Vaš komentar: V človekovih pravicah je naša moč

2.9.2015 | 11:30

Lojze Podobnik

Lojze Podobnik

Pred nekaj dnevi sem na Facebooku zasledil citat Carla Sagana – znanstvenika, profesorja, ki ga je zapisal v knjigi Svet demonov, ki se glasi: »Kaj nam pomaga pravica do svobode govora, če nihče ne nasprotuje oblastem, svoboda tiska, če ni nihče pripravljen zastavljati neprijetnih vprašanj, pravica združevanja, če ni nobenih demonstracij, splošna volilna pravica, če na volitve prihaja manj kot polovica volivcev, ločitev cerkve od države, če zidu, ki ju ločuje, ne vzdržujemo redno? Če pravic ne uporabljamo, lahko od njih ostanejo le simboli, le prazne domoljubne besede. Pravice in svoboščine moramo uporabljati, drugače jih bomo izgubili.«

Absurdno, mar ne! Le kaj se dogaja z nami? Zakaj smo tako indolentni in nečloveški …? Kdo nam daje pravico, da teptamo temeljne človekove pravice, ki so bile skozi stoletja – s krvjo priborjene? Zakaj pozabljamo, da so to pravice nas vseh: mar niso to moje, tvoje, njene, njegove in tudi človeka, ki živi v Afriki, Aziji – na vseh celinah Zemlje?

Vse te pravice nam dajejo možnost:

- da se upremo kapitalu, ki nas deli na revne in bogate in iz nas dela sodobne sužnje,

- da se upremo tekoči politiki, ki nam skozi zakonska določila in na podlagi kimanja naših predstavnikov v vladi, jemljejo pogoje za dostojno življenje;

- da se upremo svetovni politiki, politiki posameznih držav, vladarjem, ki netijo vojne, pobijajo nedolžne in nemočne …

- da se upremo interesom posameznikov, ki nam jemljejo pravico do vode, lastnih semen in nam s prstom kažejo, kako naj živimo, se razmnožimo in kaj naj počnemo s pravicami, ki so nam dane z rojstvom.

- da pomagamo sočloveku tako, da se odzivamo na vse anomalije, ki niso v skladu z danimi in v zakonsko veljavnimi pravicami.

Zavedati se moramo, da so človekove pravice naše orožje upora, saj so zapisane v Deklaraciji o človekovih pravicah, v raznih konvencijah ter v Ustavi Republike Slovenije. Podane pa so tudi v posameznih zakonih. Vedeti pa moramo, da avtomatično s pravicami pridejo tudi dolžnosti, ki jih moramo upoštevati.

Iz določb Splošne deklaracije človekovih pravic skupščine Združenih narodov je razvidno, da je omenjena deklaracija skupen ideal vseh ljudstev in vseh narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in vsi posamezniki, vedno v skladu s to Deklaracijo, pri pouku in vzgoji razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter s postopnimi državnimi in mednarodnimi ukrepi zagotovili in zavarovali njihovo splošno in resnično priznanje in spoštovanje, tako med narodi držav članic samih, kakor tudi med ljudstvi ozemelj pod njihovo oblastjo.

Danes je veliko govora o človekovih pravicah, veliko ljudi se nanje sklicuje, a v resnici o njih vemo bore malo, še manj pa se trudimo, da bi se te pravice dejansko uveljavile in zaživele. Naša naloga je, da jih upoštevamo in da jih uporabljamo. Ni dovolj, da so zapisane in veljavne. V njihovi rabi je naša moč.

Lojze Podobnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

2.9.2015+2     + (4)     – (2)     Oceni tone 

se pravi miličnik ki je služil totalitarizmu pridiga o človekovih pravicah?? nekako podobno kot če bi SSovc predaval o humanizmu.. in kaj bi rad tovariš? novo revolucijo, novo klanje in pobijanje drugače mislečih? ne pozabi da ste komunisti pobili 200 miljonov ljudi. več kot nacisti in fašisti skupaj.

2.9.2015Oceni pripomba 

Gospoda, kot je videti, vidva sploh ne spremljata aktuano dogajanje na tem delu sveta.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava