Jasmina Keber ubranila naslov svetovne prvakinje

2.9.2015 | 08:50

Jasmina Keber ubranila naslov svetovne prvakinje
Jasmina Keber ubranila naslov svetovne prvakinje
Jasmina Keber ubranila naslov svetovne prvakinje

Na tretjem svetovnem prvenstvu v speed badmintonu je aktualna svetovna in evropska prvakinja Jasmina Keber uspešno ubranila naslov v članski ženski konkurenci, kateremu je v paru z Matjažem Šušteršičem dodala še srebro v mešanih dvojicah. Ob izjemnem nastopu slovenskih reprezentantov v mladinskih kategorijah je Slovenija s 4 zlatimi, 3 srebrnimi in 2 bronastima kolajnama postala najuspešnejša udeleženka svetovnega prvenstva.

Najboljše igralke in igralci speed badmintona so se tudi letos zbrali v Berlinu, ki postaja že kar tradicionalno prizorišče svetovnih prvenstev. Med več 500 igralkami in igralci z vseh kontinentov je slovenske barve v članski konkurenci zastopala trojica Jasmina Keber, Anja Rutar in Matjaž Šušteršič, v okviru mladinskega tekmovanja pa še dober ducat mladih igralk in igralcev.

Kebrovi repriza finala iz leta 2011

V ženski članski konkurenci je Jasmina Keber upravičila vlogo favoritinje in uspešno ubranila naslov, ki ga je prav tako v Berlinu osvojila pred dvema letoma. Do polfinala je napredovala brez večjih težav, v polfinalu pa je po zanimivem boju v dveh nizih odpravila Poljakinjo Marto Soltys, aktualno svetovno podprvakinjo.

Če je bil polfinalni dvoboj ponovitev finala iz leta 2013, je bil finalni dvoboj ponovitev finala iz leta 2011, saj se je Radečanka v finalu pomerila z Nemko Janet Köhler, svetovno prvakinjo iz leta 2011. Igra Nemke je zelo specifična, izrazito obrambna z občasnimi silovitimi napadi, zato se je Kebrova odločila za manj napadalno in tako tudi manj tvegano taktiko. V prvem nizu je Kebrova zaradi manjšega števila napak počasi višala prednost in niz osvojila s 16:11. Köhlerjeva je nato odlično pričela drugi niz in hitro povedla z 8:3, a jo je Slovenka ujela na 11, v sami končnici pa je nemška nasprotnica izgubila živce, tako da je tudi drugi niz in s tem naslov svetovne prvakinje pripadel Kebrovi (16:13). S tem je Jasmina Keber dosegla četrto zaporedno zmago na svetovnih in evropskih prvenstvih ter utrdila status najboljše igralke v sicer kratki zgodovini tega lepega športa.

V ženski konkurenci je odličen turnir odigrala tudi 18-letna Anja Rutar, ki je doslej igrala med mladinkami. Rutarjevo je na robu četrtfinala izločila Nizozemka Lisanne Ranzijn.

Šved Hjalmarson spet prvak

Status najboljšega igralca speed badmintona pa je v moški konkurenci še enkrat več potrdil Šved Per Hjalmarson, svetovni prvak iz leta 2011, ki pa se je moral za zmago izjemno potruditi. Po dobljenem prvem nizu proti prvemu nosilcu, Ukrajincu Mikhaylu Mandryku, je imel Šved v drugem nizu tri žogice za naslov svetovnega prvaka, a je niz vseeno pripadel Mandryku, ki je nato v odločilnem tretjem nizu povedel že s 14:7 in imel pri 15:10 pet žogic za zmago. Hjalmarson je nato pokazal, zakaj ga se ne sme nikoli odpisati, osvojil naslednjih 5 točk in v infarktni končnici naslov svetovnega prvaka spet odnesel na Švedsko.

Slovenske barve je v Berlinu tokrat v odsotnosti najboljših slovenskih igralcev Sama Lipuščka in Robija Titovška zastopal le Matjaž Šušteršič, ki je zelo solidno odigral turnir in po štirih dobljenih dvobojih v šestnajstini finala izpadel proti Švicarju Severinu Wirthu.

Kebrova in Šušteršič svetovna podprvaka v mešanih dvojicah

Tradicijo osvojanja kolajn na največjih tekmovanjih je nadaljevala tudi dvojica Keber/Šušteršič, ki je naslovu evropskih podprvakov v Berlinu dodala še naslov svetovnih podprvakov. Slovenski par je v finalu po tesnem in napetem boju moral priznati premoč švedskemu paru Rebecca Nielsen/Melker Ekberg (14:16, 13:16).

Izjemni nastopi v mladinskih kategorijah

Mladinski turnir je še enkrat več dokazal, da se slovenskemu speed badmintonu za prihodnost ni potrebno bati, saj so slovenski mladinci in mladinke osvojili kar 7 kolajn. Novi svetovni prvaki so postali Lori Škerl v kategoriji deklet do 14 let, Pika Rogelj v kategoriji deklet do 12 let in par Danaja Knez/Rebeka Škerl v kategoriji dekliških dvojic do 18 let, svetovna podprvaka sta postala Danaja Knez v kategoriji deklet do 18 let in Noel Novak Žibret v kategoriji fantov do 12 let, bronasti kolajni pa so osvojili še Andraž Starina v tej isti kategoriji ter par Rok Hudoklin/Jaša Jovan v kategoriji fantovskih dvojic do 18 let.

M. Š.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava