DL: Milijon in pol za red v lastništvu

4.9.2015 | 12:00

Ilustrativna fotografija (foto: arhiv; J. M.)

Ilustrativna fotografija (foto: arhiv; J. M.)

V Sloveniji veliko občinskih cest in javnih poti poteka po zasebnih zemljiščih. Občine se z urejanjem dejanskega stanja v naravi in zemljiški knjigi različno spopadajo, v občini Dolenjske Toplice rešujejo probleme sproti, ko se pojavijo, in za to namenjajo od 10 do 20 tisoč evrov letno.

»V občini Dolenjske Toplice je 3.061 parcel v zasebni lasti s skupno površino 31 hektarov, po katerih poteka občinska cesta ali javna pot. Davčna ocena vrednosti teh parcel po REN je nekaj več kot 456 tisoč evrov, njihova realna, tržna vrednost pa znaša več kot milijon evrov, saj so nekatere tudi stavbne. Treba bi bilo postaviti tudi 12.500 mejnikov, da bi vse pravilno uredili. Ocenili smo, da bi nas storitve geodetskega podjetja, ki bi naredilo potrebne izmere, s popustom stale najmanj pol milijona evrov. To so veliki zneski in v doglednem času vsega tega nismo zmožni narediti, zato zadeve rešujemo tam, kjer se pojavijo problemi, in tako mislimo nadaljevati tudi v bodoče,« je razložil topliški župan Jože Muhič.

Velika večina občanov po njegovih besedah razume, da se v kratkem času te problematike ne da rešiti, nekaj pa je tudi takšnih, ki bi radi na račun tega zaslužili. »Tako imamo v predobravnalnem postopku na nivoju arbitraže primer občana, ki je pred tremi leti želel, da se dogovorimo, da bi občina parcelo, po kateri poteka občinska cesta, odkupila. Zapriseženemu pooblaščenemu cenilcu smo dali oceniti vrednost, ki pa je bila bistveno nižja, kot jo je pričakoval, zato je našo ponudbo zavrnil. Zdaj zahteva odškodnino, ki je nekajkrat višja od realne vrednosti parcele, in odkup parcele po njegovi pričakovani ceni,« je težavo, s katero se soočajo, orisal župan in dodal, da se s podobnimi situacijami srečujejo po vsej Sloveniji, zato so od države dobili obvestilo, da se pripravlja sprememba zakonodaje, ki bi celovito urejala to problematiko.

Na drugi strani, dodaja župan Muhič, pa imajo tudi veliko parcel, ki so občinske ali javno dobro, a jih za svoje namene koristijo občani, kar bi tudi radi rešili. Ureditev teh geodetskih in katastrskih mej bi po njegovi oceni stala okoli pol milijona evrov. »Kar nekaj primerov smo imeli, ko so občani prišli z željo po zamenjavi njihove parcele, po kateri poteka občinska ceste, z občinsko, ki jo denimo ne potrebujemo, kar, če se le da, tudi izpeljemo. Tako ravnajo v duhu dobrega gospodarja,« je dejal in pridal, da je hvaležen vsem občanom, ki to problematiko razumejo, obsoja pa tiste, ki želijo na plečih občine le zaslužiti.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista, 28. maja 2015

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

4.9.2015Oceni Skeptik 

Močno dvomim v verodostojnost podatkov. Povprečna parcela v zasebni lasti bi bila velika 1a in 1 m2.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava