DL: Bi se odločili za počitnice v zidanici?

3.8.2015 | 13:30

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

DL: Bi se odločili za počitnice v zidanici?

Da je ključ do uspeha v medobčinskem in medinstitucionalnem sodelovanju, so se na okrogli mizi o promociji turizma v zidanicah, ki so jo pripravili v Sevnici, strinjali tako ponudniki, ki tovrstni turizem že opravljajo, kot tudi tisti, ki se na to pot šele podajajo.

V Posavju so že leta 2010 ustanovili zadrugo Turizem v zidanicah, ki jo vodi Franc Češnovar. Ta ima trenutno deset članov, sicer pa sodelujejo s 17-imi ponudniki, lastniki zidanic in vinotočev. »A zgolj zgrajeni objekti niso dovolj, gostom je potrebno predstaviti celovito ponudbo, jim omogočiti kvalitetno preživljanje krajših ali daljših počitnic v Posavju, približati kulinariko, zgodovino, naravne danosti,« meni Češnovar.

Lastniki zidanic pa pogrešajo predvsem poenostavljene in cenejše postopke pridobivanja dovoljenj za dajanje svojih objektov v najem. Milena Šeško Bregar ima na Kamenškem pri Sevnici zidanico, s trženjem in turizmom v njej pa se ukvarja že četrto leto. Pred tem je z družino približno leto in pol urejala vso potrebno dokumentacijo, za katero so odšteli okoli 8 tisoč evrov. Meni, da so prav zahtevni birokratski pogoji in visoka sredstva ovira, da v Posavju in na Dolenjskem ni več ponudnikov tovrstnega turizma, čeprav so zidanice in vinotoči gosto posejani po območju. Bregarjevi ponujajo tako prenočitve kot slavja zaključenih družb v vinotoču, a se pojavlja težava, ker imajo premalo nočitvenih kapacitet. Pri njih namreč lahko prenoči le šest gostov, zato si želi, da bi se v soseščini lastniki zidanic opogumili in se odločili za podobno ponudbo.

Težavo Bregarjeva vidi tudi v pomanjkanju znanja pri trženju. Sama je bila sicer prisotna na sejmih, kjer je predstavljala svojo ponudbo, a, kot pravi, to ni dovolj. Zato pogreša dodatna izobraževanja, kjer bi govorili predvsem o pridobivanju novih gostov.

Matjaž Pavlin iz novomeškega Kompasa je med drugim povedal, da je z vidika turističnih agencij turizem v zidanicah vsekakor zelo atraktiven produkt, saj je v svetovnem merilu unikaten. Nikjer drugje, kot pravi, namreč ni mogoče sredi vinskih goric kot turist najeti nočitvenih kapacitet. Zato so po petih letih trženja tovrstnega turizma zelo zadovoljni z rezultati, saj, kljub krizi, vsako leto uspejo prodati med 30 in 50 odstotkov več takšnih aranžmajev. Tako so lani zabeležili preko 3.200 nočitev v zidanicah, nekatere so zasedene tudi po več mesecev, kar 90 odstotkov gostov pa prihaja iz tujine.

Poenostaviti in poceniti birokratske postopke

Da gre za pomembno dejavnost, meni tudi sevniški župan Srečko Ocvirk, ki se zaveda, da imajo številni ponudniki neurejeno dokumentacijo, zato občina nudi pomoč pri pridobivanju dokumentacije. Prek razpisa za spodbujanje gospodarstva po novem tudi sofinancira do 50 odstotkov stroškov za pridobivanje dovoljenj. V občini Sevnica so namreč zaenkrat le trije ponudniki, ki imajo urejeno vse potrebno za opravljanje dejavnosti, poleg Bregarjevih s Kamenškega še Venetovi s Svetega Roka in Malusovi z Malkovca. »A je lastnikov primernih zidanic in vinotočev veliko več,« je prepričan Ocvirk. Prek Skupnosti občin Slovenije zato namreč teče tudi pobuda, ki so jo naslovili na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, da bi država poenostavila postopke za pridobivanje uporabnih dovoljenj. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi se prve spremembe na tem področju zgodile že jeseni letos.

Podporo projektu turizma v zidanicah daje tudi Regionalna razvojna agencija Posavje. Direktor Martin Bratanič v projektu vidi priložnosti za zmanjšanje števila brezposelnih, saj bi lahko prinesel nekaj samozaposlitev. V prihodnji finančni perspektivi sicer niso predvidena evropska sredstva za neposredne investicije v turizem, a za povezovanja na področju ohranjanja kulturne dediščine, ki niso povezana z megalomanskimi projekti, se bo po njegovem prepričanju zagotovo našel kakšen denar.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 23. aprila 2015

Renata Žnidar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava