Sedmi pohod v spomin na Tončkovega Janeza

5.9.2015 | 11:20

Sedmi pohod v spomin na Tončkovega Janeza

Zadnjo nedeljo avgusta se je izpred domačije v Zavratah, kjer je živel Tončkov Janez, okoli 30 pohodnikov podalo na Kum v sklopu Memoriala Janeza Medveška – Tončkovega Janeza, katerega tradicionalno prireja Športno društvo Jelovo. Spomin na vaškega in tudi občinskega posebneža, ki je svojo življenjsko pot sklenil leta 2008, so s startom pri nogometnem igrišču že s 7. pohodom obeležili pohodniki, ki so prebivalci tako Jelovega kot tudi Radeč.

Tončkov Janez je bil človek, ki je skrbel, da so bili travniki ob poti na Kum vselej pokošeni in urejeni, prizadeval si je za aktivno in medgeneracijsko športno in tudi siceršnje druženje, veljal je za pomembno ime na področju lokalnih smučarskih skokov in bil najbolj aktiven ter prizadeven član Športnega društva Jelovo vse od njegove ustanovitve dalje.

Udeleženci pohoda so prejeli spominsko majico in izkaznico zvestobe pohodov memoriala, za začetni strumni korak in za spodbudo pa so člani Športnega društva Jelovo postregli z aperitivom. Redni obiskovalci Kuma dobro poznajo tudi postojanko pri Rezki Hančič (bolje poznano kot Kovačkova Rezka), saj jim je v minulem letu preminula domačinka vselej dobrosrčno postregla z okrepčilom, ker pa sedaj njena hiša sameva, so prednjo športniki postavili steklenico s pripisom postrezi si sam ter tako ohranili spomin tudi na - pri predvsem hribolazcih - priljubljeno ženico. Na vrhu zasavskega Triglava so se pohodniki podprli z malico iz nahrbtnika ter nadaljevali druženje ob glasbi, hrani in pijači, katerih na „kumensko nedeljo“ nikdar ne manjka.

Najmlajša udeleženka pohoda je bila Ditka Sonc, ki šteje le tri leta, sicer pa so se memoriala udeležili pretežno predstavniki srednje generacije. Kot je dejal Jano Sonc, predsednik Športnega društva Jelovo v mandatu 2010-2014, so bili s številčnostjo udeležbe zadovoljni, čeprav opažajo, da je bilo pohodnikov vendarle manj kot minula leta, sedanji predsednik Peter Lamovšek pa je ob športnem dogodku izrazil ponos nad pohodniki, ki s svojo udeležbo na omenjenem memorialu družno skrbijo, da njegovi smrti navkljub Tončkov Janez ostaja še vedno živ v Jelovem in v radeški občini.

Doroteja Jazbec
foto: Jano Sonc

Galerija

pohod001
pohod002
pohod003
pohod006

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava