VIDEO: ŽO SDS - Ženske, žrtve komunističnega nasilja

25.8.2015 | 13:30

VIDEO: ŽO SDS - Ženske, žrtve komunističnega nasilja
VIDEO: ŽO SDS - Ženske, žrtve komunističnega nasilja

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga obeležujemo 23. avgusta, je v organizaciji Ženskega odbora SDS in Ženskega odbora SDS Krško v nedeljo 23. avgusta 2015 na Senovem in na Gradu Rajhenburg potekala prireditev pod naslovom Ženske, žrtve komunističnega nasilja, s katero so želeli izraziti spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov.

Evropski parlament je namreč leta 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili vsi totalitarni in avtoritarni režimi. Za dan obeležitve je razglasil 23. avgust, ki se ga v zgodovini spominjamo kot dan, ko je bil leta 1939 podpisan pakt o sodelovanju med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, s katerim sta si državi razdelili Vzhodno Evropo.

Prireditev se je pričela s sv. mašo za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki jo je daroval duhovnik Janez Turinek v cerkvi Vstalega Odrešenika na Senovem.

Sledila je kulturna prireditev na Gradu Rajhenburg, kjer so od leta 1947 do leta 1956 delovali ženski politični zapori. Zbrane je nagovorila predsednica ŽO SDS Krško mag. Martina Prevejšek, ki je prireditev tudi vodila. Kot govornici sta nastopili predsednica Ženskega odbora SDS gospa Alenka Jeraj, kot osrednja govornica je svoje misli o komunističnem nasilju nad ženskami predstavila evropska poslanka gospa Romana Tomc.

Obiskovalci so si po nagovorih ogledali film Skriti spomin Angele Vode režiserke Maje Weiss. Angela Vode je bila učiteljica prizadetih otrok, organizatorka gibanja za pravice žensk in ena prvih komunistk. Njeno življenjsko zgodbo lahko povzamemo s tremi besedami: aktivistka, kaznjenka in izobčenka. V Nagodetovem političnem procesu je bila obsojena na 20 let, zaprta v zaporih v Begunjah in na Gradu Rajhenburg, kjer je skupaj s 1000 ženskimi zapornicami delila usodo žrtve komunističnega nasilja. Sodba je bila leta 1991 razveljavljena.

Zanimiv je podatek, ki ga je v knjigi Angele Vode zapisala publicistka Alenka Puhar, da so slovenska sodišča pred drugo svetovno vojno zaradi kriminala obsodila od 2500 do 2900 ljudi na leto in je za ženske zapore zadostovala 1 kaznilnica. Po letu 1948 je ta številka zaradi političnih procesov in obsodb narasla na 13.000, pri čemer je bilo ženskih zapornic več kot 3000.

Po ogledu filma so si obiskovalci ogledali še prostore, v katerih so bili na Gradu Rajhenburg politični zapori.

Znanstveno je dokazano da je bilo v totalitarnih in avtoritarnih režimih dvajsetega stoletja v Evropi preganjanih, zaprtih, mučenih in ubitih na milijone žrtev. Francoski zgodovinar Courtois v svoji Črni knjigi o komunizmu ocenjuje, da je število smrtnih žrtev komunistične vladavine na svetu skupaj 94 milijonov. Žrtve, njihove družinske člane, prijatelje in znance so samo zaradi vere ali, ker so mislili drugače, ne da bi ugotavljali, če so res krivi, v dvomljivih sodnih procesih ali celo brez njih, zastraševali, izsiljevali, preseljevali, žalili, ropali, jih pošiljali na prevzgojo in prisilno delo, jim odvzeli premoženje, jim onemogočali šolanje, jih šikanirali in diskriminirali na vse mogoče načine skozi celo življenje.

Kljub znanim dejstvom o grozodejstvih komunističnega terorja, za Slovenijo žal ne moremo trditi, da je država evropskih civilizacijskih vrednot, saj je Slovenija edina država v EU, v kateri Državni zbor Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu še do danes ni podprl. Prav tako pa je z novelo arhivskega zakona lansko leto omejil dostop do dokumentov, ki pričajo o resničnosti dogodkov tistega časa.

Z vidika žrtev namreč ni pomembno, kateri režim jim je odvzel svobodo, jih mučil ali ubijal. Za današnji čas je pomembno, da ohranjamo spomin na preteklost, da zvemo in sprejmemo resnico, saj brez resnice in spomina ne moremo graditi zdrave prihodnosti slovenske družbe, ki jo želimo graditi na temeljnih vrednotah kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, spoštovanje človekovih pravic, svoboda, enakopravnost in demokracija.

Ženski odbor SDS Krško

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni ošpice 

Kaj pa ženske žrtve belogardistov in domobrancov ? Pa zakaj je v vaši stranki toliko nekdaj zagriženih komunistov ? So se kdaj javno opravičili za to,da so imeli rdečo knjižico in bili podporniki tiste "grozne" oblasti ? Maškare,ki so vas napadle ošpice ????

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni mirjana 

Se strinjam. Pa še župnik, ki naj bi bil božji uslužbenec, je strasten pripadnik stranke. Preberite, kaj je pridigal minulo nedeljo.

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni gofo 

Najbolj totalitarna organizacija v celotni zgodovini - RKC - pa, zanimivo, obsoja druge totalitarizme, svojega pa ne. Da je bila "v postelji" z naci-fašizmom na Slovenskem, niti ni potrebno omenjati.

26.8.2015Oceni ma dajte no ! 

Prihaja nov resnični Totalitarizem. Tole je bla otročarija. Eni očitno še živite svoje moraste sanje, kar nas čaka v bližnji prihodnosti, bo resna zadeva - zelo resna !

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni mirjana 

Kaj pa ženske in otroci žrtve duhovnikov? Tudi v Posavju.

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni tangice 

V mojem kraju župnik javno zahaja k eni vdovi, zjutraj ga vaščani vidijo, ko gre od nje. pa se hecajo, da je tudi on pod kožo krvav. Že,že, kaj pa celibat pa to? Pa kjerkoli more, udriha po "nemoralnosti". Dvolično, hinavsko sprenevedanje dušnega pastirja. za bruhat!

26.8.2015Oceni Leopold 

Ne delajte, kar delajo drugi ( župniki ) , ampak kaj vas oni in vera učijo. Ne izgovarjajte se na druge!

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni cenzura 

Menda grejo vsi govori od S.S-a skozi strogo sito ? Se vidi da je v S.S ogromno prebarvanih komunistov ? Včasih Kumrovec,danes pa Lepena Kumrovec ? Sistem je isti.Enkrat komunist,vedno komunist.Prej niso hodili v cerkev,danes pa izrabljajo cerkev za svoje politične cilje.Nas vernike pa so zrinili v zadnji cerkveni kot,samo da so oni v prvi vrsti.Zato pa tudi bolj poredko hodimo v cerkev.Lustracija za vse bivše komuniste.To bi bilo edino pošteno.Brez nekih pogojevanj o funkcijah v tistem sistemu.Pogojuje samo JJ,ker se bi rad izločil.Ampak se ne sme,tudi njega treba lustrirat.

26.8.2015Oceni Malo morgen ! 

In kdo naj bi to lustracijo opravil ? Malo realnosti ne bi škodilo.

26.8.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni mirjana 

Preberite politično pridigo izpred oltarja in potem govore na gradu pa Vam bo jasno, kako zelo so zagreti cerkev in stranka.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava