DL: Nevsakdanje - Banane rastejo tudi v Novem mestu

4.10.2015 | 11:15

Aki Doličanin je zelo ponosen, da mu je uspelo vzgojiti banano. (Foto: M. Ž.)

Aki Doličanin je zelo ponosen, da mu je uspelo vzgojiti banano. (Foto: M. Ž.)

Okoli cveta rastejo male banane. (Foto: M. Ž.)

Okoli cveta rastejo male banane. (Foto: M. Ž.)

Na vrtu Akija Doličanina ob Ragovem logu v Novem mestu je letos zacvetela banana in kmalu zatem so nad velikim cvetom zarasle prve majhne banane, ki jim do zrelosti seveda še kar nekaj manjka. Štiri leta je vzgajal in negoval mladico, ki jo je dobil pri prijatelju v Ljubljani, in zdaj se je, kot je zadovoljen dejal, ves trud poplačal.

»Letošnjo zimo je prvič prezimila v naravi, zaščitil pa sem jo s koruznimi listi in kopreno. Zelo sem vesel, da je rodila, saj banana res ni rastlina, ki bi rasla v teh krajih. Vsaka rastlina je lepa, ko cveti, ampak ta je bila res nekaj posebnega,« je razlagal. Domovina tega sadeža je sicer jugovzhodna Azija ter je bogat vir vitaminov in mineralov, ker vsebuje veliko kalija.

Aki je navdušen vrtičkar. Delo na vrtu, nedaleč od bloka, v katerem živi, in stik z zemljo ga sproščata in pomirjata, ne nazadnje pa tako pridela tudi vso zelenjavo, ki jo potrebuje, in še več. Pravi, da ima časa dovolj, otroci so odrasli, trenutno je tudi brez službe, delati je vajen že od malega, v Novo mesto pa je leta 1975 s trebuhom za kruhom prišel iz Novega Pazarja. Rade volje poskrbi tudi za okolico in dovozno pot do vrtičkov, ki je po njegovi zaslugi večkrat pokošena. Poleg zelenjave ima na svojem vrtičku tudi kaki, kivi, kutino, maline in jagode, pa še kaj bi se našlo.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista, 2. julija 2015

M. Ž.

Galerija

tisk1
tisk2

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

4.10.2015—     + (1)     – (1)     Oceni Hecno 

Zanimivo, da Dolenjski list že kakih 30 let vsako leto znova objavi slike bananinih cvetov in plodov na dolenjskem in vedno zraven pripišejo, da gre za neverjeten dogodek. Pa tako vsako leto znova. Zgleda da nimajo samo ribe nekajminuten spomin, ampak tudi ljudje. Takole, v našem naselju vsako leto cveti in zori vsaj kakih 5 bananovcev. Vsi pa so potomci banane, ki jo je prvi posadil krajan že pred 50 ali več leti. Torej za "čudeže" v DL tudi v prihodnje ne gre skrbeti.

5.10.2015Oceni pripomba 

Človeku je treba pokvarit veselje, če si že sam ves čas nezadovoljen.

5.10.2015Oceni Hecno 

V članku piše da gre za NEVSAKDANJO zadevo in da je omenjena cvetoča banana nekaj POSEBNEGA. Če bi znal brati bi videl, da jaz NIKJER ne omenjam srečnega možakarja, da se nikjer ne spravljam na njegovo veselje, pač pa kar 2x omenjam DOLENJSKI LIST, ki že desetletja pod oznako NEVSAKDANJE in NEKAJ POSEBNEGA piše o isti zadevi. Meni osebno se to zdi hecno. Ker bananovec, če ga zaščitiš pred mrazom pozimi in sušo poleti, cveti in ima plodove običajno vsake 3 do 4 leta. To je hkrati običajno tudi konec tiste rastline. Nadaljuje pa se s poganjki, ki jih naredi iz korenin. Vse to je nekaj OBIČAJNEGA in VSAKDANJEGA vsakemu, ki se ukvarja z bananami. Teh pa je v naših krajih res veliko. Ni pa ta dogodek običajen tistim, ki pustijo da pozebe ali da se posuši, ker potem rastlina krepne pred cvetenjem. Sem bil sedaj dovolj jasen?

5.10.2015Oceni pripomba 

Lahko bi to navedel normalno in brez vpitja. To je ne kaj posebnega, banane tu ne rastejo kot jabolka in hruške, ampak se jim je treba posebej posvetit in znat z njimi, mar ne ?

5.10.2015Oceni Hecno 

Posvetiš se jim natančno toliko, kot vsem drugim rastlinam iz južnih krajev. Od vse mogočih palm, agrumov, grmovnic in še česa. Vsak ki zna pozimi zaščititi rastlino (s toplotno izolacijo ali s prenosom v klet), vsak ki zna poleti prijeti v roke ročko za zalivanje ali šlauf, vsak ki zna skopati luknjo in vanjo natresti zemljo ter gnojilo lahko to naredi. Malo se zapelji po cestah in si poglej, kaj vse južnega ljudje gojijo po vrtovih in v kakšnih količinah. Presenečen boš koliko banan boš videl in še bolj, koliko jih cveti. Zato mi še kar ni jasno, zakaj za vsako ceno vztrajaš pri nečem "posebnem". Pa še bekaj za tvoje znanje. Velike črke na internetu pomenijo kričanje, če je z njimi napisan cel stavek. Če pa le posamezne besede, to pomeni poudarek. Ker sisitem odgovorov ne nudi možnosti odebelitve črk.

5.10.2015Oceni pripomba 

Dobro dobro kaj si tolk zapel ?! Palme niso avtohtona vrsta, kot češplje, jabolka itd. Zanje je potrebna posebna nega, sicer ne bi preživele. Torej eksotika in posebnost v prostoru, ki se obdrži samo s posebnimi metodami dela. Pri meni se ne bi obnesle in sam vseh teh rastlin ne vidim ravno pogosto. Sploh pa s to svojo ihto dokazuješ slovensko značilnost, saj veš katero. Človek je pač napisal kar je napisal in ni treba nobene ihtavosti in lovljenja na posamezno, morda nekoliko neustrezno besedo. Naj vam uspevajo te banane in vse kar pač gojite. Koliko člankov se v tem stilu napiše in se ne izpodbija in lovi vsako besedo. Napiši še ti kaj o tem malo več v posebnem članku in nas ostale seznani kako je s tem vašim gojenjem neavtohtonih sort. Pa lepo prosim, bodi vendar zmeren in ne lovi vsakič za posamezno besedo.

6.10.2015Oceni Hecno 

Težko bi se strinjal s tabo o "zapenjanju". Dolenjskemu listu sem med vrsticami očital senzacionalizem. Ki je sicer moderen, ga pa težko prebavljam. Potem si se pa vmešal ti z opletanjem, češ da sem se lotil gojitelja, ugotavljal si da sem sam ves čas nezadovoljen. Torej si ost iz Dolenjskega lista prenesel na osebni nivo. In bolj ko ti razlagam zakaj sem tako menil, bolj tiščiš v senzacionalizem. Dopusti da se obregnem ob pisanje DL, vse ostalo pa je zgolj produkt tvoje domišljije. O gojenju neavtohtonih vrst si lahko na internetu najdeš toliko virov, da do smrti ne boš vseh predelal. Zato ne vem zakaj bi se osebno lotil ponovnega odkrivanja Amerike, ki je sicer že zdavnaj odkrita. Ne vidim pa v gojenju teh sort nobene čudežnosti in nobene posebnosti. So le rastline, za katere je treba sem pa tja poskrbeti. Kot za katerekoli druge, če hočeš, da dobro uspevajo. Je s krompirjem na njivi nepimerno več dela kot s palmo ali banano. Pa nisem še nikoli slišal, da je krompir kaj posebnega ali nenavadnega. Ampak sedaj ti pa res ne mislim več razlagati, zakaj sem napisal tisti prvi prispevek. Če pa kdo izpostavlja gojitelja, ga pa izključno ti, ki kar naprej tiščiš v popačenko mojega mnenja o načinu zapisovanja dejstev v Dolenjskem listu. Razumeš? Prenehaj vlačiti po zobeh gojitelja, ker sem pisal o DL!

6.10.2015Oceni pripomba 

Razumem le eno, kar sem že napisal. Zberi se in preveri kaj je s tabo, da z malenkosti ustvarjaš nadaljevanko. Zame popolnoma nepomembne malenkosti. Ne zanima me gojenje teh rastlin in jih ne bom proučeval ! Mi pa pove o ljudeh kot si ti, marsikaj in s tabo se ne mislim več ukvarjati. Nima nobenega smisla.

6.10.2015Oceni urednica Pepa 

ampak Pripomba ti si še bolj zatežen...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava