DL: Nasilje na avtobusni postaji - Najslabše je, če ga ne prijavimo

4.9.2015 | 14:50

Avtobusna postaja ni leglo kriminala, je pa vsake toliko časa priča neljubim incidentom. K prijetnemu počutju potnikov gotovo ne prispeva niti njena neurejenost. (Foto: B. B.)

Avtobusna postaja ni leglo kriminala, je pa vsake toliko časa priča neljubim incidentom. K prijetnemu počutju potnikov gotovo ne prispeva niti njena neurejenost. (Foto: B. B.)

Janez Ogulin (Foto: B. B.)

Janez Ogulin (Foto: B. B.)

Novomeška avtobusna postaja je že nekaj let na slabem glasu. Ne le, da je zanemarjena in v slabem stanju, vsake toliko slišimo za primere nasilja med mladimi, govora pa je tudi o drugih nezakonitih dejavnostih, ki naj bi se tam dogajale.

Policijska statistika tej sliki pritrjuje le delno. Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je v ponedeljek na novinarski konferenci - »ki ni reakcija na nedavni dogodek (pretep izpred dveh tednov, op. a.), ampak želimo predstaviti ukrepe na tem področju« - povedal, da so letos na avtobusni postaji obravnavali štiri prijave.

»V enem primeru je šlo za prekršek z elementi nasilja oz. manjši pretep, imamo en primer kaznivega dejanja (povzročitev lahke telesne poškodbe, op. a.) in dva prekrška nedostojnega vedenja. Lani smo na avtobusni postaji obravnavali tri primere.« Ogulin poudarja, da so vse prijave preiskali in da so storilce vsakič tudi odkrili.

»Policisti so dnevno na avtobusni postaji že dve leti in ne moremo govoriti, da je to kriminalno žarišče. Reagiramo na vsako prijavo, čeprav so zadeve včasih precej zapletene in ni čisto jasno, kdo je žrtev in kdo storilec. Lani smo denimo pri mladoletniku zasegli teleskopsko palico. Odpeljali smo ga domov, kjer nam je mama povedala, da mu jo je sama podarila za rojstni dan,« pripoveduje Ogulin.

Med varnejšimi

»Dobivamo tudi pripombe, da se nekateri bojijo prijaviti nasilje. To je najslabše. S tem damo moč storilcu. Temu se je treba upreti. Policisti smo doslej raziskali vse primere in smo vredni zaupanja. Ni razloga, da bi se starši bali pošiljati otroke v šolo,« poudarja Ogulin in dodaja, da je Novo mesto varno mesto.

»Analiza, kjer smo Novo mesto primerjali s Celjem, Kranjem in Koprom, je pokazala, da je delež kršitev z elementi nasilja pri nas najnižji – za letos znaša 0,82 primerov na tisoč prebivalcev. Najmanj je primerov vandalizma, daleč najmanj je tudi kršitev na javnih krajih,« pravi Ogulin.

Zasuti jamo

Da se varnostna statistika na področjih vlomov in vrstniškega nasilja v občini izboljšuje poudarja tudi novomeški župan Gregor Macedoni. »Zavedamo pa se, da neurejenost avtobusne postaje povečuje varnostna tveganja. Mestna občina je lastnik zelo majhnega deleža stavbe, se pa zdaj z drugimi lastniki dogovarjamo za pogodbo o medsebojnih odnosih, s katero bi stavba končno dobila upravljavca. Lastniki morajo za svoje deleže prevzeti odgovornost, občina pa je tudi pripravljena pomagati in stimulirati za posamezne faze obnove,« poudarja župan.

Macedoni je napovedal tudi skorajšnji dogovor z Družbo za upravljanje terjatev bank o najemu t.i. gradbene jame ob avtobusni postaji. Ta sameva že kako desetletje, občina pa bi jo zasula in uredila za čakajoče potnike. Župan je še dejal, da bo občinski svet začel z obravnavo odloka, ki bo na postaji omogočil namestitev varnostnih kamer.

»Poravnavali« z udarci

Kot je o nedavnem incidentu, v katerem je dijak Šolskega centra Novo mesto med drugim utrpel zlom rebra, povedal Ogulin, policisti še zbirajo »obvestila o tem, kdo je sploh povzročitelj in kdo oškodovanec. Zadnje informacije kažejo, da potek dogodka ni še čisto jasen in da ne moremo govoriti izključno o enem povzročitelju in oškodovancih, ampak da bomo lahko prišli tudi do drugih ugotovitev.«

Neuradno naj bi šlo za »poravnavanje« medsebojnih dolžniških razmerij treh nekdanjih sošolcev. Dva mladoletnika, domnevna napadalca, so namreč pred dvema mesecema, ko jima je že grozila izključitev, njuni starši izpisali iz šole. Kot je povedal direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David, je bil poškodovani dijak že naslednji dan pri pouku.

Janez Ogulin: »Inšpekcijski nadzor na avtobusni postaji je reden, ne le ob prijavah. Tudi policisti o zaznanih kršitvah obvestijo pristojne inšpekcijske službe. Kršitev prepovedi točenja alkohola mladoletnim osebam je malo, saj se gostinci zavedajo posledic. Pogosto pa mladi alkohol prinesejo s seboj in morda bi kazalo več nadzora nameniti trgovinam. Veliko alkohola pa pride tudi od doma. Ponujanje alkohola mladoletni osebi na javnem kraju je prekršek.«

Hujši primeri redki

Vzgojnih ukrepov na šoli, ki jo obiskuje 2.200 dijakov, je po oceni direktorja manj kot pred leti, ko je bil center med dijaki znan tudi kot »Teksas«. »Kultura obnašanja, za to imajo zasluge tudi družine, se izboljšuje,« pravi David, ki pa vseeno priznava, da se občasno na šoli pojavijo vinjeni dijaki. »Takih primerov ni veliko, če jih ugotovimo, dijaka takoj odstranimo od pouka, v hujših primerih pa jih peljemo tudi na praznjenje želodca, o čemer seveda najprej obvestimo starše.«

Sodelovanje s starši, dijaško skupnostjo in drugimi ustanovami ter ozaveščanje o nedopustnosti nasilja prek učiteljskega zbora so metode, s katerimi po Davidovih besedah zagotavljajo, da se dijaki na šoli počutijo varne. Tako je pokazala tudi anketa med dijaki. K izboljšanju varnosti in tudi odnosa s prebivalci ob šolski poti, ki so zaradi škode, predvsem na sadnem drevju, pogosto nejevoljni, pa bi po oceni direktorja pripomoglo tudi dokončanje Šmihelske ceste, s katero bi dobili boljši cestni dostop.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista, 28. maja 2015

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

4.9.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni Kangl 

Burleska. Številni dijaki vejo za kriminalna dejanja na tej postaji, vidijo in se srečujejo z njim ter z njega storilci, številni zapisi v črnih kronikah ogromno povejo o tem kaj vse se je že pripetilo na tej postaji. Potem pa odgovorni za vzdrževanje redu, mirijo, da je to vse ok in sploh ni tako hudo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava