DL: Podjetje, v katerem v času obračunov ne delajo nadur

29.8.2015 | 11:30

Lastnici podjetja Rast, ki sta ga ustanovila zakonca Obranovič, sta že 11 let njuni hčeri Alja (levo zadaj) in Jerneja, ki je danes tudi direktorica podjetja, mama Frida (spredaj) je računovodkinja, Jernejin mož Damjan pa prokurist. (Foto: M. L.-S.)

Lastnici podjetja Rast, ki sta ga ustanovila zakonca Obranovič, sta že 11 let njuni hčeri Alja (levo zadaj) in Jerneja, ki je danes tudi direktorica podjetja, mama Frida (spredaj) je računovodkinja, Jernejin mož Damjan pa prokurist. (Foto: M. L.-S.)

Računovodsko podjetje Rast, ki sta ga ustanovila Cvetko in Frida Obranovič, letos praznuje 25 let delovanja. Od skromnih začetkov z le štirimi strankami so v četrt stoletja zrasli v podjetje, ki ima več kot 90 strank, postali pa so tudi močno družinsko podjetje.

Z začetki podjetja še v socializmu zakoncema Obranovič iz Šalke vasi pri Kočevju sprva ni bilo lahko. »Mož je že v začetku 80. let začel razmišljati o podjetništvu,« pravi Frida, ki sicer nima podjetniške žilice, a je moža v želji, da bi imel svoje podjetje, podpirala. Zato sta leta 1990 oba pustila dobro plačani službi – najprej Frida delo računovodkinje na Trgoprometu, a ker se jima je število strank zelo hitro povečevalo, nekaj mesecev kasneje še Cvetko, ki je bil na Hydrovodu v Kočevju na vodstveni funkciji.

»Računalnika sem se bala kot hudič križa,« se spominja svojih groznih začetkov, ko še ni bilo računovodskih programov, a obenem tudi lepih časov, ko je imela na podstrešju domače hiše v Šalki vasi z omarami iz gajbic opremljeno pisarno. Kasneje sta si uredila pisarno v prostorih takratnega Avtobuma, a ker se Fridi ni zdelo prav, da so v prostorih podjetja, ki mu vodita računovodstvo, sta se preselila najprej v »rdečo hišo«, od tam pa leta 1996 v svoje prostore v Podjetniškem naselju Kočevje, kjer je Rast še danes.

»Da sva kupila prostore, sva vzela petletni kredit. Tudi dopustu sva se za ta čas odpovedala,« pravi o odpovedovanju, ki je bilo potrebo, da sta uresničila moževo vizijo, da bo Rast nekoč veliko podjetje. Kljub Fridinemu ves čas prisotnemu strahu, kaj bo, ker so zasebno podjetje, so na moževo željo povečevali število zaposlenih. Pred preselitvijo v nove prostore sta imela le enega zaposlenega, po preselitvi sta zaposlila še štiri, danes pa imajo deset zaposlenih, med katerimi sta tudi obe njuni hčeri, Jerneja že deset let in Alja sedem, obe pa sta od leta 2004 tudi lastnici podjetja. V podjetju dela tudi Jernejin mož Damjan Škaper kot prokurist, Frida je računovodkinja, še vedno pa jim pomaga tudi Cvetko, ki se je sicer leta 2008 upokojil.

Po pogovorih med stanovskimi kolegi je Frida prepričana, kot pravi, da so edini računovodski servis v državi, v katerem zaposleni v času obračunov ne delajo nadur. »Tekoče knjižimo,« pravi. Da bi bila med prvimi v Sloveniji, ki bi si pridobila licenco za vodenje računovodskega servisa, se je Frida leta 2000 vpisala na Gea College, Cvetko pa pri 50 letih na Visoko poslovno šolo v Novem mestu. Vse pogoje za to sta izpolnila leta 2002, istega leta je Rast postal član davčno izobraževalnega inštituta, katerega ustanovitelj je bil Ivan Simič, od leta 2004, ko se je ustanovila, pa so tudi člani franšizne skupine Simič in partnerji. »To je naša prednost, saj si pomagamo pri reševanju težav,« pravi Frida.

»Redkokatero podjetje računovodskemu servisu zaupa tudi plačilni promet. Nam so ga stranke že od nekdaj zaupale,« pa pravi Damjan o še eni njihovi prednosti. Med njihovimi strankami, med katerimi so v glavnem majhna podjetja in samostojni podjetniki, večinoma s kočevsko-ribniškega območja, je kar polovica takšnih, ki jim zaupajo tudi plačilni promet. Kot pravi Damjan, dajejo v podjetju zelo veliko v izobraževanje, lani pa so posodobili tudi računalniško tehnologijo in bodo verjetno prvi na Kočevsko-Ribniškem, ki bodo prešli na brezpapirno poslovanje.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 21. maja 2015

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava