DL: Tržišče kmetijskih strojev - Iz mleka napovedo usodo mulčerja

2.8.2015 | 10:40

Ino je pripravil tradicionalni hišni sejem v Krški vasi. (Foto: M. L.)

Ino je pripravil tradicionalni hišni sejem v Krški vasi. (Foto: M. L.)

Medtem ko je z vidika svetovnega kmetijstva verjetno zanemarljivo, ali ima posamezni kmetijski stroj eno obratovalno možnost več ali manj, je za kmeta in komunalnega delavca, ki, denimo, uporabljata mulčer, lahko odločilnega pomena, kakšne mehanizme za upravljanje stroja je vgradil proizvajalec.

Podjetje Ino Brežice je ob svojem nedavnem tradicionalnem hišnem sejmu v Krški vasi predstavilo enega takih svojih mehanizmov, ki so ga njegovi strojni konstruktorji za letošnjo sezono dodali v enega od mulčerjev. Ino, ki na tržišče pošilja zlasti več vrst mulčerjev, med svojimi letošnjimi izboljšanimi stroji navaja poleg treh mulčerjev še vibracijski rahljalnik z napravo za globinsko dognojevanje. »Bistvo novosti je elektronika, ki preprečuje, da bi traktorist vklopil kardan, ko dviguje mulčer. To preprečuje poškodbe kardanske gredi,« je povedal vodja prodaje v Inu Kamilo Suša o tehnični podrobnosti enega od strojev.

Podjetje iz Krške vasi se s tehničnimi in tržnimi izzivi spoprijema s preprostim geslom – od ideje do izdelka. Na tehnična in tržna vprašanja odgovarja razmeroma uspešno, ali, glede na sedanje krizne čase, zelo uspešno. Zlato priznanje za enega od mulčerjev na radgonskem sejmu leta 2013 je eden od dokazov. Po druge tovrstne dokaze se predstavniki podjetja odpravljajo, in to uspešno, po vsem svetu, časovno najbližji so obiski v najbolj oddaljeni Novi Zelandiji. »Izvažamo na vse kontinente. Največji trg je Velika Britanija, kamor prodamo 30 odstotkov proizvodnje. Naš drugi trg je Nemčija, izvažamo tudi v Kanado, Japonsko, Južno Korejo, Avstralijo, države na ozemlju nekdanje Jugoslavije, Bolgarijo in Romunijo,« je povedal Suša. V Srbijo, kjer se zaradi dobre prodaje srbskega sadja veča kupna moč, Ino proda v zadnjem času spet več kmetijskih strojev, popravlja se prodaja v Ukrajino, medtem ko ruski trg zaradi ruske vojaške navzočnosti v nemirni Ukrajini trenutno ne naroča kmetijskih strojev, vsaj ne v Krški vasi, čeprav mogoče v prijateljski Srbiji. Včasih je podjetje iz Krške vasi prodalo Rusom precej velikih sejalnic.

V Sloveniji, ki je domačemu proizvajalcu pač najbližji trg, prodaja kmetijskih strojev, ki jih proizvaja podjetje iz Krške vasi, upada. To je posledica nižjih odkupnih cen mleka, živine, pšenice in koruze. Na primer: zaradi nižjih cen kmetje sejejo manj in kupujejo manj sejalnic.

Slovenija je majhen trg, saj podjetje naredi v dveh mesecih, kar proda doma. Zato sta po besedah Suše tako pomembna tuje tržišče in udeležba na sejmih. Lani je podjetje iz Krške vasi sodelovalo na kar 31 sejmih po vsem svetu.

Izhodišče vsega poslovnega vrveža, kot ga narekuje ta »firma«, ostaja Krška vas. Tu ima podjetje sedež in svoj razvojni oddelek s štirimi razvojnimi inženirji ter proizvodnjo, usmerjeno v štiri skupine strojev. V tem poslovnem sistemu dela tudi več kot 50 kooperantov.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista, 16. aprila 2015

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava