Kino na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice

1.9.2015 | 10:15

Kino na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice
Kino na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice

Štiri torkove večere smo grajsko dvorišče Posavskega muzeja Brežice preuredili v kino na prostem. Gospod Tobija Medved je z različno tematiko in zvrstjo filmov poskrbel za vse filmske sladokusce, saj si je filme ogledalo več kot 600 gledalcev. Obiskovalci so ob vsakem filmu lahko degustirali različna vina okoliških vinarjev in se sladkali z grajskimi Piškoti 1515.

Prvi torkov večer, enaindvajsetega julija, je bila na sporedu biografska drama Marina, o Roccu Granati, enem najbolj priljubljenih italijanskih popevkarjev.

Četrtega avgusta je gledalce navdušil film Najboljša ponudba / The best offer, režiserja kultnih filmov Cinema Paradiso in Malena. Film je pripoved o življenju poznavalca umetnin in vodjo dražb Virgila, ki nekega dne prejme nepričakovano ponudbo. Vinar večera je bil Kuntarič Martin iz Pristave ob Krki, ki je letos s svojim cvičkom osvojil naslov Županovo vino.

Tretji torkov večer, enajstega avgusta, je gledalce očarala Indijska romantična drama Okus po ljubezni / The lunchbox / Dabba, zgodba o dveh prebivalcih Mumbaija, ki živita vsak v svojem zaporu: eden v zaporu svojega zakona in drugi v zaporu svoje preteklosti - dokler nekega dne zgrešena pošiljka kosila ne poveže njunih življenj.

Vinarji večera so bili Najgerjevi, Repnica Najger iz Brezovice na Bizeljskem, ki navdušuje s svojim vinom, repnico in gostoljubjem.

Zadnji film, Človeški kapital / Il capitale umano, temelji na ameriškem romanu Human Capital Stephena Amidona je zaključil grajsko kino poletje petindvajsetega avgusta. Zgodba se začne odvijati, ko na večer pred božičem neznani avto povozi kolesarja. Na voljo so bile palačinke, linomada in bezgov sok društva Regrat iz Brežic, tako kot na prvi filmski večer so tudi na zadnji obiskovalci okušali vina Hiše trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice.

Projekt kina na grajskem dvorišču je podprla Občina Brežice in s tem omogočila, da je grajsko dvorišče bilo ponovno tudi filmsko prizorišče. Ob napovedih filmov je muzej na Facebook profilu objavil tudi fotografije in podatke o filmih, ki so jih v gradu Brežice v preteklosti snemale različne produkcijske hiše snemale.

Posavski muzej Brežice
Foto: Črt Lipej – Piksi photography

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava