Maroltova listina za Viničane

28.7.2015 | 12:00

FS Vinica

FS Vinica

26. 7. 2015 se je v Beltinskem parku trlo ljudi. Razlog je bila prireditev Le plesat me pelji, ki jo je v okviru 45. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih na velikem odru pod krošnjami Beltinskega parka pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Na njej se je predstavil prvi del najboljših folklornih skupin Slovenije. Drugi del srečanja  bo potekal 17. 10. 2015 v Kosovelovem domu v Sežani. V Beltincih je JSKD podelil tudi najvišji priznanji, ki ju podeljuje na področju folklorne dejavnosti. Branko Šmid je prejel Maroltovo plaketo za nepogrešljiv in pomemben prispevek pri ohranjanju folklorne dejavnosti ter poustvarjanju plesnega izročila, Folklorna skupina KUD  Oton Župančič Vinica pa je prejela Maroltovo listino za poustvarjanje belokranjskega plesnega in glasbenega izročila ter skrb za oblačilno dediščino.

Prireditev se je pričela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki so jo pripravili domačini, KUD Beltinci s Prekmursko godbo Bakovci. Gledalce sta pozdravila župan občine Beltinci Milan Kerman in direktor JSKD mag. Igor Teršar, slavnostni govornik pa je bil  častni občan Beltincev profesor Mirko Ramovš

Na odru Beltinskega parka so se nato predstavile skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državni strokovni spremljevalki Klavdija Žabot in dr. Urša Šivic, njihov program pa je spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: dr. Svanibor Pettan, Tanja Drašler in Saša Krajnc. Vse skupine, ki so bile izbrane na državno srečanju in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato priznanje, dve skupini pa sta si po mnenju žirije zaslužili še posebni pohvali: Akademska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor je prejela zlato priznanje s pohvalo za koreografijo in izvedbo v celoti, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica pa je prejela zlato priznanje s pohvalo za kostumsko podobo.

V uradnem programu se je predstavilo 7 skupin: Akademska folklorna skupina Ozara Kranj - mladinska skupina, Folklorna skupina Jurovčan KD Ivan Cankar Jurovski dol, Akademska folklorna skupina Ozara Kranj - vodilna skupina, Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja, Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Vinica, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci in Akademska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor.

V revialnem delu sta nastopili še Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva „Šijaci“ Biškupci iz Hrvaške in Folklorna skupina Ballet folklorico Britanico de Torreon iz Mehike. 

 JSKD; foto: Janez Eržen

Galerija

FS KUD Študent Maribor
FS Ozara Kranj
FS Vinica

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

28.7.2015Oceni Črnomaljčan 

Bravo Viničani!

30.7.2015Oceni vika lozar 

Lepi ste, Viničani, najbolj pa v belih oblekah. Belokranjci s svojo nošo res izstopate povsod, da o kvalitetnem plesu ne govorimo. Ponosni smo na vas in Dragatušce in tudi Metličane. Črnomaljci počasi pilijo svoje nastope in tudi njim bo uspelo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava