DL: Umrl, ker ga je zadušila zemlja

3.8.2015 | 11:00

Zaradi tragične smrti Slavka Stjepanovića so na zatožno klop sedli Azim Hotić, Ljubiša Đukarić, Milovan Gazibarić in Bojan Mirić. (Foto: J. A.)

Zaradi tragične smrti Slavka Stjepanovića so na zatožno klop sedli Azim Hotić, Ljubiša Đukarić, Milovan Gazibarić in Bojan Mirić. (Foto: J. A.)

Septembra bo minilo pet let, odkar je v Mestnem logu v Metliki na gradbišču umrl Slavko Stjepanović, delavec podjetja Teleg-M iz Ljubljane. Tam so gradili vodovodni sistem za občine Črnomelj, Semič in Metlika ter kanalizacijo za metliško občino, delavca pa je v dobre tri metre globokem jarku zasula zemlja in se je zadušil.

Na novomeškem okrožnem sodišču sta odgovornost za to nesrečo priznala Azim Hotić, ki je bil tedaj vodja gradbišča, in delovodja Ljubiša Đukarić, obtožena sta bila opustitve varnostnih ukrepov. Oba sta dobila pogojni kazni, prvi deset mesecev s preizkusno dobo dveh let, drugi pa devet mesecev zapora v enaki preizkusni dobi. Krivde na predobravnalnem naroku pa nista priznala direktor družbe Teleg-M Milovan Gazibarić, za katerega je tožilka predlagala pogojno kazen eno leto zapora v preizkusni dobi dveh let, in pravna oseba Teleg-M, ki jo je zastopal Bojan Mirić, za katero je tožilka predlagala nepogojno denarno kazen deset tisoč evrov.

Usodnega dne so delali za trgovskim centrom v Metliki, čez travnik so kopali traso za kanalizacijo. Teren je bil razmočen. Pri jarkih, ki so globlji od enega metra, je nujno zagotoviti posebne varnostne ukrepe, ki preprečujejo zrušitev zemeljskih plasti z bočnih strani in usip izkopanega materiala, česar pa odgovorni tam niso storili. Jarek, v katerem je umrl Stjepanović, je bil globok 3,5 metra, dolg 18 metrov in širok en meter. V času, ko se je zgodila nesreča, je preminuli polagal cevi, nanj pa se je usula zemlja, ki ga je zadušila.

»Želim, da se postopek čim prej zaključi. Na kraju nesreče nisem bil prisoten, v tistem času sem bi zadolžen za sedem ali osem gradbišč hkrati,« je povedal Hotić, ki je trenutno brezposeln, dobiva 650 evrov nadomestila od zavoda za zaposlovanje, in z družino živi v Domžalah.

»Dogodek iskreno obžalujem, tam sem bil in sem vse videl. Ko je Slaka zasulo, sem tekel k njemu in kopal z golimi rokami, a sem bil prepozen in se je zadušil. Po tistem se je moje življenje ustavilo, bil sem v depresiji, zato sem poiskal psihiatrično pomoč. Tudi jaz želim, da se postopek čim prej zaključi, saj sem bil s pokojnim dober prijatelj, več let tudi sodelavec, na tistem gradbišču sva se v jarku izmenjevala. Pred nesrečo sva še skupaj pokadila cigareto,« je pretresen dogajanje opisal Đukarić, ki je še vedno zaposlen v družbi Teleg-M in živi na Suhorju.

Podjetju, ki mu zaradi obsodbe grozijo težave pri pridobivanju poslov, in direktorju Gazibariću, ki je še v enem kazenskem postopku zaradi zlorabe pooblastil in zaupanja, bodo na novomeškem okrožnem sodišču sodili pred senatom.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista, 23. aprila 2015

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava