DL: Tudi letos urejajo lokalne ceste

24.8.2015 | 11:20

V žužemberški občini tudi letos nadaljujejo z urejanjem lokalnih cest. (Foto: arhiv občine Žužemberk)

V žužemberški občini tudi letos nadaljujejo z urejanjem lokalnih cest. (Foto: arhiv občine Žužemberk)

V občini Žužemberk morajo zaradi velike površine in relativno velike oddaljenosti med naselji skrbeti za številne prometnice, tako za lokalne ceste kot tudi za kategorizirane in nekategorizirane javne poti. Mednje sodijo tudi gozdne ceste, ki jih je prav tako treba vzdrževati.

Za urejanje gozdnih cest iz državnega proračuna dobijo okrog 14.000 evrov namenskih sredstev, kolikor letno zagotovi tudi občina ter tako z izbranim izvajalcem in pod strogim nadzorom Zavoda za gozdove ureja ceste po zahtevnem gozdnatem terenu. Tako letos kot tudi prihodnje leto bo za tovrstne poti skrbelo novomeško Gozdno gospodarstvo.

Lani pa so v Žužemberku prvič prejeli tudi denar iz koncesnine od prodanega lesa iz državnih gozdov na območju občine. Tako so od okrog 65.000 evrov 48 tisočakov namenili za urejanje pomembnega dela lokalne ceste med Budganjo in Dešečo vasjo, odsek v dolžini 1.200 metrov, ki večinoma poteka po gozdu, so uredili v pet metrov široko makadamsko cesto. »Pridobili smo vsa soglasja lastnikov zemljišč, ki so nam sprva dovolili posekati potrebno število drevja, da smo zagotovili dovolj prostora za prometnico, ki je bila sicer že dolgo kategorizirana kot lokalna cesta, dejansko pa je bil kolovoz,« pojasnjuje Martin Grčar z žužemberške občine in dodaja, da so z rekonstrukcijo zagotovili osnovo za nadaljevanje gradnje do končnega cilja - asfaltiranja tega odseka.

Odločitvi o rekonstrukciji je botrovala tudi vsakoletna pripomba direkcije za ceste, da odsek z letalskih posnetkov ni viden, zato kategorizacije ne bi več priznali. Še pomembneje pa je, da gre za vzporedno cesto in potencialno obvoznico državne ceste Ivančna Gorica - Novo mesto, pravi Grčar: »Dejansko šele zdaj vidimo, da je bila odločitev pravilna in denar zelo dobro porabljen, saj se promet po tej cesti že povečuje. Če nam v prihodnje uspe zgraditi še nadaljevanje povezave pod Budganjo vasjo, s čimer bi se izognili naselju in predvsem ozkemu klancu v središču, bomo dosegli predvideni cilj – krajšo in bolj varno pot med našimi naselji.« Ob tem so lani zaključili tudi asfaltiranje dela ceste Brezova Reber - Prečna, ki poteka po žužemberški občini.

V Žužemberku tako ostaja neasfaltiran še odsek ceste od naselja Žvirče do meje s kočevsko občino oziroma do naselja Polom. Kot napoveduje Grčar, bodo do konca leta asfaltirali 500 metrov ceste.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 21. maja 2015

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava