DL: Lahko bi bilo tudi drugače - Zgodba o trimu s srečnim koncem

4.10.2015 | 15:45

Tone Černič in Klemen Jaklič ob gozdni »roži«

Tone Černič in Klemen Jaklič ob gozdni »roži«

Klemen je s pomočjo dreves postavil orodje za telovadbo.

Klemen je s pomočjo dreves postavil orodje za telovadbo.

Pričujoča zgodba bi se lahko iztekla tudi čisto drugače, kot se je. Seveda pa je bil njen razplet povsem odvisen od ljudi, ki so v njej sodelovali. In na srečo so imeli glavno besedo dobra volja, trud, da bi naredili nekaj dobrega, in razumevanje.

Tone Černič iz Križevske vasi, ki ga mnogi poznajo kot slikopleskarskega mojstra in nekdanjega metliškega podžupana, ima med Metliko in Krivoglavicami slaba dva hektara gozda. In ko je šel letošnjo pomlad na obhod, je na najvišji točki gozda zagledal pripomočke za telovadbo na prostem z lastno težo. Torej preproste in domiselne priprave za dvigovanje telesa, za sklece, nekakšno bradljo, klop in prostor za oddih in meditacijo. Zraven je bila postavljena še stilizirana roža iz vej in srobotovine. Opazil je tudi, da so bile ob stezi, ki je vodila do telovadnice na prostem, položene suhe veje.

Medtem ko bi bil marsikdo jezen zaradi posegov v njegov gozd, čeprav niso bila drevesa prav nič poškodovana, pa je bil Tone navdušen nad novostmi v svojem gozdu. Zanimalo ga je, kdo se je tako potrudil. Ker je vedel, da to ni moglo nastati čez noč in da bi bilo težko delo zgolj enega človeka, je sumil, da so bili morda skavti ali taborniki, zlasti še, ker je opazil, da je pot označena tudi s krogi. A njegovo poizvedovanje ni rodilo sadov.

Po dveh mesecih pa je Černič povsem po naključju le našel »krivca« za vse, kar se je dogajalo v njegovem gozdu. To je bil Klemen Jaklič s Krivoglavic. Ko je Klemen, sicer študent, pozimi tekel iz svoje vasi proti centru za ravnanje z odpadki v Bočki ter nadaljeval pot proti Križevski vasi in Primostku, je nedaleč od domače vasi zavil v gozd in opazil steze, ki so jih naredile živali. In tako je prišel na idejo, da bi pot označil, da bi jo lahko uporabljali tudi ljudje. Zamislil si jo je kot kros trim stezo s startom nekaj sto metrov od Krivoglavic, dolga pa je kar 4.800 metrov. Čeprav je krožna, si lahko vsak hojo ali tek po njej prikroji po svoje. Delom poti je dal tudi imena, kot so ribnik, breze, nasip, travnik, sklece, korenine, vrh, zelena jama, ter jih označil s tablicami.

Klemen je hodil v gozd kar 33 dni. Delal je v glavnem sam in ko je seštel delovne ure, jih je bilo kar 118. Še zlasti ko je postavljal pripomočke za telovadbo, ki jih je domiselno kombiniral z drevesi, ni kaj prida razmišljal, čigav je gozd. »Priznam, da sem se zavedal, da to delam na tujem, a sem upal, da lastnika ne bo motilo. Danes se še bolj kot takrat, ko sem začel urejanje, zavedam, da sem delal brez dovoljenja lastnika, zato sem toliko bolj vesel in hvaležen Tonetu, da je vse, kar sem naredil, sprejel z odprtimi rokami. Celo dogovorila sva se za nadaljnje sodelovanje,« je zadovoljen Jaklič. Černič mu je pokazal, kje so meje njegovega gozda, in mu dovolil, da lahko v njem uredi, kar želi. Le drevesa naj pusti rasti. Tone je vesel, da se med mladimi danes najdejo takšni, ki so pripravljeni še kaj narediti z golimi rokami, in da se za vedajo, kako zdravo je gibanje v naravi.

Klemen je opazil, da so ljudje že začeli uporabljati pot, ki jo je označil. Še posebej gredo radi po njej ob nedeljah. Tisti, ki po njej tečejo, porabijo z vajami vred približno eno uro. Drugi pot uporabljajo zgolj za sprehode, saj je zelo primerna za oddih in sprostitev. Še posebej pa je lepo v telovadnici na prostem na najvišjem vrhu, ki so ga – kot vedo povedati Klemenovi starejši sovaščani – domačini poimenovali Metliški Kučar. Tam ni slišati ničesar, razen ptičjega petja. Klemen predvideva, da bo na poti še posebej živahno predvsem spomladi in jeseni.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista, 2. julija 2015

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

4.10.2015—     + (1)     – (1)     Oceni Naivneži 

Ko pa se bo na njegovih "napravah" pravi poškodoval, se ga bodo lotili odvetniki in ga "oropali" zaradi odškodnin. Se mi zdita oba akterja skrajno naivna. Vem za žensko, ki se je šla namenoma poškodovat, da bi lahko iztožila odškodnino. Je pač rabila denar bolj kot zdrave ude. Pa takih bo z vsakim dnem več, verjemite.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava