Festival ''Marmelada'' sladek tudi v urbanem okolju

31.8.2015 | 11:45

foto: Lapego

foto: Lapego

Festival ''Marmelada'' sladek tudi v urbanem okolju
Festival ''Marmelada'' sladek tudi v urbanem okolju

77 vzorcev je prispelo na letošnje ocenjevanje marmelad v okviru 3. mednarodnega Festivala MARMELADA 2015. Devet marmelad je tričlanska strokovna komisija ocenila kot popolne, tudi marmelado iz rdečega fižola s srebrno čebulico.

„Letošnja selitev Festivala MARMELADA v urbano okolje mesta Trebnje ni prinesla samo novih okusov marmelad, ampak tudi pravljičnost. Veseli smo, da smo, kljub bolj zgodnjemu avgustovskemu datumu, letos prejeli 77 različnih marmelad. Prav vse smo dali na brezplačno degustacijo obiskovalcem sobotnega dogajanja na prireditvi Slovo poletju in kot vedno je bilo tudi letos največ zanimanja za okušanje popolnih marmelad. Mislim, da je med njimi bila najbolj zanimiva marmelada iz rdečega fižola,“ je vtise strnila direktorica Zavoda za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline Alja Rabzelj.

Tričlanska senzorična komisija pod vodstvom dr. Tomaža Požrla je na ljubljanski Biotehniški fakulteti ocenila vse vzorce – pozorni so bili na barvo (4 točke), konsistenco (4 točke), vonj (4 točke) in okus (8 točk). Največje skupno število točk, ki jih je vzorec lahko prejel, je 20. Vse točke in s tem naziv popolna marmelada je prejelo devet marmelad, in sicer marelični džem Marije Kiraly iz Lendave, izabelina marmelada Štefke Petek Kovše iz Loč, jabolčna marmelada z medom in cimetom Anice Brečko iz Šentjurja pri Celju, borovničeva marmelada gozdna fantazija Mojce Ramovš iz Šentruperta, marmelada poletnih okusov Anice Brečko iz Šentjurja, fižolova marmelada s srebrno čebulico Jelke Dolžan iz Ljubljane, malinova marmelada Darje Petje z Mirne, figova marmelada Kmetije Drnovšček “Kovačevi” iz Kojskega in češnjeva marmelada z rumom Bernardke Krnc.

Letos je sicer komisija podelila še 19 zlatih, 22 srebrnih in 18 bronastih priznanj. V primerjavi s preteklim letom, ko je bilo 39 odstotkov vzorcev primernih za zlato priznanje (vključno s popolnimi), je bilo letos takšnih vzorcev 36 odstotkov, brez priznanja pa je tako letos kot lani ostalo 10,4 odstotkov vzorcev marmelad. Letošnja bera je bila boljša od lanske, saj je bilo popolnih kar 11,7 odstotkov marmelad, v komisiji pa so opozorili predvsem na pomembnost svežine in kakovost vseh sestavin marmelade.

Priznanja so mojstrom priprave omamno dišeče, sladke in slastne marmelade podelili v soboto. 3. mednarodni Festival MARMELADA 2015 se je namreč prepletel s prireditvijo Slovo poletju 2015, ki jo je v Trebnjem drugo leto zapored zadnji konec tedna v avgustu pripravila tamkajšnja krajevna skupnost.

Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline

Zvočni zapisi

Alja Rabzelj o festivalu Marmelada 2015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava