DL: Vojna škoda - Nemčija bi morala vrniti vsaj 3 milijarde evrov

26.7.2015 | 13:00

Ivica Žnidaršič

Ivica Žnidaršič

Pred kratkim izdana knjiga Ivice Žnidaršič

Pred kratkim izdana knjiga Ivice Žnidaršič

Gmotna škoda, povzročena Slovencem v drugi svetovni vojni, še ni bila povrnjena, opozarja prof. Ivica Žnidaršič, dolgoletna predsednica Društva izgnancev Slovenije 1941– 1945. »Vladam Republike Slovenije in državnemu zboru smo že v preteklih letih posredovali številna gradiva o vojni škodi in vojnih odškodninah, na osnovi katerih smo uveljavili nekatere pravice na področju socialnega, zdravstvenega in pokojninskega varstva. V celoti pa je ostalo odprto vprašanje poravnave vsaj delne gmotne škode,« izpostavlja borka za pravice izgnancev, ki je pred kratkim izdala knjigo z zgovornim naslovom Nemčija še ni plačala vojne škode.

Vsa leta po osamosvojitvi Slovenije so v društvu državne organe opozarjali o  možnostih za izterjavo vojne škode od Nemčije. »Ob tem smo naglašali, da če država Slovenija ne bo vložila dovolj diplomatskega napora, bo pač morala najti druge rešitve, ker se slovenski izgnanci ne bomo odpovedali pravici do povračila. Pravico imamo zahtevati plačilo tega dolga, saj je Slovenija širokosrčno vračala premoženje tudi drugim, manj upravičenim; vračala ga je raznim grofom, vračala premoženje fevdalnega izvora, cerkvi, celo tujcem in tistim, ki so imeli svoje imetje pod hipoteko. Ne samo zaradi fizičnega in psihičnega trpljenja v izgnanstvu, tudi zaradi izgube premoženja je bil del prebivalstva zelo prizadet in zaradi tega pomanjkanje trpita še druga in tretja generacija izgnancev in beguncev,« je poudarila in dodala, da je glavni namen te knjige uveljaviti argumente za odločanje o zakonu o izplačilih vojnih odškodnin za gmotno škodo.

V knjigi je objavila podatke o zakonih in pravilnikih, na podlagi katerih je bila popisana vojna škoda, in podatke o tem, kakšna vojna škoda je bila bivši Jugoslaviji odobrena na reparacijskih in mirovnih konferencah, ki bi jo morale plačati naslednice agresorskih držav, in kaj je bivša Jugoslavije od tega dobila. »Nemčija bi bivši Jugoslaviji morala plačati 36 mili jard ameriških dolarjev vojne škode, poravnala pa je le okoli dva odstotka. Slovenija tako upravičeno pričakuje od Nemčije vsaj 3 milijarde evrov za plačilo vojne škode. V tem znesku je v glavnem osebna vojna odškodnina za gmotno škodo,« je izpostavila Žnidaršičeva.

V knjigi tudi navaja pobude, ki so jih dajali nemškim kanclerjem in nemškemu parlamentu po združitvi Nemčije, v posebnem poglavju pa je pregled gradiv in podatkov, ki so jih dajali slovenski vladi in pristojnim ministrstvom, ter pregled pobud, danih državnemu zboru. Prva tako so zapisani tudi številni viri in podatki, kje so vsa omenjena gradiva, največ jih imajo prav v Informacijskem centru DIS.

»Zdaj gre za politično odločitev predvsem o tem, kdaj bo Slovenija začela resna pogajanja z Nemčijo o plačilu vojne škode, katero ministrstvo bo zadolženo, da pripravi predlog zakona o povračilu vojne škode, in kako se bo revaloriziral dinar iz leta 1945. Pričakujemo, da bo vsaj dvanajsta slovenska vlada poskušala uresničiti naše upravičene zahteve in pobude, da se izterja vojna škoda od Nemčije in da se premoženje, ki so ga v Sloveniji zapustili Avstrijci, Nemci in Madžari, vloži v sklad za poplačilo vojne škode,« je odločna Ivica Žnidaršič.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista, 9. aprila 2015

M. Ž.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (51)

26.7.2015+5     + (7)     – (2)     Oceni tone 

Slovenija je bila kot del Jugoslavije po 2 vojni deležna ogromne finančne in materialne pomoči. SFRJ je za obnovo dobila 2x toliko denarja, kot so ga namenili celotni zahodni evropi skozi Marshallov plan, kaj pa so z tem denarjem naredili komunnistični revolucionarji je druga stvar... Če primerjamo kako so z pol manj denarja obnovili celotno zahodno evropo, v SFRJ pa se je še 40 let delalo za nerazvite..... pa še malo neprijetne resnice, da se ne pozabi kako in kaj https://www.index.hr/vijesti/clanak/jugoslavija-se-raspala-u-bankrotu-propale-banke-1989-godine-stampale-su-novac-za-isplatu-placa/816275.aspx pa še malo http://www.index.hr/vijesti/clanak/brojke-koje-razbijaju-mit-jugoslavija-nije-zivjela-od-industrije/816851.aspx teta ivica pa naj še malo pomodruje, kdo bo nam, Slovencem povrnil denar ki smo ga bili prisiljeni dajat v beograd, doma pa si še infrastrukture nismo smeli urediti?

26.7.2015+1     + (4)     – (3)     Oceni veteran 

nič se sekirat dragi slovenci. ko bomo prodali vso SLOVENIJO Merkljevi bodo z našim denarjem morda poplačali tudi vaše trpljenje in britko usodo z obrestmi vred, le da takrat ne bo ne nas ne vas več..ja kar Dolfetu ni uspelo leta 41-45 bo novi Nemčiji 2015-2020

26.7.2015+1     + (5)     – (4)     Oceni tone 

če po 1945, pod izgovorom nacionalizaceije komunisti ljudem nebi kradli imetja, ga tudi 1991 nebi bilo treba vračati, družbena lastnina bi bila zanemarljiva in danes nebi bilo nikakršnih cirkusov okoli privatizacije, lastninjenja, prodaje družbenega premoženja in ostalih pizdarij ki so nam jih zakuhali komunisti.

26.7.2015+3     + (5)     – (2)     Oceni denar 

Kdo pa bo narodu plačal za 40 let škode, ki mu jo je prizadejal komunizem?

26.7.2015+4     + (5)     – (1)     Oceni ana 

Ali ni malo tragikomično, da smo se po 70 letih spomnili drezati za odškodnino?

26.7.2015+3     + (5)     – (2)     Oceni Viharnik 

Čudno da tovariš Tito, ki je bil tako oh in sploh ni uredil te zadevice? Ravno tako je čudno, da nikoli nihče ni ovadil klavcev in zatiralcev slovenskega ljudstva, Italjanskih fašistov. SFRJ ni nikoli ovadila nobenega fašista, čeravno se točno ve, kdo je odgovoren za uničevanje slovenske imovine, deportacije in pogrome nad Slovenci. Res čudno, pa tako so kričali 'smrt fašizmu' .Ta tovarišica pa serje skozi usta.

26.7.2015+1     + (3)     – (2)     Oceni oserba 

.Kolk slovencev je blo pobitih po vojni pa še svojega lastnega groba nimajo.Kdo bo pa za to odgovarjal.Najprej pometajte doma pol pa drugod.

26.7.2015+1     + (1)     – (0)     Oceni ./../... 

... Da. Odgovor_ program želi vsoto ena in ena = dva_ torej 100 % Potrjuje_ določeni dan se je oseba ženskega spola _ ki predstavljala je Vlado Združene Nemčije_ po prejemu šopka _ sprehodila _ v ZELENI OBLEKI_ po _ TROMOSTOVJU_ v Ljubljani _ Enost v Dveh_ mojster Jože Plečnik_ http://www.visitljubljana.com/si/aktivnosti/znamenitosti/1821/poidetail.html _ vse se potrjuje_ saj bo ŠE bo župan MO Ljubljana _ Zoran Janković_ še Srečen_ saj danes je bil _ pri KAPELICI MIRU V ČRNI MAJČKI_ in Uradno "značko " na desni strani _ pripeto je imel_ ker dokončal je vse _ kar načrtoval je _ mostove _ Plečnikovo _ število_ https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=jo%C5%BEe%20ple%C4%8Dnik _ vse piše_

27.7.2015Oceni program 

A ti ta tvoj program nikol ne želi, da bi že enkrat prenehal s tem nemogočim nakladanjem ? A tega pa nikol ne želi ?!!

27.7.2015+2     + (5)     – (3)     Oceni komunistična revolucija 

Komunistične privilegiranci že 75 let parazitirajo in terorizirajo Slovence! Za razliko od hitlerja, ki je izvajal genocid nad drugimi narodi. So komunisti izvajali genocid nad lastnim narodom. Je pa res da je bila večina Slovencev pregnana zaradi komunistov.

začetnapredhodna Stran: 1/6naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava