽivimo skupaj« odprla vrata svojih enajstih centrov Sonček.

Na Svetovni dan cerebralne paralize smo odprli vrata tudi v Centru Sonček Novo mesto, na Cankarjevi ulici 25. V okviru tega dogodka smo bodočim uporabnikom, prostovoljcem in ostali zainteresirani javnosti predstavili svoje delovanje. Predstavili problem čakalnih vrst za vključitev v Varstveno delovni center Sonček ter letošnjo novost projekt Družinskega centra Sonček. Uporabniki in zaposleni smo zaigrali lutkovno predstavo z naslovom Pujsa imam za soseda. Obiskovalce smo pogostili z domačimi piškoti in sokom. Dopoldan nam je minil v veselem druženju.

Hvala vsem obiskovalcem, ki so ta veseli dan preživeli z nami.

Jožica Vlašič

Galerija

_dan (1)
_dan (2)
_dan (3)
_dan (4)
_dan (5)
_dan (6)
_dan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava