Gobarska sezona je slaba, a gobarji so se potrudili

7.10.2015 | 14:00

Gobarska sezona je slaba, a gobarji so se potrudili
Gobarska sezona je slaba, a gobarji so se potrudili

Gobarsko društvo Novo mesto je v petek, 2., in soboto, 3. oktobra 2015, v atriju Gostišča na trgu pripravilo že 37. razstavo gob. Člani društva so v želji, da bi obiskovalcem predstavili čim več vrst gob in jih ozavestili o njihovi (ne)užitnosti, kljub letošnji slabi gobarski sezoni nabrali ter postavili na ogled 276 različnih vrst gob. Pri tem so sodelovala tudi ostala gobarska društva iz Slovenije (Hočevje, Gorje). Razstave se je v dveh dneh udeležilo skoraj 1000 obiskovalcev. V sklopu razstave so bili prisotni tudi determinatorji (določevalci), ki so bili obiskovalcem na razpolago s strokovnimi nasveti in pojasnili glede vrste in užitnosti posameznih gob.

V popoldanskem času je potekalo tudi predavanje, in sicer je v petek predaval g. Miha Hrovatič o gobah cevarkah, v soboto pa g. Mitja Novak na temo gobe in vonji.

Društvo sicer sestavljajo ljubitelji narave in gob, ki na skupnih gobarskih večerih pridobivajo znanja o prepoznavanju gob, užitnost in strupenost, v zadnjem času pa se omenja tudi zdravilnost, ki rastejo v gozdovih v bližnji in daljni okolici. Več o delovanju društva je objavljeno na spletni strani www.gdnm.si.

J. Huč
foto: Č. Šuštar

Galerija

gd
gd10
gd2
gd3
gd4
gd5
gd6
gd7
gd8
gd9

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava