DL: Silvo Grdešič - Gospodarstvo, šport in glasba

2.9.2015 | 13:00

Silvo Grdešič

Silvo Grdešič

Silvo Grdešič je pred 20 leti, ko so začeli zapirati Rudnik rjavega premoga Kanižarica, postal njegov direktor. Takrat je bilo med ljudmi veliko bojazni, kako zapuščeno bo ostalo rudniško območje, ki pa je bila upravičena, saj program zapiranja ni bil razvojno naravnan. A se Grdešič ni sprijaznil s tem, da bi območje zarasel plevel.

Rudniško jamo so dokončno zaprli leta 1999 in s tem presegli vse načrte. Hkrati je na rudniškem območju začela rasti industrijska cona, v kateri je danes zaposlenih 350 ljudi. Ko pa je v Rudnik prišel Silvo, je v njem delalo 198 delavcev. Danes je Grdešič likvidacijski upravitelj Rudnika v zapiranju v likvidaciji in je velik zagovornik združitve belokranjske industrijskoposlovne cone. Seveda ne fizično, ampak upravljavsko. A kot sam pravi, mu bo to najbrž ostala neizpolnjena želja.

Še preden je začel delati v Rudniku, je bil Grdešič v podjetniških vodah, saj je bil eden prvih, ki je računalniško tehnologijo širil po slovenskih tleh. Leta 1989 je ustanovil Protronix, eno prvih zasebnih podjetij v Beli krajini, ki se je med drugim ukvarjalo z razvojem, računalništvom, servisom obdelovalnih strojev, trgovino in mednarodnimi povezavami.

Grdešič je dobro poznan tudi v športnih krogih. Leta 1972 je v svojih rosnih letih s prijatelji ustanovil Košarkarski klub Črnomelj, bil njegov prvi predsednik, igralec in trener. Pozneje je bil še več mandatov predsednik Košarkarskega kluba Kolpa Črnomelj, zadnjega pa je končal lani. Pravi, da je košarka njegov način življenja, saj še vedno igra v veteranski ekipi Košarkarskega kluba Kolpa in v slovenski veteranski ekipi ter se udeležuje evropskih in svetovnih prvenstev. V kategoriji košarkarjev, starejših od 55 let, je njegova ekipa leta 2010 postala evropska prvakinja, tri leta pozneje pa je na svetovnem prvenstvu osvojila 3. mesto. Za delo v košarki je prejel priznanje Košarkarske zveze Slovenije, za delo v črnomaljski občini pa letos plaketo občine.

Že več desetletij je dejaven tudi na glasbenem področju. Ustanovil je prvi džez klub v Črnomlju, v katerem je gostil številne vrhunske izvajalce. Priložnost za predstavitev pa da tudi domačim izvajalcem. Silvo kot samouk igra na več inštrumentov ter nastopa v več priložnostnih zasedbah, znan pa je tudi kot ljubitelj in izvajalec skladb Petra Lovšina. Sicer pa je član več kot 20 društev, povsod pa dela volontersko.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 4. junija 2015 

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

2.9.2015+5     + (6)     – (1)     Oceni heroin 

Predvsem si je ta gospod nagrašil dnarja s tem zapiranjem rudnika, sam pa zagotovo nima zaslug, da je tam to, kar je. Tudi tako dolgotrajno zapiranje rudnika je edinstveno, menda samo v naši banana republiki. Rudarji, ki so šli s 40-leti v penzijo, so se pa v več primerih samo zapili, namesto da bi še delali. Ni vse zlato, kar se sveti....

2.9.2015+5     + (5)     – (0)     Oceni fabo 

Ob 20 letnem direktorovanju zapiranja rudnika je bilo obilo časa za prostočasne dejavnosti. O gospodarskih (podjetniških) uspehih pa je bolj malo vidnega. Sicer pa je bila državna plača kar v redu.

2.9.2015+2     + (3)     – (1)     Oceni Občanka 

heroin- žal ti ni treba žaliti rudarje, ki so šli s 40-timi ali mal več v penzijo, ker se niso v več primerih zapili. Očitno ni šel kdo od tvojih v pokoj ali pa ti sam pri teh letih, ker ste se ali so sramovali delat v rudniku pod zemljo in ste jih še posledično že takrat poniževali. Sedaj, ko pa imajo v veliki večini dobre pokojnine in so šli posamezniki po 40. letu v pokoj ste jim pa v veliki večini nevoščljivi, žaljivi!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava