Čarobne kitajske počitnice: Izdelovanje magnetov in brošk, park Rastoče knjige Novo mesto

19.8.2015 | 14:00

POČITNIŠKE PRIREDITVE IN DEJAVNOSTI V KNJIŽNICI MIRANA JARCA NOVO MESTO

Od ponedeljka, 17. 8., do četrtka, 27. 8. 2014 od 7.30 do 16.30, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in druge lokacije

Čarobne kitajske počitnice – Poletna šola Novo mesto

Sproščeno, na zabaven način ter ob druženju z vrstniki, se bodo otroci naučili osnov kitajskega jezika in spoznali bogato kitajsko kulturo. Poletna šola je namenjena otrokom, starim od 8 do 15 let, cena udeležbe na poletni šoli je 100 EUR + DDV in vključuje jezikovne, kulturne in ostale aktivnosti po programu (kitajski jezik, ples, karaoke, delavnice, igre, obisk adrenalinskega parka Otočec, kopanje in še mnogo več), prehrano in varstvo v času poletne šole. Drugi prijavljen otrok ima 15 % popust. Dodatne informacije in prijave do 31. julija v Jezikovni šoli Yurena na telefonski številki 07 33 72 100 ali na e-naslovu ciljubljana@ef.uni-lj.si/tel. št. 01/589 26 83.

Brezplačne ustvarjalne delavnice v okviru Čarobnih kitajskih počitnic v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto – Park Rastoče knjige

Ponedeljek 17. avgust, od 14.00 do 16.30

Izdelovanje tibetanskih bobenčkov

Torek 18. avgust, od 14.00 do 16.30

Izdelovanje kitajske posode

Sreda 19. avgust, od 14.00 do 16.30

Izdelovanje magnetov in brošk

Četrtek 20. avgust, od 14.00 do 16.30

Izdelovanje knjižnih označevalcev.

Ponedeljek 24. avgust, od 14.00 do 16.30

Izdelava terakota vojščakov.

Sreda 26. avgust, od 14.00 do 16.30

Izdelovanje pahljač in lampijonov.

Vse delavnice so primerne za otroke med 8 in 15 letom. Obvezne so predhodne prijave, ki jih zbiramo najkasneje do 31.7.2015 na Oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ali na telefonski številki 07 393 4 665.

Četrtek 27. avgust, ob 16.30, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Park Rastoče knjige

Zaključna slovesnost Čarobne kitajske počitnice – Poletna šola Novo mesto

Ob zaključku poletne šole Čarobne kitajske počitnice bodo organizatorji pripravili zaključno slovesnost, na kateri bodo podelili priznanja udeležencem, otroci pa bodo pokazali, česa so se naučili v desetih dneh.

24. – 28. avgust, od 10.00 do 11.00, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Park Rastoče knjige

POLETNA ANGLEŠKA UR'CA

Letošnja »češnja na torti« poletnih počitnic bo POLETNA ANGLEŠKA UR'CA.

Otroci stari od 6 do 12 let bodo imeli priložnost, da ob mentorstvu prof. Natalije Mikec prek družabnih in zabavnih iger ponovijo oziroma se naučijo osnov angleškega jezika.

Število je omejeno, zato se podvizajte s prijavami na Oddelku za mladino Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ali na telefonski številki 07 393 4 665, zbirali jih bomo do 20. avgusta 2015.

Poletna Bralna značka Pustolovci za mlade bralce

Svojo pustolovščino lahko doživljaš doma, v knjižnici, v gozdu, na travniku, ob Krki …, kjerkoli si lahko poiščeš udoben kotiček in se podaš dogodivščini naproti. Kako si jo doživel, lahko deliš z nami in s svojimi vrstniki.

Bralna značka Pustolovci je namenjena mladim med 7. in 15. letom in bo potekala med 1. 6. in 31. 8. 2015. Ob koncu udeležence čakajo priznanja ter zaključna prireditev z Žigo X. Gombačem in nagradnim žrebom za super nagrado. Podrobnejša navodila in obrazec, kamor bodo sodelujoči napisali ali narisali vtise o knjigi, dobijo na Oddelku za mladino.

Hop v zgodbo

Knjižničarke z Oddelka za mladino so tudi letos pripravile pakete petih knjig počitniškega branja po svojem izboru za različne starostne stopnje. Mladi bralci ste vabljeni, da si izposodite svoj knjižni paket presenečenja.

RAZSTAVE V JULIJU IN AVGUSTU 2015

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – preddverje Študijskega oddelka

Redni poštni žigi novomeških pošt

Razstava prikazuje odtise poštnih žigov, ki so jih dnevno uporabljale novomeške pošte, od predfilatelije do danes. Novo mesto je svoj prvi poštni žig dobilo leta 1812, v času Napoleonovih Ilirskih provinc. Imena poštnih uradov (kasneje pošt) na enojezičnih (NEUSTADTL, RUDOLFSWERTH, NOVO MESTO) ali na dvojezičnih žigih (RUDOLFSWERTH / RUDOLFOVO, NOVO MESTO / HOBO MECTO, RUDOLFSWERT / NOVO MESTO) pričajo o bogati zgodovini našega mesta. Odtisi raznih oblik in velikosti na filatelističnem gradivu (pismih, dopisnicah, razglednicah ali obrazcih) so obenem tudi zanimivo domoznansko gradivo.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – preddverje Študijskega oddelka/razstavni prostor

Potapljanje v Klubu za podvodne aktivnosti Novo mesto nekoč in danes

Na razstavi si boste ogledali nekaj zanimivih primerjav potapljaške opreme pod sloganom »nekoč in danes«. Slike in video arhiv pa vam bodo razkrili dejavnosti in uspehe Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto, ki že 42 let aktivno deluje in širi dobro prakso v Sloveniji in širšem prostoru, je na tekmovanjih v plavanju s plavutmi in v hitrostnem potapljanju osvojilo več kot 100 naslovov jugoslovanskih prvakov, že 22 let organizira EKO akcije čiščenja in ohranjanja reke Krke, se lahko pohvali z 21. letno tradicijo dogodka »Otvoritev potapljaške sezone«, vrsto let v okvirih kluba nudi podvodno reševalno službo in skozi izobraževalne programe izuči veliko potapljačev.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – Razstavni prostor

Slikarska skupina Nebotičnik – 10. obletnica ustvarjanja

Slikarska skupina Nebotičnik ustvarja že deseto leto pod mentorstvom akademske slikarke in likovne pedagoginje Nives Palmić. V teku ustvarjalnih let so člani skupine poglobili svoje znanje, razvili risarske in slikarske veščine ter raziskali številne tematike od tihožitja do figuralike.

V zadnjem času so se v svojih delih posvečali slovenski pokrajini in avtohtonim slovenskim živalim. Člani skupine Nebotičnik so Eva Zorn, Mija Počkaj, Marjana Menninger, Marjan Flajšman, Matjaž Gostinčar, Zdenka Gregorc, Zdenka Kokalj in Oskar Mohar.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto - Mušičeva spominska avla

150-letnica javnega knjižničarstva v Novem mestu in 100-letnica rojstva Boga Komelja

Letu 2015 daje močan pečat tudi knjižničarstvo v Novem mestu, saj v tem letu praznujemo 150-letnico ustanovitve Narodne čitalnice v Novem mestu in 100-letnico rojstva Boga Komelja (25. 5. 1915 – 19. 9. 1981), novomeškega kulturnika, bibliotekarja, publicista in prvega upravnika novomeške Študijske knjižnice oz. Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Začetek organiziranega javnega knjižničarstva pred 150 leti in Komeljev pionirski prispevek k trdni vraščenosti sodobne knjižnice v mestni milje sta bistveno prispevala h kulturnemu razvoju in podobi našega mesta.

V počastitev 650-letnice Novega mesta, kjer je imela vedno posebno mesto tudi knjiga, smo pripravili razstavo 150-letnica javnega knjižničarstva v Novem mestu in 100-letnica rojstva Boga Komelja.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto - Mušičeva spominska

Filatelistična razstava; 100-letnica rojstva Boga Komelja

Razstava predstavi Boga Komelja, knjižničarja, publicista in pobudnika ustanovitve knjižnice, katere ravnatelj je bil do upokojitve. Pričel je z zbiranjem domoznanskega gradiva, ki ga Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v posebnih zbirkah, ki nosijo po njemu tudi ime. Toda razstavljeno gradivo ni iz Posebnih zbirk Boga Komelja. Služi le ponazoritvi, kaj vse v posebne zbirke sodi.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – stopnišče do računalniške učilnice

Slike v oljni tehniki z abstraktnimi motivi – Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni

V okviru prostočasnih dejavnosti in delovne terapije nastajajo slike v oljni tehniki, z in drugimi motivi. Skozi leto obsojenci ustvarijo veliko izdelkov, ki jih želijo odprodati, saj na ta način povrnejo sredstva za nakup materialov in izdelovanje slik. Razstava je prodajna, zato lahko želeni izdelek po predhodnem plačilu UPN naloga, ki ga prejmete ob izdelku, tudi kupite.