200 gasilk na Kisovec

28.7.2015 | 09:45

200 gasilk na Kisovec

Na prvo julijsko soboto se je v organizaciji Komisije za članice Gasilske zveze Kamnik odvil pohod gasilk za članice iz celotne Slovenije, ki je potekal letos sedmič zapovrstjo. 105 udeleženk pohoda se je odločilo osvojiti zadan vrh po težji poti, medtem, ko jih je 97 krenilo po nekoliko lažji poti. Spremljevalno ekipo so po številčnejši poti sestavljali Bojan Kramar, Uroš Resnik, Alijana Golob, Tone Koželj, Milena Koželj, Franc Koželj in Milan Kregar, po lažji poti pa so bili med organizacijskimi sodelavci Vladka Bučevec, Minka Kramar Pestotnik (le-ta je na lažji poti spregovorila o zdravilnih zeliščih), Urška Kramar, Janez Prašnikar in Andrej Rems. S spremljevalnim vozilom je Jani Vavpetič na cilj prepeljal gasilke, ki so nekoliko precenile svoje moči. Da je bil vzpon pospremljen z nekaj dodatne energije, je na prvi postojanki, na Sv. Primožu, Peter Uršič postregel s kavo. Pred planinskim domom na Kisovcu na nadmorski višini 1275m smo se najprej okrepčale z obaro izpod kuhalnice gostilničarke Bože in se pozneje posladkale še s pecivom, ki so ga raznovrstnega pripravile kamniške gasilke. Sledil je zabavno-razvedrilni del, v katerem so se gasilke dveh ekip pomerile v hitrosti in pravilnosti oblačenja delovne obleke in ženske uniforme, nato pa smo spoznali osnove folklore. Glavni sodnik, nogometne tekme z mehko žogo, je bil Slavko Bučevec, ki je obenem skrbel tudi za glasbene vložke v vlogi D.J.-a. Tudi sicer je bilo med pohodom precej ritmično obarvano, saj je takt bolj poskočnim korakom dajal Karel Kutnar z igranjem na harmoniko, za veselo vzdušje pa je prav tako s harmoniko skrbel še Tomi, ki je bil del ekipe iz Gornje Radgone.

Preden sta Nada Tersalič in Franc Koželj zaplesala gorenjski folklorni ples in osnove naučila tudi nekaj gasilk, je nošo predstavila od nog pa do glave najstarejša pohodnica, 80-letna Marija Golob.

Za primer poškodb ali ostalih zdravstvenih nevšečnosti sta odpravo gasilk spremljali bolničarki Maja Oblak in Cvetka Slapnik (med pohodniki je bilo sicer še enakj kamniških bolničark), a k sreči ni bilo potrebno posredovanje. Po sproščenem druženju v okolici Doma na Kisovcu je sledil sestop v dolino, kjer smo se izpred parkirišča pri Calcitu odpravile proti domu, polne prijetnih vtisov, da je za nami še en čudovit gasilski dan v duhu športno-rekreacijskega srečanja.

Iz Posavja so se pohoda udeležile štiri gasilke iz GZ Radeče - Doroteja Jazbec, Darja Kavšek, Branka Sonc in Binca Šušteršič ter Mira Šraj iz GZ Sevnica.

Doroteja Jazbec

Galerija

_gasilke (1)
_gasilke (2)
_gasilke (3)
_gasilke (4)
_gasilke (5)
_gasilke (6)
_gasilke (7)
_gasilke (8)
_gasilke (9)
_gasilke

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava