Okusi Bele krajine - na sončni strani krožnika

28.8.2015 | 12:55

Okusi Bele krajine - na sončni strani krožnika
Okusi Bele krajine - na sončni strani krožnika
Okusi Bele krajine - na sončni strani krožnika

Turistično informacijski centri v Beli krajini smo se lani, ko je Javna agencija SPIRIT sporočila, da bo kulinarika tema za izbor EDEN destinacije, odločili, da bomo v letu 2015 več poudarka namenili belokranjski kulinariki. Sklicali smo sestanek z gostinci, ki so bili navdušeni za skupni projekt, timsko delo in povezovanje. Cilj je bil izoblikovati kulinarično-turistični produkt »Okusi Bele krajine« in obiskovalcem predstaviti tradicionalne belokranjske jedi pripravljene na sodoben način.

Pod omenjenim imenom se skriva deset značilnih belokranjskih jedi: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenček na ražnju.

Do sedaj se je projektu pridružilo sedem belokranjskih gostiln oziroma restavracij, vendar se nam kadar koli lahko pridružijo tudi ostali. V projektu sodelujejo Gostilna Műller, Restavracija Štajdohar, Gostilna Pezdirc, Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Gostilna Badovinac in Hotel Bela krajina. Pri snovanju projekta nam je bil v veliko pomoč priznani kuharski strokovnjak Tomaž Vozelj.

Prvič smo projekt javnosti predstavili na prireditvi Jurjevanje v Beli krajini. Na stojnicah je potekala priprava izbranih jedi. Obiskovalec, ki je želel poskusiti vzorec določene jedi, je kupil bon v vrednosti 1 evro in z njim poravnal degustacijo. Odziv med obiskovalci je bil izredno dober in pozitiven, tako da smo dobili še večji zagon in razlog, da s projektom nadaljujemo naprej.

V soboto, 22. avgusta, smo projekt predstavili tudi na Črnfestu v Črnomlju, tokrat na nekoliko drugačen način. Obiskovalci so kupili bon v vrednosti 10 evrov in lahko belokranjske specialitete neomejeno degustirali, kolikor so želeli. Tudi ta način je pokazal kot uspešen, saj so gostinci v dobri uri morali odprto »kuhno« zapreti. Pojedlo se je vse do zadnjega grižljaja.

Vsi trije belokranjski TIC-i in gostinci projekt samozavestno peljemo naprej. Po vsej verjetnosti nas boste srečali na Mladi portugalki v Metliki, Praznovanju jeseni v Semiču, decembra v vasi Krupa na ogledu jaslic v Judovski hiši … Projekt Okusi Bele krajine imamo v načrtu predstaviti tudi v Ljubljani in po drugih slovenskih večjih mestih, pa tudi v sosednji Hrvaški.

TIC Črnomelj, Metlika in Semič
Foto: Rudi Vlašič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

30.8.2015Oceni vika lozar 

Veseli nas, da Belokranjci nočemo zaostajati za drugimi. Take akcije so več kot dobrodošle. V tem galopirajočem svetu brez promocije ni več mogoče uspešno poslovati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava