DL: Mlinščica v Šentjerneju spet teče

25.8.2015 | 14:45

Betka Lakner z družino živi v neposredni bližini mlinščice, ki zdaj spet teče (na sliki). Pravi, da se bo z veseljem odzvala povabilu na sestanek na občini glede nadaljnjega vzdrževanja struge. (Foto: L. M.)

Betka Lakner z družino živi v neposredni bližini mlinščice, ki zdaj spet teče (na sliki). Pravi, da se bo z veseljem odzvala povabilu na sestanek na občini glede nadaljnjega vzdrževanja struge. (Foto: L. M.)

Mlinščice so umetne tvorbe, ki so jih nekoč iz potokov skopali lastniki mlinov ali žag, da so speljali vodo na svoje objekte. Ker ti v glavnem ne delujejo več, mlinščice niso več potrebne in jih v glavnem nihče ne vzdržuje, zato so marsikje postale problem. So zanemarjene, zaraščene, struge so suhe, ali pa smrdijo. Ponekod so jih vaščani začeli urejati kar na lastno pest, posekali so bližnje drevje in grmovje, a vsi samovoljni posegi so prepovedani. Mlinščice so namreč v lasti države, a to pomeni, da jih ne vzdržujejo več ne lastniki bližnjih zemljišč oz. omenjenih objektov ne država, čeprav bi jih ta morala. A kot je ob nedavnem obisku v Šentjerneju povedala okoljska ministrica Irena Majcen, država za to sploh nima predvidenih sredstev.

Na probleme z mlinščico v središču Šentjerneja, ob poti Na žago, ki je včasih lepo tekla in se izlivala v Kobilo, je že dlje časa opozarjala bližnja stanovalka Betka Lakner. Mlinščica, ki je nekoč služila za Kušljanov mlin in žago, je bila zanemarjena, zaraščena, od lanske jeseni pa je struga bila zaprta, postala je suha. Na dnu se je nabralo blato in odplake, bilo je veliko mrčesa, komarjev, motil je smrad.

»Postajalo je neznosno, še zlasti na takšno stanje nisem mogla pristati zaradi dveh majhnih otrok, ki se rada igrata zunaj,« pravi Betka, ki je na probleme opozarjala tako Agencijo RS za okolje kot občino, pa so se dolgo časa izgovarjali drug na drugega in prelagali odgovornost. »A kaj naj naredimo, ko pa občani sami ne smemo posegati v strugo?« se sprašuje Betka, zdaj zadovoljna, saj so delavci občinskega komunalnega podjetja Ekološka družba Šentjernej pred kratkim strugo očistili in popravili zapornico, ki je bila poškodovana v lanskih poplavah. Občina Šentjernej se je namreč dogovorila z ARSO in dobila soglasje ter zadevo uredila na lastne stroške.

Kot pravi Janez Hrovat iz občinske uprave, je voda stekla, a treba bo skrbeti za nadaljnje vzdrževanje. Predvidevajo sestanek z ARSO in okoliškimi prebivalci, saj je zadnje omenjenim nekako naloženo, da sami sproti čistijo strugo, kar bi zagotavljajo stalno pretočnost. »A za vsak poseg v vodotok je treba pridobiti soglasje ARSO, tudi za mlinščico, ki je državna last, skratka, kot za vsak poseg v tuje zemljišče. Občani, ki bi to želeli urediti, se naj obrnejo na občino, ki bo pri teh postopkih sodelovala,» pravi Hrovat.

Za poseg se šteje tudi sekanje zarasti - predstavnik ARSO naj bi odredil, kaj se lahko poseka in česa ne, da se ščiti brežino potoka, ter odobril poseg v samo strugo, torej odstranjevanje mulja in blata. Zanemarjenih mlinščic je v občini še kar nekaj. Občani se torej lahko obrnejo na občino, kjer bodo vodili pogovore z agencijo ter bodo verjetno morali čiščenja tudi plačati.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 21. maja 2015

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava