FOTO: Na gradu 2. srednjeveški dan »Pridih srednjega veka«

4.8.2015 | 08:20

FOTO: Na gradu 2. srednjeveški dan »Pridih srednjega veka«
FOTO: Na gradu 2. srednjeveški dan »Pridih srednjega veka«

Kulturno umetniško društvo Viteški red Viridi Hedera iz Ribnice je za zidovi ribniškega gradu v soboto, 1. avgusta, pripravil 2. srednjeveški dan, imenovan »Pridih srednjega veka«, ki je bil vsebinsko izpolnjen. Več kot 160 nastopajočih se je odzvalo vabilu in se udeležilo srednjeveškega dne. Slovenske skupine, ki so nastopile in se predstavile: TD Suha Krajina vitezi iz viteškega redu Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz žužemberškega gradu, Kdis Gašperja Lambergarja iz Bleda, Literarno društvo Gnezdo iz Slovenskih Konjic, TD Predgrad – grajska gospoda iz Predgrada, Kulturno društvo Lonca iz Škofje loke, Cesarsko kraljevi Ptuj iz Ptuja, Društvo CER iz Cerovega – Podlomarji in srednjeveški gostje iz Celja iz sosednje Hrvaške pa so prišli Ordo Sancti Viti iz Rijeke, »Primitivni luk i strijela« Darko Dragec iz Koprivnice, Dubovački streličari iz Karlovca.

Vsi udeleženci so se slavnostno sprehodili ob nabrežju Bistrice do odra, kjer jih je pričakal ribniški župan g. Jože Levstek v vlogi ribniškega graščaka in jih pozdravil.

Utrip srednjeveškega življenja je bilo čutiti še na grajskem dvorišču kjer so svoje spretnosti prikazali različni rokodelci s svojimi unikatnimi izdelki. Na grajskem travniku pa je zaživel srednjeveški tabor z raznolikimi delavnicami in prikazi. Odvijal se je lokostrelski turnir, srednjeveška taverna je vabila s svojimi dišavami in okusi, otroci so se družili v kotičku otroških delavnic, srednjeveška kovnica je zaživela in skovala kar nekaj cekinov, vse je zabeležilo budno oko kaligrafske pisarke in zapisala kar nekaj listin za srednjeveški dan. Za veliko atrakcijo in popestritev pa je poskrbelo Društvo Podlomarjev s svojimi aktivnostmi , staro kočijo in seveda vožnja s kočijo po centru Ribnice. Mladi Podlomarjevi želodki pa so skrbeli za male kozice in jih vodili okrog. Na glavnem odru pa je svojo izvrstno predstavitev v veliko navdušenje vseh obiskovalcev prikazal Kdis Gašperja Lambergarja. Plesi so se vrstili na odru in za obzidjem celotnega ribniškega gradu je bilo čutiti pridih srednjega veka.

Lidija Tomše
Foto: Vojko Štanfelj

Galerija

_ribnica (1)
_ribnica (10)
_ribnica (11)
_ribnica (12)
_ribnica (13)
_ribnica (14)
_ribnica (15)
_ribnica (16)
_ribnica (17)
_ribnica (18)
_ribnica (19)
_ribnica (2)
_ribnica (20)
_ribnica (21)
_ribnica (3)
_ribnica (4)
_ribnica (5)
_ribnica (6)
_ribnica (7)
_ribnica (8)
_ribnica (9)
_ribnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava