Skipper leta 2015 je Novomeščan Peter Kočjaž

5.10.2015 | 13:15

Skipper leta 2015 je Novomeščan Peter Kočjaž
Skipper leta 2015 je Novomeščan Peter Kočjaž

Simon Polajnar, ki je lani postal Skipper leta 2014, je na zaključni podelitvi predal lovoriko letošnjemu zmagovalcu Petru Kočjažu iz Novega mesta. Po dveh izborih na Primorskem, se je slavnostna podelitev letos preselila v Ljubljano. Na ljubljanski mestni plaži Laguna na Ježici, se je zbralo preko 200 navtičnih navdušencev. Nestrpno so pričakovali, kdo izmed desetih finalistov izbora si bo letos priboril lovoriko Slipper leta. Med njimi so bili vrhunski slovenski skipperji, ki zmagujejo na domačih in tujih regatah, jadralci, ki so prejadrali oceane in skipperji, ki na svoje dogodivščine popeljejo številne posadke in z njimi delijo izkušnje.

Letos so se v finale izbora uvrstili:

Dušan Ušeničnik, lastnik in skipper ene najhitrejših slovenskih jadrnic, ki se redno udeležuje regat in s svojo ekipo običajno poseže po najvišjih mestih.

Rene Mišak pluje tako na motornih plovilih kot jadrnicah. Pravi, da ne glede na plovilo vedno poskrbi, da je na plovilu dobra zabava.

Samo Gabrijelčič, sam pluje šele od leta 2012 vendar na morju preživi tudi 3 mesece letno. Plul je po Hrvaškem, Italijanskem in Albanskem delu Jadrana ter v Grčiji.

Borut Hribovšek pluje od leta 2000. Najraje jadra. Krmari jadrnice in katamarane. Svoje navtične izkušnje je nabiral na Jadranu in na Jonskem morju.

Gregor Božič se ne obremenjuje s kakšnim plovilom pluje. Pomembno je, da je celo poletje na plovbi. V spomin se mu je vtisnila plovba z jadrnico justinten s katero je plul med Piranom in Benetkami v 40 vozlih burje.

Matej Rozman pluje od leta 2006. V zadnjih dveh letih je skupaj preživel kar neverjetnih 15 mesecev na plovbi. Pluje po vsem svetu. Mediteran, Atlantik, Pacifik, Karibsko, Tasmansko, Arafursko, Severno morje in Baltik so v zadnjih letih postali njegov dom.

Mitja Zupančič je ime, ki ga nedvomno pozna vsak navtik v Sloveniji. Poleg tega, da je že preplul Slovenijo, Hrvaško, Črna goro, Baltik in Tasmansko morje, ga poznamo kot pisca in izdajatelja navtične literature. Zaljubljen v Jadransko morje je prvi napisal in izdal knjigo o jadranskih svetilnikih zgrajenih v času Avstroogerske.

Peter Kočjaž je vsako leto na morju 100 dni. S svojo jadrnico popelje različne posadke novim doživetjem naproti. Pluje po Jadranu, kjer je preživel že marsikatero prigodo in številne nevihte. V letošnjem letu je na jadranje popeljal več družin, ki so se z jadranjem srečali prvič. Njegovo poslanstvo je enostavno. Ljudem, ki še ne poznajo tega enkratnega načina preživljanja prostega časa, približati navtiko, jadranje in ljubezen do morja.

Stane Nemec je izkušen morski maček. Ima preko 20 let izkušenj in se ne ustraši niti plovbe v 7 metrskih valovih, pristajanja v močnem toku niti sunkov burje na Jadranu.

Tomaž Vengar je eden tistih, ki mu je Jadransko morje premajhno. Plul je že po otočju Whitsunday v Avstraliji, po Karibih (Guadalupe, Maria Galante, Les Saintes), Puertoricu, Siciliji, Hawajih, Los Cabosu, Mehiki in verjamete ali ne po Bohinjskem jezeru in celo Rogli.

V močni konkurenci je letos največ navtikov prepričal Peter Kočjaž iz Novega mesta. Ker mu je dobro kazalo že v predizboru, nad samo zmago ni bil presenečen in jo je po tihem pričakoval. Presenečen pa je bil nagradami, ki jih je prejel. K sreči je s seboj pripeljal eno izmed posadk, ki mu je pomagala, da je odnesel vse nagrade, ki so jih prispevali sponzorji. Navdušen, da je postal Skipper leta je svoje jadralce presenetil in jih že ta vikend odpeljal na jadranje in novim dogodivščinam naproti.

Nagrade so prispevali Burin YachtCharter, Bolton Adriatic, Bigg-r, eNavtika, Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji, Optika Smole, Australian Gold, Spinaker, navtična založba Osminka in Didakta, DicaPak Just Perfect YC, za pogostitev in zabavo pa so poskrbeli Okusi morja, Vinarstvo Rebula, gostilna Bujol iz Izole in restavracija Laguna.

enavtika.si

Galerija

skiper (1)
skiper (2)
skiper (3)
skiper (4)
skiper

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava