DL: Prevoz hrane za mnoge predrag; se bo našel gostinec?

30.7.2015 | 10:15

Simbolna slika (foto arhiv DL)

Simbolna slika (foto arhiv DL)

Do leta 2016 novomeški dom starejših občanov (DSO) po pogodbi za škocjansko občino izvaja socialnovarstveno storitev Pomoč družini na domu. Na občinski seji so svetniki sprejeli cene za letošnje leto, ki so sicer malo nižje od preteklega leta – za 1,5 odst., a ker je v ceno vračunano na mesečnem nivoju 42 efektivnih ur (lani pa 30), je končni strošek za občino višji za 165 evrov oz. 33 odst. Cena efektivne ure je tako od 1. maja dalje 23 evrov (občina plača 14,80 evrov, uporabnik 8,20), ob nedeljah in praznikih pa več, tj. 27,62 evrov (občina 17,77, uporabnik 9,85) ali 29,96 evrov (19,30 in 10,66). Strošek občine ne mesec znaša 661 evrov.

Kot je povedala Jerneja Skula, vodja službe za pomoč na domu v DSO Novo mesto, imajo v škocjanski občini že nekaj časa štiri uporabnike, saj je na podeželju še živa tudi medsosedska pomoč. A, kot opaža predsednica odbora za zdravstvo in socialne zadeve v občinskem svetu Dragica Bobič, se srečujejo z mnogimi starejšimi, ki bi takšno pomoč potrebovali, a si je ne morejo privoščiti, saj so kmečke pokojnine nizke, pa tudi če je zraven še varstveni dodatek. Članice društva upokojencev večkrat vozijo k zdravniku pomoči potrebne, če ti nimajo nikogar od svojcev. Mnogi sprašujejo tudi za tople obroke, kar pa bi bilo zaradi dostave iz Novega mesta v Škocjan predrago. Svetniki so razmišljali o kakih primernih, cenejših rešitvah, da bi morda kosila pripravljal in razvažal kakšen domač gostinec in da bi se vključili prostovoljci. Ponekod nudi za razvoz hrane avto celo občina.

Emilija Lukšič iz DSO je poudarila, da je njihova cena le pokrivanje stroškov, a razume, da je za mnoge upokojence to predrago. A skorajda vsak človek rad čim dlje ostane doma in ne želi v dom starejših občanov, kar je seveda razumljivo.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 9. aprila 2015

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava