DL: Za bolj enotno ureditev grobov

3.10.2015 | 11:30

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

Straški občinski svetniki so nadaljevali točko o spremembi pravilnika o pokopališkem redu za pokopališča v občini, ki so jo na aprilski seji zaradi občutljivosti teme prestavili. Sprejeli so sklep, s katerim bo občinska uprava pripravila dopolnjen pravilnik, ki bo določal, da bodo grobovi v vsaki vrsti enotno urejeni.

S spremenjenim pravilnikom želijo urediti način urejanja grobov predvsem na novem delu pokopališča v Vavti vasi, ki je bilo zgrajeno v letu 2010. S projektno dokumentacijo je bila predpisana tudi klasična ureditev grobov, ki kot taka predstavlja avtorsko delo. »Do sedaj so najemniki polovico groba lahko urejali sami, drugo polovico oz. zatravljeni del pa so urejali delavci našega režijskega obrata. A od enega od najemnikov grobov smo prejeli prošnjo za takšno ureditev, ki bi bila drugačna od predpisane. Predlagal je, da bi grob v celoti, tudi zatravljeni del, urejal sam,« je pojasnil župan Dušan Krštinc.

Da bi vzpostavili red na pokopališču, bo občinska uprava pripravila spremenjen pravilnik, ki bo dopuščal obe možnosti. »V eni vrsti se bodo grobovi urejali na klasičen način, v drugi vrsti pa bodo lahko najemniki grobove do potke urejali sami. Vsak najemnik se bo lahko sam odločil, če bo še prostor, v kateri vrsti želi urejati grob,« je sklep svetnikov obrazložil župan.

Ti so med drugim sprejeli tudi odlok o razglasitvi mlina v Vavti vasi za kulturni spomenik lokalnega pomena. Tudi to točko so svetniki že obravnavali na aprilski seji, zato so lahko vložili le amandmaje. Do seje sicer do župana ni prišel noben predlog, a je skupina petih svetnikov izrabila možnost in amandma vložila na seji. »Glede na izkušnje kot župan sem ugotovil, da bi lahko nekoliko privarčevali, če bi v odloku, kjer govori o kritini mlina z bobrovcem, dodali, da je lahko pokrit tudi z betonsko kritino v obliki bobrovca po predhodnem soglasju pristojnega zavoda,« je dejal Alojz Knafelj, ki je bil med glavnimi pobudniki amandmaja. Po njegovem mnenju bi tako lahko privarčevali okoli šest tisoč evrov.

Nekoliko daljša razprava je nastala tudi pri sprejemanju letnega poročila novomeške Komunale. Oglasil se je tudi Andrej Petkovič, ki je Komunalo Novo mesto oštel, da glede na poslovni rezultat premalo dela na področju izboljšanja pitne vode. »V Straži smo imeli vsak četrti dan vodo, ki jo je bilo treba prekuhati. Takšnih dni je bilo kar 92,« je postregel s podatkom. Direktor novomeške Komunale Gregor Klemenčič mu je odgovoril, da si tudi v podjetju želijo in prizadevajo urediti situacijo. Problem povečane motnosti vode bo uredil projekt hidravlične izboljšave vodovodnega sistema.

Svetniki so se med drugim seznanili tudi s poročilom knjižnice Mirana Jarca in delovanjem sveta zavoda osnovne šole Vavta vas ter programom dela nadzornega odbora občine.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista, 24. junija 2015

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava