DL: Zadovoljni starši, srečni otroci

2.10.2015 | 13:50

Posvet o srečnem otroštvu so poslušali številni zainteresirani. (Foto: R. Ž.)

Posvet o srečnem otroštvu so poslušali številni zainteresirani. (Foto: R. Ž.)

Zakonski in družinski inštitut iz Novega mesta je odprl novo pisarno v Krškem, ki ima odslej prostor na Cesti krških žrtev 15, odprta pa je ob petkih. Krška enota zavoda je sicer v Posavju prisotna že od leta 2008, zasebni zavod pa je v Novem mestu svoja vrata odprl tri leta prej. Prejšnji četrtek je institut pripravil posvet o pravici do varnega otroštva, ki je bil namenjen strokovnim delavcem na področju socialnega varstva, zdravstva, vzgoje in izobraževanja, psihoterapevtom, dijakom in študentom različnih strok in prostovoljcem.

»Trden odnos staršev je predpogoj za srečno družino in srečne otroke,« meni doktorica zakonske družinske terapije Tina Rahne Mandelj. A je povsem življenjsko, da se ob prihodu novega člana v družino odnosi mnogokrat razrahljajo. Zato je po njenem mnenju predpogoj za dober partnerski odnos, ko se partnerjema pridruži otrok, tudi vera vase in v partnerja. Mladi starši prevečkrat želijo biti popolni, to pa je težko breme, ki si ga naložijo. Mlade mamice v svoji skrbi za otroka večkrat pozabijo nase in na partnerja, zato je pomembno, da dopustijo sebi in očetu življenje tudi izven družinske skupnosti. Predvsem pa morajo biti povezujoče tiste točke, v katerih življenje z otrokom ni zgolj lepo, ampak tudi težavno.

Po podatkih Mandljeve se zveze, ki razpadejo, zaključijo v prvih petih letih od rojstva otroka, v prvih dveh letih po rojstvu pa med partnerjema pogosto pride do odmikov, ko začneta živeti drug mimo drugega. Da se to ne bi zgodilo, je treba na odnosu delati že veliko prej, če pa sama ne moreta rešiti težav, je nujno poiskati strokovno pomoč. »Dober odnos se gradi tudi z drobnimi pozornostmi,« poudarja Tina Rahne Mandelj.

»Če starši ne bodo poskrbeli zase, otroci ne bodo imeli srečnega otroštva,« je prepričana. Zato tudi sama ne priporoča odnosa za v sako ceno. Če so težave v partnerski zvezi prevelike in nepremostljive, je ločitev boljša rešitev, saj bo otrok slej kot prej začel obtoževati sebe, da je kriv za nezadovoljstvo staršev.

Da je človek bitje odnosov in je z njimi zaznamovan za vse življenje, je pritrdila tudi Melita Kramar iz novomeškega zakon-skega in družinskega instituta. Odnos je tisti, ki zdravi, zato pri svojih terapijah vse stavijo prav na odnose. Od leta 2006, ko so začeli izvajati programe, je na terapije prišlo 1.523 posameznikov, ki so jih obiskovali vsaj tri mesece. V terapije se velikokrat vključujejo tudi starostniki, stari preko 60 let, ki se želijo soočiti s strahovi iz otroštva in rešiti bremen. »Telo si namreč zapomni slabe stvari, predvsem različne oblike nasilja, in posameznika spremlja skozi vse življenje,« pravi Kramarjeva. Zato so različni terapevtski odnosi velikokrat priložnost za nov začetek, saj se z njimi naredi prostor za novo življenje, počutje in doživljanje lastnega telesa.

Zakonski in družinski inštitutu izvaja terapije po modelu relacijske družinske terapije. Gre za model, ki ga je zasnoval dr. Christian Gostečnik. Relacijska družinska terapija temelji na tezi, da ponavljajoči se vzorci odnosov v človeškem doživljanju, kot so doživetja iz zgodnje mladosti in zlasti temeljni afekti, ki se pri tem ustvarjajo, izhajajo iz potrebe po ohranitvi, kontinuiteti, povezanosti, pripadnosti osebnemu svetu odnosov. Ti namreč predstavljajo varnost in domačnost, pa četudi so velikokrat zelo boleči in travmatični. S terapijo tako raziskujejo in odkrivajo, kje ima določen problem svoje korenine, in ga rešujejo na vseh treh ravneh – od sis temske, medosebne do intrapsihične.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista, 18. junija 2015

R. Žnidar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava