Belokranjski domači česen; lani vsega prodali doma

28.7.2015 | 13:55

Belokranjski domači česen; lani vsega prodali doma
Belokranjski domači česen; lani vsega prodali doma

Bojančevi s Sel pri Jugorju so imeli v zadnjih dneh polne roke dela. Z njive so pospravili zimski česen, ki je rasel na površini dobrih 20 arov. Česen je posebej zanimiv, ker so ga pridelali brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, poleg tega so vsa dela na njivi opravili ročno.

Za pridelavo te začimbne rastline so se pred tremi leti odločili, ker je na tržišču težko najti pravi domači česen, ki je z značilnim vonjem in okusom uporaben za različne namene, med drugim tudi kot čudežno zdravilo s protibakterijskim delovanjem. Čeprav ga ljudje še vedno največ porabijo v kulinarične namene pri pripravi različnih jedi ali kot prehransko dopolnilo, pa je česen zelo uporaben tudi v medicinske namene, za zmanjševanje previsokega krvnega pritiska npr., poznanih pa je še več njegovih zdravilnih učinkov.

V letošnji sezoni so s pomočjo sorodnikov in prijateljev pospravili okrog 600 kilogramov česna. Potem, ko so ga nekoliko osušili in očistili, so ga spletli v kite ter pospravili v senco, pod streho, v zračen in suh prostor. Pričakujejo, da bo pridelek do sredine avgusta posušen in nato našel pot do kupcev. Lani so celoten pridelek prodali doma in računajo, da bo podobno tudi letos. Po vnaprejšnjem dogovoru naročeno dostavijo tudi na dom.

A. K.

Galerija

d-cesen (10)
d-cesen (2)
d-cesen (3)
d-cesen (4)
d-cesen (5)
d-cesen (6)
d-cesen (7)
d-cesen (8)
d-cesen (9)
e-cesen (1)
e-cesen (2)
e-cesen (3)
e-cesen (4)
e-cesen (5)
e-cesen

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

28.7.2015–1     + (0)     – (1)     Oceni Nina 

Lepo....domače je najboljše. Sm upam, da imajo normalno ceno. Na Krasincu prodajejo za 10 eurov. Kam pa smo prišli??!!!

28.7.2015+2     + (2)     – (0)     Oceni Mi ni jasno 

pa saj te verjetno nihče ne sili da ga kupiš, če ti je predrag. Boš pač kupil kitajsko sranje brez okusa in 100x špricano v kakem supermarketu. Kako ljudje ne ločite, zakaj imajo podobne stvari različno ceno?

29.7.2015Oceni incam 

Lepo ga je videti,verjetno je tudi dober tako.Kitajski, pa ne da je samo preškropljen, ampak tudi obsevan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava