DL: Lokalna knjiga rekordov - Na vsakih sedem let vse prav pride

26.7.2015 | 10:15

Leopold Sever z rekorderji Jožetom in Ivico Zupančič ter Anico Brčan. (Foto: J. A.)

Leopold Sever z rekorderji Jožetom in Ivico Zupančič ter Anico Brčan. (Foto: J. A.)

Vsi rekorderji so ob izidu knjige dobili posebne diplome. (Foto: G. Stopar)

Vsi rekorderji so ob izidu knjige dobili posebne diplome. (Foto: G. Stopar)

Naslovnico knjige je oblikoval avtorjev sin. (Foto: J. A.)

Naslovnico knjige je oblikoval avtorjev sin. (Foto: J. A.)

Postavljanje takšnih in drugačnih rekordov je velik izziv in dejstvo, da je Guinnessova knjiga rekordov najbolj prodajana knjiga na svetu, je dokaz, da ta tematika ljudi zanima. Leopold Sever je pred kratkim izdal knjigo rekordov z naslovom Z rekordi prijetno in domače, v njej pa je zbral 100 presežkov občanov Ivančne Gorice.

»Ta knjiga je nastajala sedem let, pred njo pa je prav toliko časa nastajala prva knjiga rekordov z naslovom Dosežki in presežki, v kateri je prav tako sto rekordov. Lahko bi rekel, da na vsakih sedem let vse prav pride,« hudomušno pove avtor, ki je v Ivančni Gorici trenutno najbolj prepoznaven kot pisatelj in raziskovalec zgodovine, je stalni sodelavec občinskega glasila Klasje ter aktiven član turističnega društva. Številne generacije se ga spomnijo tudi kot učitelja na Osnovni šoli Stična. »Napisal in objavil je deset samostojnih del in več kot 3.500 člankov ter več krajših dramskih besedil,« je na predstavitvi zadnje Severjeve knjige med drugim povedala direktorica grosupeljske knjižnice Roža Kek in dodala, da je za svoje delo prejel številna strokovna, državna in občinska priznanja.

Njegovo popisovanje rekordov je bilo sprva najbolj odvisno od njega in njegove iznajdljivosti, saj je rekorderje iskal sam. »Ko so ljudje videli, da je branje o presežkih, o katerih sem pisal v občinskem glasilu, prijetno in zanimivo tudi za druge, so se mi začeli sami javljati. Pokličejo me in povejo, kaj posebnega imajo. Če se pojavi več enakih rekordov, ti so predvsem s področja gojenja rastlin, moram narediti selekcijo,« pojasni. Rekordi, ki so našli mesto v Severjevi knjigi, so zelo zanimivi: od najdebelejše buče, najdebelejšega paradižnika, najstarejše knjige do različnih največjih zbirk in celo najstarejša posetnica, danes se ji reče tudi vizitka, se najde vmes, ta je prav njegova. »To je posetnica mojega prastrica, ki je bil cerkovnik v Metliki. On jo je imel že pred desetletji, medtem ko je jaz še danes nimam,« komentira Sever.

Na predstavitvi knjige se je srečal z večino rekorderjev iz zadnje knjige, med njimi sta bila tudi Jože in Ivica Zupančič z Rineževe kmetije v Kriški vasi, kjer je pred šestimi leti zrasel tri metre in pol visok paradižnik, ki je imel okoli 600 plodov. »Ta paradižnik je imel še novembra 300 zelenih plodov, moja stoletna mama pa jih je takrat štela,« pove Ivica. V knjigi so se znašli tudi velikanski česen in bohotne orhideje Anice Brčan z Malega Hudega, domači župan Dušan Strnad pa je postal rekorder na račun ogromne ledene sveče, ki jo je Sever izmeril na njegovem domu.

Najverjetneje bomo o novi knjigi rekordov Ivančanov spet pisali čez sedem let, kajti delovna vnema pri Severju še ni popustila, občani pa so se ravno navadili, da njihove posebnosti in presežki mesto dobijo v časopisu in kasneje v knjigi.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 9. aprila 2015

Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

27.7.2015Oceni ./../... 

... Čestitka... devet je želena vsota_Odpošiljnja ... naj še z pesmijo Jan Plestenjak _ potrdi_ https://www.youtube.com/watch?v=XnnaUpBwrNE

27.7.2015Oceni ./../... 

... http://www.delo.si/novice/politika/anketa-dela-slovenci-so-precej-naklonjeni-nemcij.html ... vse 100 % _ drži_ nekje je bilo _ Zapisano_ draga Angela Merkel_ v Zeleni _ prejela _ https://www.youtube.com/watch?v=5bedFY59jcI _ in program želi sedem in sedem _ 14_ 1 + 4 = 5 _ Lubi svražnika v sebi_ draga zeljanka_ dragi Zemljan_ tri millijarde Odškodnine _ je že Nakazane_ Iz Srca krožečega v Srca krožeča_ ww.psi.si _ http://www.psi.si/ _ Povezave_ Povezave_ če je _ 100% _ DRŽI_ kot leseni žebelj v lesu_ Ljubezen Vedno Povratna Pot_

27.7.2015Oceni ./../... 

... http://www.dolenjskilist.si/2015/06/29/137243/novice/kocevsko_ribnisko/Pahor_obiskal_Trzne_dneve_v_Sodrazici/ ... Enost _v_ Dveh_ v Ljubezni_ vsota želi _ tri in pet_ je osem _ položna osem +

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava