DL: Jubileja dveh podjetij - Črtaliči s ponosom zrejo na pretekla leta

23.8.2015 | 13:30

Družina Črtalič (z leve): Anja, Jernej in Mojca ter starša Bojan, ki je tudi lastnik in prokurist podjetja FerroČrtalič, in Slavojka. (Foto: A. M.)

Družina Črtalič (z leve): Anja, Jernej in Mojca ter starša Bojan, ki je tudi lastnik in prokurist podjetja FerroČrtalič, in Slavojka. (Foto: A. M.)

Družinsko podjetje FerroČrtalič s Sel pri Dolenjskih Toplicah in podjetje Blast Tehnik sta lani zaokrožila pol stoletja oziroma desetletje delovanja, jubileja pa sta praznovala prejšnji petek. »V družini s ponosom zremo na pretekla leta. Oplemeniteni s tradicijo, znanjem in izkušnjami lahko pogumno začrtano pot nadaljujemo večji in uspešnejši,« sta ob tem poudarila Mojca Črtalič Andolšek, direktorica podjetja Ferročrtalič, in njen brat Jernej Črtalič, direktor in lastnik podjetja Blast Tehnik.

Oboji delujejo na področju obdelave površin, FerroČrtalič z raziskavami in razvojem različnih tehnologij peskanja ter izdelavo opreme zanje, Blast Tehnik pa z vzdrževanjem in kakovostnim servisiranjem, dobavo rezervnih delov in peskanjem polizdelkov v industriji, konstrukcij in peskalnih storitev za manjše odjemalce. Topliško podjetje, o katerem smo podrobneje pisali v 10. številki Dolenjskega lista, sodeluje s priznanimi podjetji skoraj po vsem svetu in zaposluje več kot 40 ljudi, jubilej pa zaznamuje s postavitvijo nove hale ob poslovnih prostorih na Selih, ki bo namenjena sestavljanju avtomatiziranih in robotiziranih strojev za najzahtevnejše industrije.

Tudi novomeški Blast Tehnik je ob desetletnici ponudil dve novosti – 15. maja je zagnal novo spletno stran, namenjeno avstrijskemu trgu, in odprl novo dejavnost, poimenovano Rent a Blast, za izposojo strojev za čiščenje s suhim ledom, v katero je poleg izposoje in dostave strojev zajeto tudi izobraževanje delavcev. Jernej Črtalič je še nekaj let po odprtju svojega podjetja leta 2004, ki se je tedaj imenovalo J Blast, sodeloval v družinskem podjetju svojega očeta Bojana Črtaliča, po katerem je podedoval smisel in ljubezen do tehnike pa tudi podjetniško žilico. Pet let kasneje je zaradi rasti s. p. preoblikoval v d. o. o. in ga preimenoval ter se popolnoma osamosvojil. »Hvaležen sem staršem za vse znanje, ki sta mi ga dala, in da sta mi omogočila, da sem lahko hitro začel uresničevati svojo vizijo v prostorih v naselju Pod Trško goro v Novem mestu, kjer sta začela. S sodelavcem sva stavbo kljub težavam, ki jih je prinesla kriza, temeljito prenovila in začela delo. Prvi dve leti sta bili težki, potem pa so se stvari začele postavljati na svoje mesto in lahko sem zaposlil dodatne delavce. Pred pol leta smo število zaposlenih še podvojili, tako da nas je danes že dvanajst,« je bil zadovoljen 35-letni Novomeščan.

Povečanje števila zaposlenih gre tudi na račun prodora na avstrijski trg, do pred kratkim je namreč Blast Tehnik deloval izključno na območju Slovenije. »V pol leta nam je uspelo avstrijski korporaciji dokazati, da smo zanesljivi. Naš kratkoročni cilj je postaviti ekipo na avstrijskem trgu, v prihodnosti pa se širiti naprej. V dveh ali treh letih načrtujem tudi selitev na neko primernejše mesto v katero od bližnjih industrijskih ali gospodarskih con, kjer ne bi motili okolice, tu pa bi ostala sedež podjetja in delavnica za manjša testiranja,« je še povedal Jernej Črtalič, ki se za vso potrpežljivost zahvaljuje tudi vsem sosedom v naselju.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista, 21. maja 2015

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava