DL: Zadružni dom kar kliče po prenovi

27.7.2015 | 10:00

Zadružni dom so po drugi svetovni vojni zgradili domačini. (Foto: J. A.)

Zadružni dom so po drugi svetovni vojni zgradili domačini. (Foto: J. A.)

Franc Kelher

Franc Kelher

Mihajlo Čule, nekdanji lastnik in zadnji direktor Vina Brežice, družbe, ki je v stečaju, bo moral za 14 mesecev v zapor. Tako je razsodilo višje sodišče in s tem potrdilo sodbo brežiškega okrajnega sodišča. Čule je namreč v zemljiško knjigo vpisal tujo lastnino in jo zastavil za najem kredita.

Obtoženi je aprila 2009 najel kredit pri Poštni banki in takrat lažno navedel, da je zadružni dom na Bizeljskem v lasti Vina Brežice, ter ga zastavil kot hipoteko. A ta dom je bil z denacionalizacijo že v 90. letih prejšnjega stoletja vrnjen Vinogradniško-vinarski zadrugi Bizeljsko.

Sodišča so v primeru nekdanjega direktorja opravila svoje, mi pa smo se odpravili na Bizeljsko pogledat, kaj se dogaja v tuk ajšnjem zadružnem domu. Mogočno zgradbo, ki so jo po drugi svetovni vojni s prostovoljnim delom zgradili domačini, je že močno načel zob časa, kar se najbolj vidi na oknih.

»Leta 2011 je toča zdrobila okvirje oken, imamo nekaj težav z njihovo zamenjavo, sicer pa so prostori uporabni, v njih imamo različne prireditve, zamenjali smo tudi streho. V zgradbo smo vložili okoli 100 tisoč evrov,« je povedal predsednik Vinogradniško-vinarske zadruge Bizeljsko Ivan Šekoranja in omenil, da so zadružni dom pred časom obiskali tudi nepovabljeni gostje in odnesli nekaj opreme iz kuhinje, med drugim konvektomat pečico.

»Naša zadruga, ki šteje 230 aktivnih članov, nima dovolj denarja za obnovo tega doma, poleg tega v ozadju ves čas deluje še politika in mi očitno nismo na pravi strani,« je bil kritičen, dodal je, da so prostore ponudili tudi društvom, priložnost so zgrabili gasilci, ki so poleg uredili svoj dom.

Koliko bi stala temeljita prenova tega doma, je težko reči, kajti zgradba je velika in nosi Plečnikov pečat, kot je povedal Šekoranja, jo je načrtoval Plečnikov učenec Šuštaršič.

»Zadružni dom propada, to je slabo za celoten kraj in vse Bizeljsko. Prav bi bilo, da bi se enkrat usedli, pogovorili in ga uredili,« pravi predsednik KS Bizeljsko Franc Kelher in omeni, da veliko prireditev, ki bi jih lahk o imeli v zadružnem domu, zdaj izvedejo v šolski telovadnici.

»Če bi ta dom prešel v last krajevne skupnosti, bi ga s pomočjo občinskega in evropskega denarja lahko obnovili v nekaj letih,« je bil optimističen, ob tem pa je še omenil, da bi v njem lahko poleg dvorane uredili še vinoteko.

Ko smo Šekoranji omenili, kaj je dejal Kelher, je bil presenečen, dejal je, da do zdaj res ni vedel za to željo krajevne skupnosti.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 9. aprila 2015

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava